Με τζίρο που αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ και εξαγωγές άνω των 7 δισ., η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο δυναμικούς και ανθεκτικούς κλάδους της οικονομίας. Αντέχει στις κρίσεις, εξελίσσεται με ταχύτητα και μετατρέπεται σε ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές που αναζητούν στέρεες αποδόσεις μέσα σε ένα ασταθές επιτοκιακό περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια στρέφονται πλέον στις ελληνικές εταιρείες τροφίμων, πολλές από τις οποίες, αν και ξεκίνησαν ως οικογενειακές, διαθέτουν σήμερα εξαγωγικό αποτύπωμα, ισχυρά brands και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών φαίνεται να βρίσκεται και το δεύτερο επενδυτικό ταμείο SMerC II, που ενεργοποιεί ο Νίκος Καραμούζης, συνεχίζοντας τη στρατηγική στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα από στοχευμένες συμμετοχές σε υγιείς και αναπτυσσόμενες εταιρείες. Το νέο fund προσελκύει ήδη ισχυρό ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές, καθώς περισσότερο από το 85% όσων συμμετείχαν στο πρώτο ταμείο δηλώνουν πρόθεση επανεπένδυσης. Η SMerC έχει ήδη τοποθετηθεί σε δυναμικές ελληνικές εταιρείες του κλάδου τροφίμων, όπως η ΕΨΑ, η Άροσις, η Γης Βοΐου, καθώς και οι Λατζιμά, Olympian Green, Lasitia και η εμφιαλωτική Διός της οικογένειας Μεντεκίδη.
Στο ίδιο επενδυτικό ρεύμα κινείται και το EOS Capital Partners, υπό τον Απόστολο Ταμβακάκη, το οποίο ενισχύει διαρκώς την παρουσία του στον κλάδο τροφίμων. Μετά την πρόσφατη επένδυσή του στη Megas Yeeros, το fund απέκτησε τη συμμετοχή που κατείχε ήδη η Elikonos Capital (20% της εταιρείας από το 2021) καθώς και ένα επιπλέον 15% μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η συμφωνία αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα χαρτοφυλάκιο με ισχυρό αποτύπωμα στον χώρο, που περιλαμβάνει συμμετοχές σε εταιρείες όπως η Eurocatering με το σήμα του Φρεσκούλη, η Agrifreda, η ελαιουργική Μινέρβα (Altis, Flora) και οι Ελληνικοί Χυμοί.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα του ενδιαφέροντος των επενδυτικών κεφαλαίων για τον εγχώριο κλάδο τροφίμων αποτελεί η Halcyon Equity Partners, την οποία εκπροσωπεί η Ελένη Μπαθιανάκη. Το fund έχει επενδύσει στρατηγικά σε εταιρείες με ισχυρό ελληνικό αποτύπωμα και σημαντικές προοπτικές εξωστρέφειας. Πρόσφατα, πραγματοποίησε την είσοδό του στην Ευβοϊκή Ζύμη, μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις στον χώρο της κατεψυγμένης ζύμης, βλέποντας σε αυτήν ευκαιρίες για περαιτέρω διεθνή ανάπτυξη. Παράλληλα, η Halcyon ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην Ergon Foods, αποκτώντας μειοψηφικό ποσοστό σε ένα brand που έχει καταφέρει να παντρέψει τη γαστρονομία με την εμπειρία φιλοξενίας. Η Ergon, που ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη από τους Θωμά και Γιώργο Δούζη, έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμια αναγνωρισμένο ελληνικό premium brand, με παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο, Μέση Ανατολή και Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος της Halcyon είναι να επιταχύνει την παγκόσμια ανάπτυξή της, στηρίζοντας το άνοιγμα νέων Ergon House και Ergon Agora σε στρατηγικές αγορές, κυρίως στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Ανάμεσα στα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια που «διαβάζουν» έγκαιρα τις ευκαιρίες του κλάδου ξεχωρίζει το VNK Capital, που ίδρυσαν ο Βασίλης και η Νέλλη Κάτσου. Το 2019 το fund προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την Παλίρροια της οικογένειας Σουλιώτη, η οποία ηγείται στην κατηγορία των έτοιμων γευμάτων και εξάγει το εμβληματικό της προϊόν, το παραδοσιακό ντολμαδάκι, σε δεκάδες χώρες. Η συμμετοχή του VNK στο μετοχικό κεφάλαιο της Παλίρροια φτάνει το 36%, με κοινό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη διεύρυνση της παρουσίας στα ράφια των διεθνών σούπερ μάρκετ έως το 2025. Παράλληλα, η οικογένεια Κάτσου έχει τοποθετηθεί και στην Cafetex, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες επεξεργασίας καφέ και κάτοχο του brand Coffeeway, ενισχύοντας το αποτύπωμά της και στον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο του καφέ.
Η CVC Capital Partners συνεχίζει να γεμίζει το χαρτοφυλάκιό του στην ελληνική αγορά τροφίμων, έχοντας ήδη ολοκληρώσει την πώληση της Μπάρμπα Στάθης έναντι 130 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της μεγάλης εξαγοράς του ομίλου Vivartia το 2021 από τη Marfin. Μέσω της Vivartia, το CVC απέκτησε ισχυρά brands όπως Goody’s, Everest, La Pasteria, Χρυσή Ζύμη, Δέλτα και Flocafe, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων και εστίασης στη χώρα. Έκτοτε, έχει ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του με εξαγορές στη Δωδώνη (έχει περάσει στην οικογένεια Σαράντη), τη Δανιήλ Γκατένιο, την Κουρέλλας, την Jackaroo, αλλά και την Ελληνική Ζύμη Αραμπατζής.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.