Η εικόνα που διαμορφώνεται για τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά το 2025 είναι πιο σύνθετη από μια απλή αριθμητική αποτύπωση της κίνησης. Παρά τη σταθερή ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου και την ανοδική πορεία της COSCO σε διεθνές επίπεδο, οι προβλήτες που διαχειρίζεται η Piraeus Container Terminal (PCT) στο ελληνικό λιμάνι παρουσιάζουν υποχώρηση. Η πτώση αυτή προκύπτει τόσο από τις μηνιαίες μεταβολές όσο και από τη σύγκριση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2024. Η χρονιά δεν εξελίσσεται ομοιόμορφα, καθώς το πρώτο τρίμηνο εμφανίζει ενθαρρυντική άνοδο, όμως από την άνοιξη και μετά η τάση αντιστρέφεται, οδηγώντας σε ένα από τα πιο αδύναμα δεκάμηνα της τελευταίας περιόδου για τον Πειραιά.
Στο διάστημα Ιανουαρίου–Οκτωβρίου ο Πειραιάς διακίνησε 3.344,8 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 3.498,6 χιλιάδων το 2024. Η μείωση κατά 4,4% δεν είναι από μόνη της δραματική, ωστόσο η ανάλυση ανά μήνα αποκαλύπτει συσσωρευμένες πιέσεις που εντείνονται καθώς προχωρά η χρονιά. Ο Ιανουάριος και ο Μάρτιος ξεχωρίζουν με ιδιαίτερα καλές επιδόσεις, καταγράφοντας 353,5 και 357,3 χιλιάδες TEU αντίστοιχα, επίπεδα υψηλότερα από τα περσινά. Ακόμη και ο Φεβρουάριος κινήθηκε σταθερά, με μικρή άνοδο σε σχέση με το 2024. Η εικόνα αυτή δημιουργούσε την προσδοκία ότι το 2025 θα συνέχιζε σε ανοδική τροχιά, όμως από τον Απρίλιο η κίνηση αρχίζει να υποχωρεί και η μεταβολή σε επίπεδο τάσης γίνεται πλέον σαφής.
Ο Απρίλιος και ο Μάιος εμφανίζουν μικρές απώλειες σε σχέση με πέρυσι, ένδειξη ότι οι ροές είχαν ήδη αρχίσει να επηρεάζονται από τις παρατεταμένες ανακατατάξεις στη θαλάσσια εμπορευματική ναυτιλία. Ο Ιούνιος αποτέλεσε μια σύντομη διαφοροποίηση με αύξηση στα 380,6 χιλιάδες TEU, όμως οι επόμενοι μήνες επανάφεραν το αρνητικό μοτίβο. Ο Ιούλιος κατέγραψε κάμψη, ενώ από τον Αύγουστο και μετά η πορεία γίνεται έντονα καθοδική, με συνεχόμενες απώλειες που ξεπερνούν το 17% σε σύγκριση με το 2024. Οι μήνες που παραδοσιακά ενισχύουν τη δραστηριότητα του λιμανιού –Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος– κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, μακριά από τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς. Ο Αύγουστος περιορίστηκε στα 315,5 χιλιάδες TEU από 392,7 χιλιάδες πέρυσι, ενώ ο Σεπτέμβριος έκλεισε στα 317,9 χιλιάδες από 387,2 χιλιάδες. Η τάση ολοκληρώθηκε με έναν Οκτώβριο που βρέθηκε στα 311,2 χιλιάδες TEU, περίπου 20% κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο του 2024.
Η έντονη αυτή υποχώρηση αποκτά μεγαλύτερη σημασία όταν τοποθετείται στο διεθνές περιβάλλον.
Η COSCO SHIPPING Ports, ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους ομίλους διαχείρισης τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων, στον οποίο ανήκει και η Piraeus Container Terminal, καταγράφει αύξηση της δραστηριότητας σε μεγάλο μέρος των γεωγραφικών περιοχών του δικτύου της. Τον Οκτώβριο διακίνησε 10,3 εκατομμύρια TEU έναντι 9,4 εκατομμυρίων το 2024, σημειώνοντας άνοδο 9,5%. Στο διάστημα Ιανουαρίου–Σεπτεμβρίου η αύξηση φθάνει το 5,6%, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η παγκόσμια αγορά όχι μόνο έχει σταθεροποιηθεί, αλλά ανακάμπτει σταθερά. Η δυσανάλογη υποχώρηση του Πειραιά, σε μια χρονιά όπου ο όμιλος ενισχύεται συνολικά, δείχνει ότι η εικόνα του ελληνικού λιμανιού δεν σχετίζεται με αδυναμία στη διεθνή ζήτηση, αλλά με μεταβολές στη γεωγραφική κατανομή των ροών.
Οι κυριότεροι λόγοι αυτής της απόκλισης σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας μετά τις επιθέσεις των Χούθι. Το μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών εμπορευματοκιβωτίων επιλέγει πλέον τον περίπλου της Αφρικής, μια διαδρομή που επιμηκύνει σημαντικά τον χρόνο μεταφοράς και ανατρέπει τη δομή των δρομολογίων Ασίας–Ευρώπης. Στο νέο αυτό πλαίσιο, πολλά πλοία πραγματοποιούν πρώτους σταθμούς εκφόρτωσης σε λιμάνια της Βόρειας Αφρικής, της Δυτικής Μεσογείου ή της Βόρειας Ευρώπης, με αποτέλεσμα ο Πειραιάς να χάνει μέρος του πλεονεκτήματος που απέκτησε την προηγούμενη δεκαετία ως βασικός κόμβος μεταφόρτωσης κοντά στο Σουέζ. Η μετατόπιση αυτή δεν αφορά ένα σύντομο διάστημα, αλλά φαίνεται να αποκτά διάρκεια, καθώς αποτυπώνεται διαδοχικά στους τελευταίους πέντε μήνες των επίσημων στοιχείων.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι η πτώση καταγράφεται στους μήνες που παραδοσιακά εμφανίζουν την υψηλότερη εμπορευματική δραστηριότητα λόγω της προετοιμασίας για την εορταστική περίοδο. Η αδυναμία του Πειραιά να διατηρήσει αυτό τον όγκο φορτίου δείχνει ότι μέρος των μεταφορών που στράφηκαν προς λιμάνια της Δυτικής Μεσογείου και του Ατλαντικού δεν μοιάζουν με προσωρινή απόκλιση, αλλά φαίνεται να ενσωματώνονται σταδιακά στις νέες εμπορικές διαδρομές. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι, αν οι συνθήκες στη Διώρυγα του Σουέζ δεν ομαλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι μεγάλες ναυτιλιακές συμμαχίες να επανασχεδιάσουν μόνιμα τις ευρωπαϊκές εισόδους, ενισχύοντας λιμάνια όπως η Βαρκελώνη, η Βαλένθια ή το Ρότερνταμ, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τον ρόλο του Πειραιά και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου.
Το 2025 διαμορφώνεται ως χρονιά που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς για τον Πειραιά. Με απώλεια 154 χιλιάδων TEU στο δεκάμηνο και με διαρκή πτωτική πορεία από τον Ιούλιο, το λιμάνι βρίσκεται αντιμέτωπο με μια καμπή που υπερβαίνει τη συγκυρία. Το 2026 θα αποτελέσει κρίσιμη δοκιμασία για το αν ο Πειραιάς θα μπορέσει να ανακτήσει μέρος των ροών που χάθηκαν ή αν η νέα γεωγραφία των εμπορευματικών διαδρομών θα παγιωθεί, διαμορφώνοντας διαφορετικό περιβάλλον για τη ναυτιλιακή δραστηριότητα στην περιοχή.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.