THE BULLET POINT "PREVIEW"
Η Βρετανία παρουσιάζει σήμερα προϋπολογισμό με στενό περιθώριο, γιατί η χώρα δανείζεται ακριβότερα.
Ο οίκος Moody’s διατήρησε την αξιολόγηση της Γαλλίας, με την παραδοχή ότι θα εγκριθεί για το 2027 προϋπολογισμός που μειώνει το έλλειμμα.
Όταν το χρέος είναι υψηλό και ο δανεισμός ακριβός, κάθε δημοσιονομική επιλογή αποκτά και μια τιμή στην αγορά ομολόγων.
Η πρώτη τελεία. Η βρετανική κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα τον προϋπολογισμό της. Το περιθώριο για νέες δαπάνες έχει στενέψει, γιατί η χώρα δανείζεται ακριβότερα. Οι αγορές θα κρίνουν κυρίως ένα πράγμα: αν βγαίνουν οι αριθμοί.
Η δεύτερη τελεία. Στη Γαλλία, ο οίκος Moody’s διατήρησε την περασμένη Παρασκευή την αξιολόγηση Aa3, με αρνητική προοπτική. Διευκρίνισε όμως ότι η αξιολόγηση βασίζεται στην παραδοχή πως θα εγκριθεί για το 2027 προϋπολογισμός που μειώνει το έλλειμμα. Η κυβέρνηση, που δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή, προτείνει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις.
Η γραμμή. Δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης γράφουν τους προϋπολογισμούς τους με έναν ακόμη αναγνώστη πάνω από τον ώμο τους: την αγορά ομολόγων. Δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό, επηρεάζει όμως το κόστος με το οποίο το κράτος χρηματοδοτεί τις επιλογές του. Όταν το χρέος είναι υψηλό και ο δανεισμός ακριβός, κάθε δημοσιονομική επιλογή αποκτά και μια τιμή στην αγορά ομολόγων.
Η άλλη ανάγνωση. Η Βρετανία και η Γαλλία δεν βρίσκονται σε συνθήκες ελληνικής κρίσης του 2010. Η πίεση που περιγράφεται εδώ αφορά την ακριβότερη χρηματοδότηση και τα στενότερα δημοσιονομικά περιθώρια. Αυτό δεν ακυρώνει τις πολιτικές επιλογές, αλλά αυξάνει το κόστος τους.
Η σκέψη που μένει. Ένας προϋπολογισμός μπορεί να εγκριθεί στη Βουλή. Το αν μπορεί να χρηματοδοτηθεί με βιώσιμο κόστος κρίνεται στις αγορές κάθε μέρα. Για τις επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει ότι οι φόροι, τα κίνητρα και οι δημόσιες επενδύσεις θα σχεδιάζονται όλο και συχνότερα με το ένα μάτι στην πολιτική και το άλλο στο επιτόκιο.

GOOD TO KNOW
Το μάθημα του 2022. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο «μίνι προϋπολογισμός» της κυβέρνησης Truss, με μειώσεις φόρων χωρίς χρηματοδότηση, προκάλεσε απότομη πτώση στα βρετανικά ομόλογα. Η Τράπεζα της Αγγλίας χρειάστηκε να παρέμβει και η Truss παραιτήθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα. Το επεισόδιο είναι μια ισχυρή υπενθύμιση για το πόσο γρήγορα μια δημοσιονομική απόφαση μπορεί να φανεί στην αγορά ομολόγων.
Τρεις οίκοι, δύο βαθμοί. Ο Moody’s κρατά τη Γαλλία στη βαθμίδα Aa3. Οι S&P και Fitch την έχουν ήδη υποβαθμίσει στη βαθμίδα A+, ένα σκαλί χαμηλότερα.
Η απόσταση από τη Γερμανία. Στις 22 Οκτωβρίου, η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2002. Η διαφορά από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο ήταν η μεγαλύτερη από το 2011.