Με θετικό πρόσημο έκλεισε το πρώτο τρίμηνο για τον ΟΤΕ, με αγκάθι να παραμένει η Ρουμανία, ωστόσο να υπάρχουν εξελίξεις στο μέτωπο πώλησης της θυγατρικής, με την διοίκηση να παραμένει αισιόδοξη.
Όπως ανέφερε η διοίκηση, η ρουμανική Επιτροπή Ανταγωνισμού έθεσε σε διαβούλευση μέχρι τις 2 Ιουνίου τα κείμενα των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι αγοραστές Digi Romania S.A και Vodafone Romania και θα υπάρξουν νεότερα τους επόμενους μήνες.
Το δίκτυο FTTH του ΟΤΕ παραμένει εντός στόχου για 2,1 εκατ. συνδέσεις μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ τα έργα ICT και οι συνδρομητές τηλεόρασης συνεχίζουν να προσδίδουν μεγάλα έσοδα στα ταμεία του ομίλου.
Το δίκτυο 5G Stand Alone της Cosmote είναι το μοναδικό εμπορικά διαθέσιμο δίκτυο 5G+ στην Ελλάδα, με την πληθυσμιακή του κάλυψη να έχει ήδη ξεπεράσει το 60%.
Η ανάπτυξη του 5G στη χώρα έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι πάροχοι επενδύουν σε υποδομές, ενώ έχουν διαμορφωθεί και οι αναγκαίες συνθήκες για την εξέλιξη της αγοράς. Ο κ. Νεμπής κατά τη διάρκεια call με αναλυτές, τόνισε ότι χάρη στο 5G SA του ΟΤΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης, καθώς η χώρα κατέγραψε την υψηλότερη μέση ταχύτητα λήψης δεδομένων μέσω 5G+.
Τα έσοδα από έργα ICT και το FTTH
Τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ το Α’ τρίμηνο του 2025 παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα €878,8 εκατ., καθώς η αύξηση που σημειώθηκε στην Ελλάδα σχεδόν αντισταθμίστηκε από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στις δραστηριότητες στην Ρουμανία.
Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,8%, καθώς η θετική δυναμική στην κινητή, τις υπηρεσίες τηλεόρασης, τις ευρυζωνικές υπηρεσίες και τα έργα ICT αντιστάθμισε την αναμενόμενη πτώση στις υπηρεσίες χονδρικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα λοιπά έσοδα μέσα στα οποία συγκαταλέγονται και τα έργα ICT αυξήθηκαν σε σχέση με το περυσινό α τρίμηνο κατά 6% και διαμορφώθηκαν στα 202,2 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, τα έσοδα από system solutions σημείωσαν αύξηση 17,8% στο τρίμηνο. Ο ΟΤΕ λειτουργεί ως ένας από τους κύριους Systems Integrators για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη, υποστηρίζοντας την ψηφιοποίηση, παρέχοντας προηγμένες δικτυακές υποδομές, καινοτόμες, εξατομικευμένες λύσεις IT και cloud. Ο ΟΤΕ έχει αναλάβει αρκετά έργα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υπηρεσιών διαχείρισης δικτύου, συστημάτων ERP, υποδομής οπτικών ινών, ψηφιοποίησης αρχείων και μετασχηματισμού δημόσιων υπηρεσιών μεταξύ άλλων.
O ΟΤΕ έχει υπογράψει συνολικά συμβάσεις αξίας 1,2 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ τα «τρέχει» μόνος του, είναι δηλαδή μοναδικός ανάδοχος, ενώ τα υπόλοιπα είναι σε κοινοπραξία.
Ταυτόχρονα η εταιρεία στην Ευρώπη έχει αποκτήσει δυναμική παρουσία ως ICT Systems Integrator και Services Provider έχοντας συνάψει συμβάσεις με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς (European Commission Agency, European Patent Office). Πρόσφατα υπεγράφη σύμβαση – πλαίσιο με το ΝΑΤΟ με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τα επόμενα χρόνια.
Οι συνολικοί συνδρομητές FTTH ανέρχονται σε 430.000, αντιπροσωπεύοντας το 18,3% των συνολικών ευρυζωνικών συνδέσεων. Στο τέλος Μαρτίου 2025, 1,8 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις περίπου είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH του ΟΤΕ, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των συνολικών εγκατεστημένων γραμμών FTTH στην Ελλάδα. Ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να επεκτείνει την κάλυψη FTTH ώστε να φτάσει σε περίπου 2,1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2025 και σε περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το 2027, με στόχο να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, αλλά και τα αναπτυξιακά του πλάνα.
Οι συνδρομητές, η TV και οι συνεργασίες
Τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο τρίμηνο καταγράφοντας αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με τις τάσεις των προηγούμενων τριμήνων.
Η συνεχιζόμενη ισχυρή δυναμική στην τηλεόραση, το κουπόνι Gigabit για FTTH, καθώς και η υπηρεσία FWA που λανσαρίστηκε στις αρχές του έτους, αναμένεται να υποστηρίξουν τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής κατά το επόμενο διάστημα.
Η Cosmote TV συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά του ομίλου και να πρωταγωνιστεί στην αγορά συνδομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, ενώ η συμφωνία με την Nova για ανταλλαγή αθλητικού περιεχομένου φέρεται να έχει εκτοξεύσει το ενδιαφέρον και τη ζήτηση.
Ως αποτέλεσμα, οι υπηρεσίες τηλεόρασης συνεχίζουν να αναπτύσσονται, με την πελατειακή βάση να φτάνει στο τέλος Μαρτίου τις 733.000, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 6,8%.
Το μηνιαίο μέσο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) στην τηλεόραση έχει επίσης βελτιωθεί, καθώς οι συνδρομητές απολαμβάνουν το πλήρες μενού του συνδυασμένου αθλητικού περιεχομένου. Στις αρχές του 2025 ψηφίστηκε ο νόμος κατά της πειρατείας, ενώ αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις που θα ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση του νόμου από τις αρμόδιες αρχές.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.