18 Μάι 2025
READING

Τεχνολογία, κλιματική κρίση και η νέα εποχή της ασφαλιστικής αγοράς

4 MIN READ

Τεχνολογία, κλιματική κρίση και η νέα εποχή της ασφαλιστικής αγοράς

Τεχνολογία, κλιματική κρίση και η νέα εποχή της ασφαλιστικής αγοράς

Η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται μπροστά σε μία εποχή ριζικών αλλαγών που δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. Νέες τεχνολογίες, μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες και η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, συνθέτουν ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. Το τοπίο αλλάζει και αλλάζει γρήγορα, κάτι που σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να προσαρμοστούν όχι θεωρητικά, αλλά στην πράξη και άμεσα.

Ας δούμε πρώτα το κομμάτι της τεχνολογίας. Η τεχνητή νοημοσύνη, τα big data και το blockchain δεν είναι πια απλώς όροι που συζητιούνται σε συνέδρια τεχνολογίας. Είναι εργαλεία που έχουν μπει στην καθημερινότητα των μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών και επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο που οι εταιρείες κατανοούν τους πελάτες τους, εκτιμούν τους κινδύνους, προσφέροντας πιο στοχευμένες και προσαρμοσμένες λύσεις. Ακόμα και στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι οι εταιρείες αρχίζουν να αξιοποιούν αυτές τις τεχνολογίες για να προσφέρουν πιο ευέλικτα και εξατομικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα.

Πλέον, οι έτοιμες, προκαθορισμένες ασφαλιστικές «φόρμες» δείχνουν να ανήκουν στο παρελθόν. Στη θέση τους έρχονται λύσεις που προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο, με τη βοήθεια αλγορίθμων που διαβάζουν δεδομένα από δεκάδες πηγές, προσφέροντας προτάσεις που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του κάθε πελάτη. Το blockchain, με τη σειρά του, κάνει πιο εύκολη και πιο γρήγορη τη διαχείριση των αποζημιώσεων, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και αυξάνοντας την αξιοπιστία.

Ωστόσο, όσο ραγδαίες κι αν είναι αυτές οι αλλαγές, δεν είναι το μόνο μέτωπο που έχει μπροστά του ο κλάδος. Η κλιματική αλλαγή είναι, μάλλον, το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, οι πλημμύρες και οι υπόλοιπες ακραίες καιρικές καταστάσεις έχουν γίνει πια μέρος της καθημερινότητας και κοστίζουν ακριβά, όχι μόνο σε χρήμα, αλλά σε ζωές και κοινωνικές δομές. Η κακοκαιρία Daniel ήταν απλώς ένα ακόμη επεισόδιο σε μια διαρκώς διογκούμενη αλυσίδα φυσικών καταστροφών, που αναδεικνύουν το γεγονός ότι οι παραδοσιακοί τρόποι ασφάλισης και πρόβλεψης κινδύνων δεν αρκούν.

Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα που καλύπτουν ζημιές από φυσικές καταστροφές. Τα στοιχεία μιλούν ξεκάθαρα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, μόνο τον Φεβρουάριο του 2025, η παραγωγή ασφαλίστρων στον τομέα των φυσικών καταστροφών αυξήθηκε κατά σχεδόν 25%, φθάνοντας τα 38,66 εκατομμύρια ευρώ. Οι πολίτες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι, χωρίς μια τέτοια κάλυψη, ένα ακραίο φαινόμενο μπορεί να τους αφήσει χωρίς σπίτι, χωρίς επιχείρηση, χωρίς εισόδημα.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η πολιτεία κάνει βήματα για να ενισχύσει την ασφαλιστική κουλτούρα, τόσο μέσα από τον νόμο 5116/2024, που καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών όσο και μέσα από κίνητρα, όπως η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα ακίνητα.

Όμως, όσο χρήσιμα κι αν είναι αυτά τα μέτρα, η μεγάλη πρόκληση βρίσκεται αλλού. Είναι το πώς θα αλλάξει ουσιαστικά η νοοτροπία του κόσμου απέναντι στην ασφάλιση. Στην Ελλάδα, παρά τις καταστροφές που βιώνουμε όλο και πιο συχνά, το ποσοστό διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης παραμένει χαμηλό, στο 2,43% του ΑΕΠ, πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 8,33%. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης, αλλά αυτό το κενό δεν πρόκειται να καλυφθεί εάν ο κόσμος συνεχίσει να βλέπει την ασφάλιση ως προνόμιο των πλουσίων ή ως ένα «περιττό έξοδο».

Η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη. Οι οικονομικά εύποροι έχουν την πολυτέλεια να αντέξουν μια ζημιά, να επενδύσουν ξανά και να συνεχίσουν. Εκείνοι που πραγματικά χρειάζονται την ασφάλιση είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι οικογένειες που με κόπο απέκτησαν ένα σπίτι. Χωρίς ασφάλιση, ένα ακραίο γεγονός μπορεί να τους στερήσει όχι μόνο την περιουσία, αλλά και το μέλλον τους.

Να σημειώσουμε ότι σε παγκόσμια κλίμακα, η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να πιέζει την αγορά, καθώς οι απώλειες από φυσικές καταστροφές για το 2024 έχουν ξεπεράσει τα 135 δισεκατομμύρια δολάρια, διατηρώντας μια αρνητική τάση που ξεκίνησε τα τελευταία πέντε χρόνια. Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι συνολικές απώλειες από φυσικές καταστροφές θα φτάσουν τα 151 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με ιδιαίτερα υψηλά ποσά σε περιόδους έντονης δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τις διεθνείς προβλέψεις, η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,5% την επόμενη δεκαετία, με την Ασία, εκτός Ιαπωνίας, να εξελίσσεται σε βασικό μοχλό ανάπτυξης, ειδικά στον τομέα των ασφαλειών ζωής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.