Έφτασε μέχρι τη Γαλλία κυνηγώντας τη μεγάλη επιχειρηματική ιδέα. Κι όμως, ο Δημήτρης Γρίβας την βρήκε στο πιο απλό, ταπεινό και καθημερινό αρτοσκεύασμα της ελληνικής γειτονιάς, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, που όχι μόνο έτρωγε, αλλά ζύμωνε από μικρός. Όχι app, όχι startup, απλώς ζύμη, σουσάμι και μια ιδέα που έμελλε να φουσκώσει πολύ και να προσεγγίσει διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Παιδί φούρναρη, ανήσυχο πνεύμα από μικρός, ο Δημήτρης Γρίβας μπήκε στα βαθιά της αρτοποιίας προτού καλά-καλά τελειώσει το δημοτικό. Μεγαλωμένος στα Πετράλωνα, με γονείς που διατηρούσαν φούρνο στο Παλαιό Φάληρο, βρέθηκε από τα 11 του πίσω από τον πάγκο, πλάθοντας ψωμιά και αποκτώντας βιωματικά ό,τι οι άλλοι μαθαίνουν από βιβλία. Γεννημένος το 1981, με ρίζες από το Καρπενήσι, δεν άργησε να βάλει πλώρη για πιο επαγγελματικά μονοπάτια, όπως σπουδές αρτοποιίας στον ΟΑΕΔ και δουλειά στον Βενέτη, ως σύμβουλος ανάπτυξης καταστημάτων.
Η επόμενη στάση ήταν η Γαλλία, όχι για τουρισμό, αλλά για να γνωρίσει από κοντά τη βαθιά κουλτούρα των Ευρωπαίων αρτοποιών. Δούλεψε με μεγάλες εταιρείες, έμαθε τις διεθνείς τάσεις, αλλά κράτησε βαθιά μέσα του την αξία της απλότητας. Επιστρέφοντας, το 2008, δοκίμασε να καινοτομήσει με το δικό του concept Frank Ze Paul. Ήταν από τους πρώτους που έφεραν στην Αθήνα τη λογική της μοντέρνας boulangerie, με δικές του συνταγές, όπως τα κριτσίνια και το δίχρωμο κρουασάν που αργότερα κατέκλυσαν την αγορά. Το concept άργησε να αποδώσει, όμως με επιμονή άνοιξε και δεύτερο κατάστημα το 2011. Η αλυσίδα τελικά πουλήθηκε στο Λουκά Έλληνα, μια απόφαση που αργότερα θα χαρακτήριζε ο ίδιος «το μεγαλύτερο λάθος του».
Το 2016, μετά από τρία χρόνια δοκιμών, πειραματισμών και αμφιταλαντεύσεων, ο Δημήτρης Γρίβας άνοιξε στον Πειραιά το πρώτο κατάστημα που θα έβαζε τη δική του υπογραφή στην street food σκηνή. Η ιδέα ήταν ξεκάθαρη. Ένα μονοθεματικό concept αφιερωμένο αποκλειστικά στο κουλούρι. Η επιλογή τοποθεσίας ήταν δίλημμα, Πειραιάς ή Βοτανικός; Τελικά, η οδός Ναυαρίνου έγινε η αφετηρία για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Το κουλούρι δεν ήταν πια απλώς το κλασικό σνακ του πεζοδρομίου, ήταν πλέον μέρος μιας νέας γλώσσας.
Κυριολεκτικά το περίφημο “κωδικολόγιο” των Κουλουράδων, που ξεκίνησε με τέσσερα απλά προϊόντα και έφτασε να αριθμεί πάνω από 40 διαφορετικές γεύσεις, όλα φτιαγμένα από την ίδια βάση ζύμης. Η συνταγή πίσω από όλα αυτά χρονολογείται από το 1956 και την έχει φυλάξει ο ίδιος, όπως έχει πει σε συνεντεύξεις του. Μέσα σε λίγα χρόνια, η αλυσίδα γνώρισε εκρηκτική ανάπτυξη. Το 2017 ξεκίνησε το πρώτο franchise στη Νέα Ιωνία, με την αναμονή για νέα σημεία να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Στήθηκε ακόμη και Σχολή Κουλουράδων για να διασφαλιστεί η ποιότητα. Σήμερα, με πάνω από 160 σημεία, η επιτυχία είναι πλέον “ψημένη”. Το 2021, το SwitzGroup του Ινδού επιχειρηματία Taizzon Khorakiwala απέκτησε το 70% των Κουλουράδων. Ο όμιλος, ενεργός στην Ελλάδα από το 2017, επενδύει, κυρίως, σε μικρομεσαίες εταιρείες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, με συμμετοχές σε γνωστές εταιρείες όπως η Olympic Foods και η Κρητών Άρτος.
Εκτός από την επιτυχία των Κουλουράδων, ο όμιλος του Δημήτρη Γρίβα έχει επεκταθεί δημιουργώντας αρκετά νέα σήματα, όπως τα Oliver’s, Τραγανάκια, BCK, Bakers College και Σωστοστ, αναζητώντας συνεχώς νέους δρόμους στο χώρο της αρτοποιίας και του street food. Η πιο πρόσφατη επένδυση του Γρίβα συνδέεται με τις ρίζες του, την Ευρυτανία. Εκεί, στην πατρίδα του, ετοιμάζεται να λειτουργήσει ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού, την Evritanian Water, που αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της στην αγορά το 2025. Η πρόταση του ομίλου του ήταν η μοναδική που κατατέθηκε σε διαγωνισμό του Δήμου Καρπενησίου για την εκμετάλλευση νερού από φυσική πηγή στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.
Σε πιο διεθνές επίπεδο, η παρουσία επεκτάθηκε μέχρι τη Νέα Υόρκη, με το άνοιγμα καταστήματος Crunchies σε food hall της αμερικανικής μητρόπολης. Παράλληλα, στη Φουρνά Ευρυτανίας, μια περιοχή που κινδυνεύει με ερήμωση, ο Γρίβας ετοιμάζει την επαναλειτουργία παραδοσιακού φούρνου, προσπαθώντας να δώσει ζωή και προοπτική στην κοινότητα. Τέλος, με νέα σειρά mocktails, που ήδη διατίθενται σε 250 σημεία, ανοίγει νέα κεφάλαια στην αγορά των μη αλκοολούχων ποτών. Ο Δημήτρης Γρίβας φαίνεται ότι δεν ψάχνει σύνθετες συνταγές, αλλά απλές λύσεις που δουλεύουν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.