Καθώς το Πλαίσιο διανύει ήδη την έκτη του δεκαετία από τη στιγμή που ιδρύθηκε το 1969 από τον Γιώργο Γεράρδο, συνεχίζει να αποδεικνύει ότι μπορεί να αναπτύσσεται, επενδύοντας σε υποδομές και εγκαταστάσεις, σε νέες τεχνολογίες, σε ανθρώπινο δυναμικό και σε ό,τι σχετίζεται με τη λειτουργία και την βελτίωση της παραγωγικότητάς του.
Η Πλαίσιο ενίσχυσε το δίκτυό της προσθέτοντας δύο νέα καταστήματα μέσα στο 2024, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στην Ελλάδα σε 26. Τον Αύγουστο εγκαινίασε κατάστημα στα Ιωάννινα, ενισχύοντας τη γεωγραφική της παρουσία, ενώ τον Νοέμβριο άνοιξε το μεγαλύτερο κατάστημα του Ομίλου, επιφάνειας 3.000 τ.μ., κοντά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», επένδυση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Η διοίκηση, με επικεφαλής τον Κώστα Γεράρδο, παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για το 2025, επισημαίνοντας ότι τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά, ενώ συνεχίζεται με συνέπεια η υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της θέσης στην αγορά.
Ο τζίρος ρεκόρ του 2024
Το 2024 ο όμιλος Πλαίσιο σημείωσε ρεκόρ σε κύκλο εργασιών, αγγίζοντας τα 480,1 εκατ. ευρώ, ποσό που ήταν αυξημένο κατά 2,4% σε σύγκριση με τα 468,77 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. Η βελτίωση αυτή συνοδεύτηκε από ήπια αύξηση στο μεικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο διαμορφώθηκε σε 17,5%, από 17,4% το 2023. Ταυτόχρονα, το μεικτό κέρδος ενισχύθηκε κατά 3,2%, φτάνοντας τα 84,1 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στη σχετικά μικρότερη άνοδο του κόστους πωληθέντων (+2,3%) σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεων.
Οι επενδύσεις και η αύξηση μισθολογικού κόστους συρρίκνωσαν την κερδοφορία
Στον αντίποδα, η κερδοφορία του Ομίλου παρουσίασε μείωση, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των λειτουργικών εξόδων, με έμφαση στο μισθολογικό κόστος που προέκυψε από την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων περιορίστηκαν στα 2,45 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο (πτώση -60,3%) και στα 2,9 εκατ. ευρώ για τη μητρική εταιρεία (-55,4%). Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,28 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο (-71,2%) και 1,73 εκατ. ευρώ για τη μητρική (-63,8%).
Όπως προκύπτει από τα τις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης, η αύξηση των λειτουργικών εξόδων έφτασε το 9%, κυρίως λόγω της ανόδου στο κόστος προσωπικού, ως συνέπεια της διεύρυνσης του Ομίλου και των επενδύσεων σε νέο ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα, τα χρηματοοικονομικά έξοδα ενισχύθηκαν κατά 19%, εξαιτίας της επαναφοράς της πολιτικής προεξόφλησης πιστωτικών καρτών και του ανοίγματος νέων καταστημάτων.
Παρά τη μείωση στην κερδοφορία, η διοίκηση του ομίλου έλαβε την απόφαση να διανείμει μέρισμα 1,32 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2024.
Σημαντική μείωση δανεισμού – Μηδενικά βραχυπρόθεσμα δάνεια
Σημαντική πρόοδος καταγράφηκε στη διαχείριση του δανεισμού, καθώς στο τέλος του 2024 ο Όμιλος και η μητρική εταιρεία διέθεταν μηδενικό βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό, από 5 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2023. Ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε κατά 65%, στα 4,6 εκατ. ευρώ, λόγω της επάρκειας ταμειακών διαθεσίμων και της αποπληρωμής υποχρεώσεων.
Να θυμίσουμε ότι η αρχή της πορείας της εταιρείας ξεκίνησε το 1969, όταν ο νεαρός τότε φοιτητής Γιώργος Γεράρδος, με το επιχειρηματικό του ένστικτο το οποίο από τότε ήταν αναπτυγμένο, είδε μία μοναδική ευκαιρία. Εκείνη την εποχή, τα είδη σχεδίου στην Αθήνα ήταν ακριβά, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι τιμές ήταν αισθητά χαμηλότερες. Ο Γ. Γεράρδος, φοιτητής τότε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διαπίστωσε ότι υπήρχε κενό στην αγορά και αποφασίσε να το καλύψει. Δανείστηκε 80.000 δραχμές και άνοιξε ένα μικρό κατάστημα μόλις 14 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Στουρνάρη, δίπλα στο Πολυτεχνείο. Από εκείνο το μικρό μαγαζί γεννήθηκε το Πλαίσιο. Στα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία εξελίχθηκε, ακολουθώντας τις τάσεις κάθε εποχής. Στοιχείο που την διατήρησε σταθερά στην πρώτη γραμμή του κλάδου.
Χρονιά ορόσημο αποτέλεσε το 1986, όταν ο Γιώργος Γεράρδος διέβλεψε το μέλλον της τεχνολογίας, παίρνει τη μεγάλη απόφαση να μπει στον αναδυόμενο χώρο της πληροφορικής. Ήταν μια εποχή που οι υπολογιστές ήταν ακόμη κάτι σπάνιο για τον μέσο Έλληνα. Εισάγοντας προϊόντα όπως υπολογιστές Amiga, Spectrum και Commodore, το Πλαίσιο έγινε από τους πρώτους που έφερε την επανάσταση της πληροφορικής -και των video games- στα ελληνικά σπίτια. Ωστόσο, ο Γιώργος Γεράρδος δεν σταμάτησε εκεί. Αντιλαμβανόμενος ότι οι πελάτες είχαν ανάγκη από προσιτές και προσαρμοσμένες λύσεις, δημιούργησε το δικό του brand, το Turbo-X.
Η δεκαετία του ’90 και οι αρχές του 2000 ήταν μια εποχή ταχύτατης ανάπτυξης. Το Πλαίσιο επεκτάθηκε σε νέες κατηγορίες προϊόντων που συνδέονταν με το ψηφιακό οικοσύστημα: τηλεοράσεις, φωτογραφικές μηχανές, MP3 players, και φυσικά όλα τα νέα gadget που έμπαιναν στην καθημερινή ζωή. Αλλά και αρκετά αργότερα, το 2019, καθοριστική ήταν η απόφαση της εταιρείας να μπει και στον κλάδο των οικιακών συσκευών.
Αυτό που κυριαρχούσε ωστόσο σε όλα τα βήματα της πολυετούς διαδρομής εκτός από την διορατικότητα του Γιώργου Γεράρδου και του γιου του, Κώστα στη συνέχεια, ήταν η σταθερή αφοσίωση στις ανάγκες των πελατών, αλλά και στο όραμα που παρέμεινε άσβεστο σε όλα τα χρόνια της πορείας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.