18 Ιούλ 2025
READING

Εταιρείες πληροφορικής: Πού στοχεύουν για αύξηση τζίρου και μεριδίων αγοράς

5 MIN READ

Εταιρείες πληροφορικής: Πού στοχεύουν για αύξηση τζίρου και μεριδίων αγοράς

Εταιρείες πληροφορικής: Πού στοχεύουν για αύξηση τζίρου και μεριδίων αγοράς

Σε αυξημένες επενδύσεις σε κομβικούς κλάδους όπως η κυβερνοασφάλεια, data analytics,  το SAP αλλά και ο «νέο-εισερχόμενος» κλάδος της αμυντικής τεχνολογίας φαίνεται ότι στοχεύουν οι ελληνικές εταιρίες πληροφορικής, οι οποίες αναμένεται να τους δώσουν μεγάλη ώθηση σε τζίρο αλλά και μερίδια αγοράς, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Ήδη εισηγμένες εταιρείες του κλάδου, έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές εξαγορές στους παραπάνω κλάδους το πρώτο επτάμηνο του έτους, ενώ παράλληλα ανακοινώνουν στρατηγικές συνεργασίες και νέα προϊόντα, τα οποίο θα τους διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό, στοχεύοντας σε μεγαλύτερα μερίδια.

Παράλληλα, ένας από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης είναι τα μεγάλα ψηφιακά έργα που προκηρύσσει το ελληνικό Δημόσιο, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για έργα που αφορούν από την ψηφιοποίηση του κράτους και των αρχείων της Δικαιοσύνης, έως συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, cloud υποδομές και πλατφόρμες διαλειτουργικότητας. Εταιρείες όπως οι Uni Systems, Info Quest Technologies, Cosmos Business Systems, Byte Computer, Q&R πρωταγωνιστούν σε διαγωνισμούς, είτε αυτόνομα είτε μέσω κοινοπραξιών.

Ταυτόχρονα, επιταχύνεται η εξωστρέφεια μέσω εξαγωγής υπηρεσιών λογισμικού και ανάπτυξης λύσεων για πελάτες σε Βαλκάνια, Κεντρική Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Η ανάπτυξη θυγατρικών ή συνεργασιών στο εξωτερικό αποτελεί πλέον κοινή στρατηγική, με στόχο τη διαφοροποίηση πηγών εσόδων και την απόκτηση διεθνούς εμπειρίας.

Οι σημαντικές εξαγορές

Φυσικά, ένας τρόπος άμεσης ανάπτυξης και αύξησης μεγεθών, είναι μέσω εξαγορών. Το τελευταίο διάστημα, εταιρείες όπως η Q&R και η Real Consulting, προχώρησαν σε σημαντικές εξαγορές, από τις οποίες προσδοκούν να ενισχύσουν την παρουσία τους σε κλάδους αιχμής.

Μετά την είσοδο της Σοφίας Σωτηράκου ως βασικός μέτοχος της εισηγμένης, η Q&R έχει κάνει στροφή 180 μοιρών. Τον Ιανουάριο του 2025 προχώρησε στην εξαγορά του 60% της Systecom, έναντι  1,5 εκατ. ευρώ, ενώ λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο, μπήκε επισήμως στην αγορά του Βελγίου και ευρύτερα της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς εξαγόρασε το 51% των μετοχών της βελγικής SQUAREDEV BV, έναντι 1,1 εκατ. ευρώ.

Πριν μία εβδομάδα ανακοίνωσε μάλιστα ακόμα 2 εξαγορές. Η πρώτη αφορά την εξαγορά του 76,19% της εταιρείας Alexander Moore, SAP Gold Partner με μακρόχρονη εξειδίκευση στο SAP Business One, έναντι 1,4 εκατ. ευρώ. Ενώ η δεύτερη αφορά την εξαγορά του 51% της AlphaCons Intelligent Technology Solutions A.E, ανερχόμενου συνεργάτη στο SAP Partner με ισχυρή παρουσία στο SAP S/4Hana και τις cloud base πλατφόρμες.

Η Real Consulting του Νίκου Βαρδινογιάννη, η οποία βρίσκεται προ των πυλών για την μετάβαση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προχώρησε στην εξαγορά του 95% των μετοχών της Smart UX Development S.R.L, έναντι 2,7 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά αποτελεί μέρος της στρατηγικής επέκτασης της Real Consulting στον κλάδο των utilities – έναν τομέα που χαρακτηρίζεται από έντονες αλλαγές, αυξανόμενες απαιτήσεις και υψηλή ανάγκη για τεχνολογικές λύσεις αιχμής.

Η συνεργασία SoftOne-Entrersoft αλλάζει τα δεδομένα στο business software, καθώς οι εταιρείες του ομίλου Olympia βρίσκονται υπό ενοποίηση, με στόχο να γίνουν νο1 στην αγορά. Παράλληλα δυνατά έχει μπει και η Qualco, η οποία έχει κάνει σημαντικές εξαγορές της Cenobe και της Empedus, κινήσεις οι οποίες εκτός από τεχνογνωσία της προσδίδουν πρόσβαση σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού (Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ιταλία ΗΑΕ κλπ).

Συνεργασίες και επενδύσεις προϊόντων: Ο καταλύτης για νέα έσοδα

Η στρατηγική συμμαχιών με διεθνείς τεχνολογικούς παρόχους και οι στοχευμένες επενδύσεις σε νέα προϊόντα βρίσκονται στον πυρήνα των προσπαθειών των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής να διαφοροποιήσουν τη δραστηριότητά τους και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Μέσα από αυτές τις συνεργασίες ενισχύεται το περιθώριο κέρδους με την παροχή premium λύσεων (π.χ. cloud migration, cybersecurity, enterprise software), επιταχύνεται η είσοδος σε νέους κλάδους, όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η υγεία και η ενέργεια ενώ δημιουργείται σταθερή βάση επαναλαμβανόμενων εσόδων μέσω υπηρεσιών SaaS, συντήρησης και υποστήριξης.

Παράλληλα όλες στηρίζονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με το AI να γίνεται το πλέον βασικό όπλο στον δρόμο προς την ανάπτυξη.  Η Uni Systems, για παράδειγμα, έχει εντείνει τη δραστηριότητά της στην τεχνητή νοημοσύνη, μέσα από συνεργασίες όπως αυτή με το ΕΚΕΤΑ για την ανάπτυξη ΑΙ λύσεων σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και με τη My Buddy για την αξιοποίηση μεγάλων μοντέλων και βάσεων δεδομένων σε προηγμένες εφαρμογές.

Η Profile με το AI Adaptive ενσωματώνει τεχνολογίες GEN AI και Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα – Large Language Models (LLMs) και απευθύνεται στον τραπεζικό κλάδο.

Τα παραπάνω αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα της στροφής των εταιρειών σε λύσεις ΑΙ. Καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να επενδυθούν σχεδόν 2 δις σε ΑΙ και τεχνολογία γενικότερα.

Ο κρίσιμος τομέας της αμυντικής τεχνολογίας

Και φυσικά το next big thing, που θεωρείται οι επενδύσεις στην αμυντική τεχνολογία. Τομέας που ήδη…γλυκοκοιτάζουν πολλές εταιρείες του κλάδου.

Η συμμετοχή σε μεγάλα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, η διεκδίκηση συμβολαίων στο πλαίσιο του Ελληνικού Αμυντικού Προγράμματος, αλλά και η ανάγκη για σύγχρονα πληροφοριακά και κυβερνο-συστήματα, ανοίγουν μια νέα αγορά για τις εταιρείες πληροφορικής, η οποία μέχρι πρότινος παρέμενε σχετικά ανεξερεύνητη.

Υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών όπως της Space Hellas, της Unisystems, της Netcompany αλλά ακόμα και της Vodafone, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για είσοδο στην αμυντική βιομηχανία-τεχνολογία, καθώς όπως λένε, οι ευκαιρίες είναι πολλές και μεγάλες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.