Στρατηγική θέση στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα ημιαγωγών επιδιώκει να αποκτήσει η Ελλάδα, διεκδικώντας ρόλο σε έναν τομέα υψηλής γεωπολιτικής και τεχνολογικής σημασίας.
Με αιχμή του δόρατος την παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών, όπως το γάλλιο –μέταλλο απαραίτητο για την κατασκευή μικροκυκλωμάτων– και με τη σύσταση του πρώτου Κέντρου Ικανοτήτων για τους ημιαγωγούς, η χώρα επιχειρεί να μπει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τεχνολογική αυτονομία.
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει μπει στο κάδρο τεχνολογίας, καθώς τεχνολογικοί κολοσσοί τρέχουν επενδύσεις στη χώρα, κυρίως στο επίπεδο των Data Centers, όπου έχουν κάνει απόβαση η Microsoft, η Digital Realty κλπ.
Με αφορμή αυτή την άνθηση, εδώ και μια διετία έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για είσοδο και στην αγορά μικροτσίπ, μια αγορά η οποία αναμένεται να φτάσει σε αξία το 1 τρις ευρώ μέχρι το 2030.
Έτσι, από 1η Ιουνίου ξεκίνησε η πρώτη «δειλή» προσπάθεια, με την λειτουργία του Κέντρου Ικανοτήτων. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να πάει χαμένη, καθώς όπως πρωτοπορήσαμε στο 5G και θα πρωτοπορήσουμε στο 6G, έτσι θέλουμε να βάλουμε την Ελλάδα και στον χάρτη των μικροτσίπ. Καθώς οι δυνατότητες είναι μεγάλες και οι ημιαγωγοί μπορούν να φέρουν μεγάλες οικονομίες κλίματος.
Το Κέντρο, η αξία και τα φιλόδοξα πλάνα
Το Κέντρο Ικανοτήτων ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πανευρωπαϊκού σχεδίου, που προβλέπει τη δημιουργία 31 αντίστοιχων δομών στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι η γεφύρωση μεταξύ έρευνας και αγοράς, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η κατάρτιση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και η προετοιμασία του εδάφους για μελλοντικές επενδύσεις – ακόμα και για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής μικροτσιπ εντός Ελλάδας.
Οι ημιαγωγοί είναι ο πυρήνας των τεχνολογιών του αύριο. Από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις τηλεπικοινωνίες, μέχρι τις μεταφορές, την υγεία και την άμυνα. Η παγκόσμια αγορά ημιαγωγών εκτιμάται πως θα φτάσει σε αξία το 1 τρισ. ευρώ έως το 2030, ενώ η ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να ξεπεράσει τα 66 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.
Η χρηματοδότηση του ελληνικού έργου ανέρχεται σε 7,3 εκατ. ευρώ, με ίση συμμετοχή ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων. Το Κέντρο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με τη συμμετοχή επίσης του ΙΤΕ και του ΕΚΕΤΑ. Οι δράσεις του θα καλύπτουν την εκπαίδευση προσωπικού, την υποστήριξη startups, την ανάπτυξη εγχώριας αλυσίδας αξίας – από τον σχεδιασμό έως τη συσκευασία και την εφαρμογή μικροτσιπ – αλλά και τη διασύνδεση με διεθνείς βιομηχανικούς και ερευνητικούς εταίρους.
Η Ευρώπη επιταχύνει αλλά μένει πίσω από ΗΠΑ και Κίνα
Το στοίχημα των ημιαγωγών είναι πανευρωπαϊκό. Το European Chips Act, με συνολική χρηματοδότηση 43 δισ. ευρώ, φιλοδοξεί να διπλασιάσει το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια παραγωγή chips από 10% σε 20% έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία, με συμμετοχή κολοσσών όπως η Intel και η TSMC.
Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί έναντι ΗΠΑ και Κίνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του CHIPS and Science Act των 52 δισ. δολαρίων, έχουν προσελκύσει παραγωγικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων, ενώ η Κίνα επενδύει πάνω από 150 δισ. δολάρια στη δική της εγχώρια αλυσίδα ημιαγωγών, επιδιώκοντας αυτάρκεια και τεχνολογική αναβάθμιση, παρά τις κυρώσεις. Η Ευρώπη στερείται ακόμα εργοστασίων προηγμένης λιθογραφίας, είναι εξαρτημένη από εταιρείες όπως η ASML και δεν διαθέτει πλήρες, αυτάρκες οικοσύστημα για την κατασκευή chips επόμενης γενιάς.
Η δημιουργία ελληνικού οικοσυστήματος
Η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύξει τη δική της «αλυσίδα αξίας» στον τομέα, χωρίς να στοχεύει απαραίτητα στην πλήρη κατασκευή ημιαγωγών, αλλά σε κομβικά στάδια της διαδικασίας: σχεδιασμός, δοκιμές, εφαρμογές, και packaging.
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στον ερευνητικό ή ακαδημαϊκό τομέα. Ήδη υπάρχουν πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα –όπως η Nvidia και η Qualcomm– οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με το νέο Κέντρο. Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από την αμυντική βιομηχανία, ενώ αναμένονται και σχετικές ανακοινώσεις το προσεχές διάστημα.
Η παρουσία του Κέντρου ενισχύει την προσπάθεια της χώρας να διεκδικήσει ρόλο και στη δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος, καθώς η Ελλάδα καταθέτει νέα πρόταση για δεύτερο Κέντρο Ικανοτήτων, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς. Σήμερα, κάθε χώρα διαθέτει ένα Κέντρο, πλην Ολλανδίας και Ισπανίας που φιλοξενούν δύο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.