28 Ιούλ 2025
READING

1767: Ποιοι βρίσκονται πίσω από τα artisanal mixers με έδρα τη Θεσσαλονίκη

4 MIN READ

1767: Ποιοι βρίσκονται πίσω από τα artisanal mixers με έδρα τη Θεσσαλονίκη

1767: Ποιοι βρίσκονται πίσω από τα artisanal mixers με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Όλα ξεκίνησαν από τον Joseph Priestley, ο οποίος ζούσε δίπλα σε ένα ζυθοποιείο στο Λίντς, που απελευθέρωνε πολλούς ατμούς, γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα για την εφεύρεση της σόδας λίγο καιρό αργότερα. Ενδιαφέρθηκε για αυτά τα «αέρια» (δηλαδή φυσαλίδες αερίου), ιδιαίτερα για εκείνο που ήταν υπεύθυνο για τις φυσαλίδες στη μπύρα. Αντιλήφθηκε ότι αυτά τα «αέρια» ήταν το ίδιο αέριο που έκανε ορισμένα φυσικά ιαματικά νερά να αφρίζουν.

Ο Priestley γεννήθηκε στην Αγγλία το 1733 και έγινε Ουνιταριανός ιερέας. Μια τυχαία συνάντηση με τον Benjamin Franklin άναψε το ενδιαφέρον του για την επιστήμη και τον παρακίνησε να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Η Ιστορία του Ηλεκτρισμού». Αν και το ενδιαφέρον του για την επιστήμη μεγάλωνε συνεχώς, ο Priestley εξακολουθούσε να θεωρεί ότι το κύριο λειτούργημά του ήταν η ιεροσύνη. Μια θέση σε μια Ουνιταριανή Εκκλησία στο Λιντς τού έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσει την καριέρα του ως ιεροκήρυκας. Κατά τύχη, του έδωσε και την ευκαιρία να ξεκινήσει την επιστημονική του σταδιοδρομία.

Οι εταιρείες με παρουσία στα ανθρακούχα

Στην Ελλάδα οι εταιρείες που εκπροσωπούν τα ανθρακούχα ποτά είναι αρκετές. Εκτός από τις δύο πολυεθνικές, Coca Cola και Pepsi, υπάρχουν πολλές ελληνικές εταιρείες όπως ο Βίκος, η ΕΨΑ, η Λουξ και αρκετές μικρότερες. Αυτοί που σύστησαν στην αγορά τα premium mixers με διαφοροποιημένη συσκευασία και περιεχόμενο από τις παραδοσιακές σόδες ή το τόνικ, ήταν οι ιδρυτές της Three Cents, Δημήτρης Νταφόπουλος, Γιώργος Μπάγκος, Γιώργος Τσιρίκος και Βασίλης Καλαντζής. Δημιούργησαν μία σειρά από αυτούσια, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν αναμεμειγμένα σε ποτό, πριν εξαγοραστούν αρχικά από τον όμιλο Ideal Holdings και στη συνέχεια από τον όμιλο Coca-Cola HBC.

Η δημιουργία της «1767 Beverages»

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινήθηκαν και δύο ακόμα νέοι επιχειρηματίες, ο Αλέξανδρος Κουτούβελας και ο Βασίλης Βαρσάμης, η οποία δημιούργησαν την εταιρεία «1767 Βeverages» με έμπνευση από τη χρονολογία κατά την οποία ο Priestley εφηύρε τη σόδα.

Ο Αλέξανδρος Κουτούβελας ξεκίνησε να δημιουργεί mixers μέσα σε βαρέλια μπύρας, τα οποία χρησιμοποιούνταν αρχικά στο κατάστημα εστίασης όπου εργαζόταν. Αργότερα, τα ποτά αυτά εμφιαλώνονταν σε γυάλινα σφραγισμένα μπουκάλια. Η πρώτη επίσημη κυκλοφορία στην αγορά πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022, με τον Αλέξανδρο να έχει προηγουμένως αφιερώσει χρόνο στην επιμόρφωσή του στον τομέα, κατά τη διάρκεια των περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Μαζί με τον επιχειρηματικό του συνεργάτη, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους σειρά mixers, παρουσιάζοντας δύο ανθρακούχα ποτά με γεύσεις καρπούζι και φράουλα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα προϊόντα τους άρχισαν να διατίθενται σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Βέροιας, της Έδεσσας, της Σαντορίνης και της Αττικής. Πέρα από τα καταστήματα εστίασης, έχουν τοποθετηθεί και σε γνωστές ξενοδοχειακές μονάδες. Όταν τους ζητείται να εξηγήσουν πώς διαφοροποιείται η δική τους προσπάθεια από εκείνη της εταιρείας Three Cents, απαντούν πως η βασική διαφορά έγκειται στις μοναδικές γεύσεις που έχουν κυκλοφορήσει – γεύσεις που δεν περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της Three Cents. Επιπλέον, επιλέγουν να χρησιμοποιούν γλυκαντικά όπως σουκραλόζη και ακεσουλφάμη καλίου αντί για ζάχαρη.

Η ευρωπαϊκή αγορά και οι τάσεις στην Ελλάδα

Η ευρωπαϊκή αγορά mixers (soft‑drinks & cocktail mixers) αποτιμάται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ το 2024, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 6 %. Επίσης, παρατηρείται άνοδος στις premium και χειροποίητες (artisanal) μίξεις, προσανατολισμένες σε φυσικά συστατικά, χαμηλή ζάχαρη, βιταμίνες ή φυτικά εκχυλίσματα. Στην Ελλάδα, υπάρχει εμφανής τάση αύξησης ευαισθητοποίησης σε υγιεινά, λειτουργικά και premium ροφήματα, συμπεριλαμβανομένων mixers με λιγότερη ζάχαρη ή φυσικά συστατικά. Ειδικά στους αναψυκτικούς τύπους mixers (tonic, grapefruit soda κ.ά.), το ροζ γκρέιπφρουτ αποτελεί τάση, ενώ τα αναψυκτικά τύπου cola συνεχίζουν να χάνουν μερίδιο όγκου, όπως προκύπτει από στοιχεία της Euromonitor.

Η αγορά cocktail mixers παγκοσμίως σημείωσε αξία πωλήσεων που άγγιξε 11,9 δισ. δολάρια το 2024, με εκτίμηση ότι μπορεί να φτάσει 17,6 δισ. δολάρια έως το 2030, με μέση ετήσια ανάπτυξη κατά περίπου 6,8 %.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.