1 MIN READ

Τι ψάχνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην τιμή αγοράς της ελιάς

Τι ψάχνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην τιμή αγοράς της ελιάς

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε στις 6 Νοεμβρίου ότι έκανε αιφνιδιαστικούς ελέγχους δύο ημέρες νωρίτερα στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς. Στην κατηγορία ανήκουν οι ελιές Καλαμών, οι πράσινες Χαλκιδικής και άλλες ποικιλίες που προορίζονται για κατανάλωση ως καρπός. Στο επίκεντρο της έρευνας είναι οι τιμές στις οποίες αγοράζουν τις ελιές οι επιχειρήσεις του κλάδου και οι όροι με τους οποίους κλείνουν αυτές τις συναλλαγές.

Οι έλεγχοι έγιναν σε επιχειρήσεις που προμηθεύουν, μεταποιούν, τυποποιούν ή εμπορεύονται ελιές, καθώς και σε ένωση επιχειρήσεων του κλάδου. Η Επιτροπή εξετάζει αν υπήρξε συμφωνία ή συντονισμός μεταξύ ανταγωνιστών ή σχετική απόφαση της ένωσης. Στην πράξη, το ερώτημα είναι αν οι αγοραστές διαμόρφωναν ανεξάρτητα τις προσφορές τους. Ο ανταγωνισμός μεταξύ αγοραστών δίνει στους προμηθευτές περιθώριο να συγκρίνουν προσφορές και να διαπραγματεύονται τιμή και όρους.

Η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγιζε την ελληνική παραγωγή της περιόδου 2025–2026 σε περίπου 243.000 τόνους, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ένωση μετά την Ισπανία. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία και βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής στοιχείων. Από την εξέταση των στοιχείων θα κριθεί αν υπήρξε παράβαση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.
THETOTALBUSINESS
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.