30 Απρ 2024
READING

Λουξ | Πλάτωνας Μαρλαφέκας | “καλό προϊόν”

8 MIN READ

Λουξ | Πλάτωνας Μαρλαφέκας | “καλό προϊόν”

Λουξ | Πλάτωνας Μαρλαφέκας | “καλό προϊόν”

Παντοκράτορος & Ηλείας. Από την παλιά πόλη της Πάτρας, σε 16 χώρες του κόσμου. Ξεκίνησε από την οδό Παντοκράτορος. Φαίνεται, ήταν σημαδιακό!

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Όταν στη συμβολή των οδών Παντοκράτορος και Ηλείας, πίσω από τον ομώνυμο ιστορικό ναό που υπάρχει ακόμα σήμερα στο κέντρο της παλιάς πόλης της Πάτρας, ο Παναγιώτης Μαρλαφέκας ιδρύει τη «λουξ», μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που αρχικά παράγει πορτοκαλάδα, λεμονάδα και γκαζόζα.

Οι διαδικασίες παραγωγής ήταν φυσικά αρχέγονες: «Με το χέρι γινόταν η εμφιάλωση,  με το χέρι ταπώνανε». Και με αντίστοιχες, για την εποχή, μεθόδους γινόταν και η διανομή, «με το κάρο». 

Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα λειτουργούσαν τότε άλλες 11 αναλόγου μεγέθους ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Ο μοναδικός τρόπος για να ξεχωρίσει κάποιος ήταν να επιλέξει τα καλύτερα υλικά και με το δικό του μεράκι να δημιουργήσει μοναδικές συνταγές, με την ελπίδα να τα προτιμήσει ο Πατρινός καταναλωτής.

Ο συνδυασμός ανώτερης ποιότητας και ξεχωριστής γεύσης λειτούργησε στην πράξη. Σύντομα, οι πορτοκαλάδες, οι λεμονάδες και οι γκαζόζες «λουξ» έγιναν τα αγαπημένα αναψυκτικά των Πατρινών.


Τα χρόνια κύλησαν και η πορεία της Λουξ ήταν σταθερά ανοδική.Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η “λουξ” είχε φτάσει να απασχολεί 10 εργαζομένους, ενώ η παραγωγή άγγιζε τα 100 κιβώτια την ημέρα!

Ωστόσο, η μικρή μονάδα της οδού Παντοκράτορος δεν μπορούσε πλέον να καλύψει τις ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί στην αγορά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την άφιξη των πολυεθνικών στην Ελλάδα από το 1967, καθιστούσαν επιτακτική την ανάγκη για μετεγκατάσταση της επιχείρησης σε άλλο χώρο.

Στόχος ήταν η νέα μονάδα να έχει μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα, αλλά και προηγμένες τεχνολογίες, ως απάντηση στον εντεινόμενο πλέον ανταγωνισμό.

Τότε ήταν, το 1972, που ο Παναγιώτης Μαρλαφέκας, αποφάσισε να μεταφέρει το εργοστάσιο  σε ιδιόκτητες, μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις.

«λουξ». Μια μικρή ιστορία για ένα ιστορικό όνομα

Όταν έστηνε τη μικρή του οικοτεχνία, ο Παναγιώτης Μαρλαφέκας, ελλείψει άλλων μέσων, είχε προσεγγίσει έναν ταλαντούχο ντόπιο συνθέτη τραγουδιών να του δώσει μια λίστα με πιθανά ονόματα για τη νέα επιχείρηση.

Μεταξύ των δέκα που προτάθηκαν, ήταν και το “λουξ”. Είναι η εποχή που στη μεταπολεμική Ελλάδα η λέξη «λουξ» έχει αρχίσει να γίνεται συνώνυμο της πολυτέλειας, της ξεχωριστής φροντίδας και της ανώτερης ποιότητας.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που θα επιλεγεί και για τα αναψυκτικά της νεοσύστατης βιοτεχνίας.

1972, Κεφαλόβρυσο.
Η λουξ βρίσκει τη «φυσική» της έδρα.

Το Κεφαλόβρυσο είναι ένας μικρός Παράδεισος, μια περιοχή με καταπράσινη φύση, γεμάτη από υπεραιωνόβια πλατάνια, που θυμίζει γη της επαγγελίας.

Για τα δεδομένα όμως εκείνης της εποχής, ήταν πολύ μακριά από την Πάτρα κι από τα καθημερινά σημεία διανομής, «στη μέση του πουθενά» και, κυρίως, χωρίς βασικές υποδομές! Χωρίς τηλέφωνο, χωρίς καν ρεύμα! 

Κρύβει όμως στο υπέδαφος έναν πραγματικό θησαυρό, το άριστης ποιότητας νερό Κεφαλόβρυσου! Ένα νερό ελαφρύ, ολιγομεταλλικό και σπάνιας φυσικής αξίας.

Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο του Παναγιώτη Μαρλαφέκα για την επιλογή της μετεγκατάστασης: «ποιότητα με οποιοδήποτε κόστος».

Παρά τις διαφαινόμενες δυσκολίες, ο ιδρυτής της Λουξ  επιλέγει να αξιοποιήσει μια μοναδική ευκαιρία για ολική ποιοτική βελτίωση των αναψυκτικών λουξ. Η μετέπειτα πορεία της επιχείρησης απέδειξε ότι η επιλογή του ήταν ορθή.

Από τότε, τα προϊόντα λουξ ξεχωρίζουν από κάθε άλλο αναψυκτικό στην Ελλάδα και στον κόσμο. Είναι τα μόνα που παρασκευάζονται με νερό Κεφαλόβρυσου.  Κάτι που, με υπερηφάνεια, αναγράφεται σε κάθε συσκευασία λουξ.

Μιλήσαμε με τον κ.Πλάτωνα Μαρλαφέκα που μαζί με τα αδέλφια του Γιάννη και Κώστα διοικούν την εταιρεία τους με μεγάλη επιτυχία.

Πόσο δύσκολη είναι η δημιουργικότητα σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα;

Οι προκλήσεις της εποχής που διανύουμε είναι σημαντικές και απαιτούν νέους τρόπους σκέψης και διαφορετικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Παρά τις οικονομικές, πολιτικές αλλά και περιβαλλοντικές δυσχέρειες, οι οποίες κατακλύζουν το κοινωνικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο καλείται να αναπτυχθεί και να καταστεί βιώσιμη η κάθε ελληνική επιχείρηση, ως εταιρεία, προσπαθούμε να εξελισσόμαστε δημιουργικά και να προτείνουμε καινοτόμες λύσεις  στην αγορά, γεγονός που ενισχύει σημαντικά την παρουσία μας στον κλάδο όλα αυτά τα χρόνια. 

Όσο δύσκολη και απαιτητική κι αν είναι η σημερινή αγορά, ο αδιάκοπος διάλογος με το καταναλωτικό κοινό, η λιτή και χρηστή διοίκηση αλλά και η αδιαπραγμάτευτη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων μας, που βασίζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα σε ελληνικές πρώτες ύλες, αποτελούν παράγοντες που εξασφαλίζουν τη σταθερή τροχιά της εταιρείας ακόμα και σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Στη Λουξ αναγνωρίζουμε τη δημιουργικότητα ως ένα μέσο που συμβάλλει στην ανέλιξή μας και ως ένα εργαλείο αναγκαίο για την περεταίρω ενίσχυση της παρουσίας μας στις αγορές. 

Ποια είναι τα άμεσα επιχειρηματικά σας σχέδια;

Θέλοντας να διευρύνουμε τα σημεία πώλησης των αναψυκτικών και χυμών λουξ και έχοντας ως στόχο να ενισχύσουμε περαιτέρω το διεθνές μας αποτύπωμα, επανεξετάζουμε την υλοποίηση ενός νέου σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της εταιρείας στο άμεσο μέλλον.

Σήμερα, οι εξαγωγικές επιδόσεις της Λουξ εντοπίζονται σε 27 χώρες. Παράλληλα, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις επενδύσεις σε πρωτοπόρα προϊόντα, όπως τα ολιγοθερμιδικά αναψυκτικά λουξ plus ‘n light και λουξ plus ‘n light tea που ήδη έχουμε κυκλοφορήσει και σημειώνουν μεγάλη επιτυχία αλλά και τη σταθερή πορεία που ακολουθεί η εταιρεία όλες αυτές τις δεκαετίες εντός κι εκτός συνόρων.

Πως «αντέχει» μια μικρότερη Ελληνική επιχείρηση σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία;

Δεδομένου ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας, θεωρείται αναγκαία η ύπαρξη αλλά και η βιωσιμότητά τους. 

Τα τελευταία χρόνια ο σκληρός ανταγωνισμός, η δραστηριοποίηση πολλών και σημαντικών «παικτών» στον κλάδο των αναψυκτικών και όχι μόνο αλλά και η αστάθεια που για χρόνια έφερε η οικονομική κρίση αποτέλεσαν παράγοντες που επηρέασαν σημαντικά όχι μόνο τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και τις μεγαλύτερες,

Ωστόσο, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, η ευελιξία, η προσαρμογή και ο «προσωπικός χαρακτήρας» που αποτελούν γνωρίσματά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενισχύουν τον θετικό τους αντίκτυπο στο εγχώριο και παγκόσμιο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον?

Η συνεχής επιδίωξη της Λουξ να προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας, έχει τοποθετήσει τις επενδύσεις στο επίκεντρο του στρατηγικού της σχεδιασμού.

Την τελευταία δεκαετία η εταιρεία έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ  σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, κάνοντας χρήση αποκλειστικά δικών της κεφαλαίων, με πρόσφατη την επένδυση 6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μιας νέας γραμμής.

Παράλληλα, το διάστημα αυτό ολοκληρώνεται το επενδυτικό πλάνο ύψους 2 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό για τη διετία 2018-2019.

Συνεπώς, στη Λουξ με γνώμονα την εξέλιξη και την ανάπτυξη, επενδύουμε αδιάκοπα στην καινοτομία, την έρευνα, τον ανθρώπινο κεφάλαιο, τους συνεργάτες, αλλά και συνολικά στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούμαστε. 

Ποια στοιχεία χρειάζεται η Ελληνική επιχειρηματικότητα για να πετύχει;

Η ελληνική επιχειρηματικότητα αν και παρουσίασε σημάδια που επιβράδυναν την ανάπτυξή της κατά τα χρόνια της ύφεσης της εγχώριας οικονομίας, παρατηρούμε ότι σταδιακά δημιουργεί  πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες ενισχύουν τη ρευστότητα και παράλληλα συμβάλλουν στην ευημερία και στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού κλίματος της χώρας.

Παράλληλα, η υλοποίηση νέων και καινοτόμων ιδεών και δράσεων αλλά και η διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό ενδυναμώνουν τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η επαναφορά της πλήρους εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού προς τα ελληνικά προϊόντα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ικανή να εξασφαλίσει την επιθυμητή ανάπτυξη και παραγωγικότητα. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής της εγχώριας επιχειρηματικότητας αποτελεί η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, της οποίας ιδρυτικό Μέλος είναι και η Λουξ.

Η διατήρηση της Έδρας, Παραγωγής και Ιδιοκτησίας των εταιρειών-Μελών της Πρωτοβουλίας στην Ελλάδα αποτελεί κοινή πεποίθηση και το μοναδικό δρόμο για την ανάπτυξη ελληνικών εταιρειών, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η ενίσχυσή τους σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά χωρίς σύνορα.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο επιχειρηματία?

Κάτι που πρέπει να θυμόμαστε πάντα είναι, ότι μία επιχείρηση δεν είναι μόνο τα γραφεία και ο εξοπλισμός της, ούτε οτιδήποτε υπάρχει εντός των κτιριακών της εγκαταστάσεων.

Αυτά είναι περιφερικά στοιχεία τα οποία την βοηθούν ως ένα βαθμό να βελτιώνεται και να αναπτύσσεται περαιτέρω. Μία εταιρεία αποτελείται από τους ανθρώπους της, καθώς σε αυτούς αποδίδονται οι αξίες, η φήμη και η πορεία της.

Η Λουξ, κατατάσσει το ανθρώπινο δυναμικό και τους συνεργάτες σε πολύτιμο κεφάλαιο ενώ επιδιώκει να χτίζει στιβαρούς δεσμούς με το καταναλωτικό κοινό, που ενισχύουν την εμπιστοσύνη του απέναντι στην εταιρεία. 

Πως συνδυάζεται η παράδοση και η ιστορία με την σύγχρονη επιχειρηματικότητα;

Η Λουξ, ακολουθώντας σταθερά βήματα εξέλιξης από το 1950, με γνώμονα τη διαμόρφωση ενός προϊόντος αντιπροσωπευτικού των καρπών της ελληνικής γης και του ταλέντου του ανθρώπινου δυναμικού, βρίσκεται σε συνεχή «διάλογο» με το καταναλωτικό κοινό, ο οποίος της επιτρέπει να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες του. 

Η επιλογή ελληνικών πρώτων υλών άριστης ποιότητας, σε συνδυασμό με τις καινοτόμες και πρωτοποριακές, για τα ελληνικά δεδομένα, προτάσεις που προσφέρει η Λουξ στη αγορά, συνδυάζουν την παράδοση και τις σύγχρονες τάσεις με μοναδικό τρόπο.

Μία εταιρεία που θέλει να μείνει πιστή στους πρωταρχικούς της στόχους, μπορεί να εξελιχθεί μόνο αν αναγνωρίσει τις σύγχρονες ανάγκες που προκύπτουν και συνδυάσει την αυθεντικότητά της με τις νέες τάσεις, σεβόμενη πάντα τους καταναλωτές, την  κοινωνία αλλά και το περιβάλλον.Επομένως, η παράδοση και η σύγχρονη επιχειρηματικότητα είναι δυο έννοιες στενά συνυφασμένες. Στην περίπτωση της Λουξ, η χρυσή τομή της παράδοσης και των σύγχρονων τάσεων είναι η αδιαπραγμάτευτη ποιότητα που εδώ και σχεδόν 70 χρόνια ξεχωρίζει την εταιρεία στην προτίμηση του κοινού.

Επιχειρήσεις σαν την Λούξ μας δίνουν αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον στην επιχειρηματικότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.