30 Απρ 2024
READING

“To be or not to be” στο Amazon?

5 MIN READ

“To be or not to be” στο Amazon?

“To be or not to be” στο Amazon?

Ένας αυξανόμενος αριθμός εμπορικών σημάτων αποφασίζει ότι δεν χρειάζεται πλέον το Amazon.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ikea έγινε η πιο πρόσφατη μάρκα που διέκοψε τις σχέσεις της με το Amazon όταν δήλωσε ότι δεν θα συνεχίσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2018.

Ο σουηδικός λιανοπωλητής συντάχθηκε με τις Nike, Birkenstock και PopSockets που αποφάσισαν να διακόψουν την συνεργασία με το Amazon.

Οι κινήσεις έχουν προκαλέσει φόβους ότι το Amazon σύντομα θα δει περισσότερες μεγάλες μάρκες να εγκαταλείπουν την πλατφόρμα.

Ακόμη και αν τα εμπορικά σήματα τελειώνουν τη σχέση τους με το Amazon, οι αγοραστές μπορούν ακόμα να αγοράσουν τα προϊόντα τους στον ιστότοπο μέσω τρίτων πωλητών.

Και αν οι εταιρείες δεν μπορούν να αναπτύξουν μια στρατηγική ηλεκτρονικού εμπορίου για να ανταγωνιστούν το Amazon η απόφαση να διακόψουν μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Το Amazon εξακολουθεί να κυριαρχεί στις ηλεκτρονικές αγορές. Ελέγχει το 38% της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου στις Η.Π.Α., πολύ μπροστά από αντιπάλους όπως το eBay και το Walmart τα οποία δηλώνουν μονοψήφια ποσοστά, σύμφωνα με το eMarketer.

Οι μάρκες που προσπαθούν να αναπαράγουν τις πωλήσεις που έχασαν από το Amazon μπορεί να το καταστήσουν αδύνατο.

Οι λειτουργίες εφοδιαστικής αλυσίδας και παράδοσης του Amazon, η επισκεψιμότητα του ιστότοπου και τα δεδομένα των αγοραστών είναι δύσκολο να “αντικατασταθούν”ακόμα και για ένα γνωστό εμπορικό σήμα όπως η Ikea.

Και όμως αυτό δεν έχει σταματήσει την Ikea από την απομάκρυνση. Η Ikea δήλωσε ότι απομακρύνεται από το Amazon, καθώς η εταιρεία «ενδιαφέρεται να εξερευνήσει νέες περιοχές» για να φτάσει στους καταναλωτές.

Η Ikea εργάστηκε σε ένα πιλοτικό έργο με το Amazon στις ΗΠΑ για το Smart Lighting το 2018. Το έργο ήταν μια δοκιμή και μετά την ολοκλήρωσή του, δεν συνεχίζεται.

Ακόμη και αν ένας retailer η ένα brand αποφασίσει να εγκαταλείψει την πλατφόρμα τα προϊόντα του θα είναι πιθανώς ακόμα διαθέσιμα στο Amazon μέσω ενός τρίτου ανεξάρτητου εμπόρου.

Για παράδειγμα, μια γρήγορη σάρωση των προϊόντων της Nike που είναι διαθέσιμα στο Amazon δείχνει ότι συχνά υπάρχουν αρκετοί ανεξάρτητοι πωλητές που προσφέρουν τα προιόντα σε παρόμοια τιμή με το εμπορικό σήμα. Για πολλούς αγοραστές του Amazon αυτό είναι πιθανότατα ένας καλός λόγος να μην κοιτάξουν αλλού.

Βεβαίως, η αγορά του Amazon δεν είναι χωρίς προβλήματα. Η αγορά έχει αποδειχθεί ότι φιλοξενεί εμπορεύματα παραποίησης / απομίμησης, μη ασφαλή.

Η αγορά του Amazon διαθέτει προιόντα από εκατομμύρια ανεξάρτητους εμπόρους πολλά από τα οποία πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές και καταλήγουν να συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους των brands.

H εταιρεία εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής για τα πλαστά προϊόντα και επενδύει σε μεγάλο βαθμό για να διασφαλίσει ότι ακολουθούνται οι πολιτικές της γύρω από τα πλαστά.

Αυτή η επιθετική τιμολογιακή “ατμόσφαιρα” ήταν μέρος της απόφασης της PopSockets να σταματήσει να πωλεί απευθείας στο Amazon, μαζί με την κίνηση του Amazon να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με το πώς τα εμπορικά σήματα πωλούν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα.

Η PopSockets, η οποία πωλεί χειρολαβές που προσκολλώνται στο πίσω μέρος των κινητών τηλεφώνων, τώρα πουλά τα προϊόντα της στο Amazon μέσω διανομέα.

Η αγορά ήταν επίσης ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο η Birkenstock έφυγε από το Amazon το 2016, ακολουθούμενη από τη Nike τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Birkenstock είπε τότε ότι η Amazon είχε “κατακλυστεί” από πλαστά και μη εξουσιοδοτημένους εμπόρους και θεωρούσε ότι είχαν τη δυνατότητα να “θέσουν σε κίνδυνο” το εμπορικό σήμα.

Η Nike αρχικά συμφώνησε να πουλήσει στην πλατφόρμα υπό την προϋπόθεση ότι η Amazon θα μπορούσε να ελέγξει τις αμπομιμήσεις και όταν αυτό δεν συνέβη η Nike αποφάσισε να κόψει τους δεσμούς.

Ως αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας της πλατφόρμας τα εμπορικά σήματα συχνά ανταγωνίζονται εναντίον τρίτων και ακόμη και του ίδιου του Amazon.

Το Amazon έχει επεκτείνει σημαντικά την ιδιωτική του ετικέτα η οποία περιλαμβάνει προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί από την Amazon ή από τρίτους που πωλούν αποκλειστικά τα αντικείμενα στην πλατφόρμα.

Είναι επίσης ευρέως γνωστό ότι η Amazon χρησιμοποιεί δεδομένα από την πλατφόρμα της για την ανάπτυξη εμπορικών σημάτων ιδιωτικής ετικέτας.

Η επιθετική στρατηγική ιδιωτικής ετικέτας του Amazon δημιούργησε το πρώτο μεγάλο πρόβλημα πέρυσι όταν αποφάσισε να πουλήσει μια σχεδόν όμοια έκδοση των αθλητικών παπουτσιών Allbirds αξίας $ 95 για μισή τιμή.

Η κίνηση θεωρήθηκε από την αγορά ως μια σαφή προσπάθεια καταστρατήγησης όλων των εμπορικών πρακτικών.

Υπάρχουν ακόμα πράγματα που το Amazon δεν κάνει καλά και τα μεγάλα και ογκώδη αντικείμενα είναι ένα από αυτά.

Η πλατφόρμα δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για καταστήματα επίπλων, είναι δύσκολο να διαχειριστεί τη μεταφορά και αποστολή, ζημιές και επιστροφές επί των επίπλων και αυτό είναι ένας καλό λόγος για εταιρείες όπως η ΙΚΕΑ να μην έχουν “ανάγκη” την πλατφόρμα.

Υπάρχουν και άλλες περιοχές λιανικής πώλησης που δεν καλύπτονται από το Amazon. Ορισμένες εταιρείες μόδας πολυτελείας, όπως η LVMH, η οποία έχει μάρκες όπως η Louis Vuitton και η Givenchy, δεν πωλούν στην πλατφόρμα.

Η Amazon έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να συνεργαστεί με αυτά τα brands εάν θέλει να διαθέτει αυτά τα προϊόντα στην πλατφόρμα καθώς υπάρχουν λίγες ευκαιρίες για τρίτους πωλητές να αγοράζουν αυτά τα αντικείμενα σε έκπτωση και να τα μεταπωλούν.

Τελικά, αν η Amazon εξακολουθεί να έρχεται σε σύγκρουση με τα εμπορικά σήματα περισσότερα από αυτά είναι πιθανό να φύγουν.

Μεγαλύτερες μάρκες μπορούν να επωφεληθούν από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών τους για να απομακρυνθούν από το Amazon, αλλά οι μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς και οι μάρκες που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις επιθετικές προωθήσεις και το δίκτυο logistics του Amazon, είναι πιθανό να παραμείνουν προς το παρόν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.