30 Απρ 2024
READING

Πώς το Supreme έγινε ένα brand με μεγάλη αξία

3 MIN READ

Πώς το Supreme έγινε ένα brand με μεγάλη αξία

Πώς το Supreme έγινε ένα brand με μεγάλη αξία

Λίγες βιομηχανίες είναι εξίσου ευάλωτες με τους καταναλωτές όσο η μόδα της νεολαίας.

Τα στυλ που αλλάζουν γρήγορα, οι ανταγωνιστικές τιμές, οι νέες τάσεις όπως athleisure, hoodies και yogawear, μαζί με τους ασταθείς και απαιτητικούς πελάτες – όλα αυτά οδήγούν σε διαφορετικό ηγετικό brand ανά εποχή.

Επιπλέον, σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας, της απάθειας του αγοραστή και της αναποτελεσματικότητας του παραδοσιακού marketing, η ικανότητα των μεγάλων εταιρειών να δημιουργήσουν μάρκες μεταξύ των νέων είναι υπό αμφισβήτηση.

Υπάρχει τώρα μια νέα “φυλή” εξειδικευμένων, επιχειρήσεων streetwear που αναπτύσσονται στην αγορά της νεολαίας, συχνά παραμένοντας κάτω από το ραντάρ και αποφεύγοντας τις παραδοσιακές τακτικές marketing.

Αυτά τα εμπορικά σήματα έχουν κερδίσει ένα αφοσιωμένο δίκτυο παθιασμένων πελατών, οι οποίοι υπερασπίζονται κάθε κίνηση τους.

Μπορεί να είναι διδακτικό για τις μεγαλύτερες εταιρείες να εξετάσουν την “αφήγηση” τους, τις αντισυμβατικές τακτικές που ταιριάζουν περισσότερο στους νέους.

Ένα τέτοιο εμπορικό σήμα είναι το Supreme, το φαινόμενο streetwear των δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι πρακτικά άγνωστο στους ανθρώπους άνω των 30.

Λειτουργεί μια χούφτα φυσικών καταστημάτων σε όλο τον κόσμο και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα όπου τα ρούχα πωλούνται μόνο μία φορά την εβδομάδα σε περιορισμένη προσφορά.

Ο δημιουργός του James Jebbia είναι πραγματικά marketing και δημιουργική ιδιοφυΐα, αναμφίβολα του ίδιου διαμετρήματος με τον Mark Zuckerberg ή τον αείμνηστο Steve Jobs, αλλά χωρίς το ίδιο επίπεδο αναγνώρισης του ονόματος μέχρι τώρα.

Το Supreme άνοιξε το 1994 ως κατάστημα skateboarding της Νέας Υόρκης και τώρα μετράει διασημότητες μεταξύ των παγκόσμιων οπαδών του.

Για τους Gen Y και Z, το Supreme είναι κάτι περισσότερο από ένα “cool εμπορικό σήμα” με ρούχα λιανικής πώλησης σε παράλογα υψηλές τιμές και σε περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Το Supreme βρήκε μια θέση για τον εαυτό του και είναι κάτι περισσότερο από ένα brand streetwear, ή μια μάρκα πολυτελείας, ή ακόμα και μια μάρκα λατρείας.

Έχει εξελίξει τις συμβατικές, κανονιστικές έννοιες του τι πρέπει να είναι ένα εμπορικό σήμα και μεταμορφώθηκε σε μια ιδέα που είναι πολύ πιο ιδιοσυγκρασιακή και σημασιολογική: ένα σύμβολο της νεολαίας. Εκεί βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας του.

Κατάφερε με την σπανιότητα και την περιορισμένη διαθεσιμότητα να θέσει τους δικούς του κανόνες στην αγορά και να προσελκύσει ένα πολύ φανατικό κοινό.

Οι ενέργειες επικοινωνίας του είναι αντισυμβατικές, με φαντασία αλλά κυρίως με πρόθεση να “σπάει” τους κανόνες.

Το λογότυπο Supreme είναι διαθέσιμο σε αυτοκόλλητα που μπορούν να ληφθούν κατά την πώληση των ενδυμάτων. Οι οπαδοί της μάρκας αποδεικνύουν την προσκόλλησή τους και την αφοσίωσή τους τοποθετώντας αυτοκόλλητα σε ασυμβίβαστες θέσεις και ρυθμίσεις, όπως σε καλύμματα φορητών υπολογιστών, σακίδια, τοίχους δωματίων και προφυλακτήρες αυτοκινήτων.

Αυτό το επίπεδο πανταχού παρουσίας και ορατότητας συνέβαλε στην οργανική ανάπτυξη της αξίας της μάρκας χωρίς την ανάγκη “push marketing”.

Διασημότητες όπως ο Mike Tyson, η Rosa Acosta, ο Lou Reed, ο Jim Jones και η Kate Moss υιοθέτησαν όλοι τη μάρκα, προσθέτοντας στην αίγλη του.

Η εταιρεία έχει επίσης μια σειρά συνεργασίες με γνωστούς και λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες, όπως ο Damien Hirst, ο Dondi White και ο Kaws.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.