02 Μάι 2024
READING

Κάποιες νέες εταιρείες κατάφεραν να ευδοκιμήσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

5 MIN READ

Κάποιες νέες εταιρείες κατάφεραν να ευδοκιμήσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Κάποιες νέες εταιρείες κατάφεραν να ευδοκιμήσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ορισμένες ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις δεν ξεπέρασαν απλώς την κρίση, αλλά και έθεσαν τις βάσεις για να ευδοκιμήσουν. Ακόμα και πριν από την πανδημία, η Hopin είχε μια καλή ιδέα. Η βρετανική νεοσύστατη εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία, Johnny Boufarhat, το 2019, προσέφερε έναν διαδικτυακό χώρο για εικονικές συνομιλίες και δικτύωση πρόσωπο με πρόσωπο, κάτι που ήταν μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τα ακριβά, μεγάλης κλίμακας συνέδρια.

Η Hopin ξεκίνησε το 2020 με μια λίστα αναμονής 10.000 ατόμων από διοργανωτές συνεδρίων που αναζητούσαν πρόωρη πρόσβαση. Όμως, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, όταν ο κορονοϊός απομάκρυνε τις διαπροσωπικές εκδηλώσεις από το προσκήνιο, οι δυνητικοί πελάτες έγιναν ανυπόμονοι. Προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις η εταιρεία αποφάσισε να επεκταθεί και να προσλάβει προσωπικό όσο το δυνατόν συντομότερα. 

Η ταχύτατη διαδικασία προσλήψεων διήρκεσε περίπου ένα μήνα, και μέχρι τον Μάρτιο η Hopin βρήκε τα βήματα της και επεκτάθηκε γρήγορα. Μέχρι το τέλος του έτους, η ομάδα είχε αυξηθεί από 8 άτομα σε 350, ενώ οι χρήστες αυξήθηκαν από 16.000 σε 3,5 εκατομμύρια. Μετά τη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων για πελάτες, όπως η Wall Street Journal και τα Ηνωμένα Έθνη, η Hopin συγκέντρωσε 125 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές τα οποία αύξησαν την αξία της επιχείρησης στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Ιανουάριο, πραγματοποίησε την πρώτη της εξαγορά, αγοράζοντας τη βρετανική υπηρεσία livestreaming, StreamYard, για 250 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι μια θεαματική ιστορία επιτυχίας σε μια περίοδο συντριβής για ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, όταν ο κόσμος μπήκε σε καραντίνα, η χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων μειώθηκε κατά 20% παγκοσμίως, με το 38% των νεοσύστατων επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση να αναφέρουν επίσης μείωση των εσόδων τους πάνω από 40 τοις εκατό. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερες από 1.700 νεοσύστατες επιχειρήσεις κατέρρευσαν μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιανουαρίου 2020 και το Brexit αναμένεται να αυξήσει αυτόν τον αριθμό.

Αλλά η Hopin δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατάφερε να ευδοκιμήσει μέσα στο χάος. Από την έναρξη της πανδημίας, εξειδικευμένοι καινοτόμοι από όλες τις βιομηχανίες ωθήθηκαν στο προσκήνιο, καθώς οι επενδυτές και οι καταναλωτές αναζητούν νέες ομάδες και προϊόντα για να προετοιμαστούν για τις συνθήκες της αγοράς που καθορίζονται από τον κορονοϊό.

Η Kry, η εφαρμογή τηλεϊατρικής με έδρα στη Στοκχόλμη, η οποία συγκέντρωσε 140 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση τον Ιανουάριο του 2020, συγκαταλέγεται μεταξύ των νεοσύστατων επιχειρήσεων που θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς μετά την ολοκλήρωση της κρίσης. Από τότε που ξεκίνησε την πλατφόρμα τηλεοπτικών διαβουλεύσεων στην Αμερική, επέκτεινε τις δυνατότητες αυτοαξιολόγησης και παρακολούθησης από το σπίτι και ενσωμάτωσε περισσότερους ιατρούς από ποτέ σε όλες τις αγορές, καθώς τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και η αυξημένη πίεση στις υπηρεσίες υγείας αύξησαν τη ζήτηση για εικονικές διαβουλεύσεις. Η υποκείμενη τάση για ψηφιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης υπήρχε ήδη πολύ πριν από την πανδημία, αλλά αυτή κατάφερε να επιταχύνει την υιοθέτηση της σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η OpenSensors, μια βρετανική πλατφόρμα που χρησιμοποιεί δεδομένα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εντοπίσουν μοτίβα στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι χώροι εργασίας τους, έχει γνωρίσει αυξημένο ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες της, καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να επανεξετάζουν τη φύση του χώρου εργασίας.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει αυξημένες ανησυχίες των πελατών για παράγοντες ποιότητας αέρα, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων CO2 και της υγρασίας, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα παθογόνα εξαπλώνονται σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και περισσότερα ζητήματα, όπως κρατήσεις αιθουσών και διαρρυθμίσεις θέσεων. Τον Δεκέμβριο του 2020, η νεοσύστατη εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων για να αναπτύξει ένα νέο προϊόν κράτησης εγκαταστάσεων που σκοπεύει να κυκλοφορήσει φέτος και να βοηθήσει στην επέκταση της στην Ασία, μεταξύ άλλων φιλοδοξιών.

Αν και το lockdown στην Ευρώπη και την Ασία παρουσίασε αρχικά υλικοτεχνικές προκλήσεις στα μεταφορικά και στην επάνδρωση των αποθηκών, η Vestiaire Collective, μια γαλλική πλατφόρμα μεταπώλησης peer-to-peer για πολυτελή μόδα, κατάφερε τελικά να σημειώσει αύξηση ρεκόρ, σε ένα έτος που η βιομηχανία της μόδας σημείωσε 93% πτώση στα κέρδη. Οι παραγγελίες του Μαΐου 2020 αυξήθηκαν κατά 119% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και τον Απρίλιο η εταιρεία συγκέντρωσε 59 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για να επεκταθεί στις ΗΠΑ και την Ασία. 

Οι αγοραστές που συνήθιζαν να αγοράζουν στη λιανική αγορά άρχισαν να εξερευνούν πιο προσιτές εναλλακτικές λύσεις. Η επιτυχία τους είναι επίσης μέρος μιας τάσης: η  αγορά μεταχειρισμένων ανέβηκε πριν από την πανδημία, καθώς η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις στη βιομηχανία της μόδας έφερε τη μετάβαση σε μια συνειδητή προσέγγιση της κατανάλωσης.

Η εφαρμογή για φαγητά που περισσέυουν, Too Good To Go, που έχει την έδρα της στην Κοπεγχάγη, συνδέει τους πελάτες με εστιατόρια και καταστήματα που έχουν απούλητα τρόφιμα. Η αποτελεσματικότητα της εταιρείας για το 2020, αποδίδεται σε έναν παρόμοιο συνδυασμό μεταβαλλόμενων στάσεων και αυξημένης ζήτησης τόσο από αγοραστές όσο και από προμηθευτές.

Όταν τα εστιατόρια έκλεισαν τις κουζίνες τους κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, το Too Good To Go παρουσίασε μείωση των εσόδων κατά 62%. Έτσι, στράφηκε στη συνεργασία με προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των Unilever, Danone και Nestle, οι οποίοι είχαν αναλώσιμα να ξεφορτωθούν, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων κατά 600% κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, δηλαδή αρκετό για να το ενισχύσει και στη διάρκεια του δευτέρου κύματος. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία συγκέντρωσε 31,1 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για επέκταση, ιδίως στις ΗΠΑ και τον Καναδά. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.