30 Απρ 2024
READING

Στo ταξίδι για ένα retail χωρίς ταμίες

3 MIN READ

Στo ταξίδι για ένα retail χωρίς ταμίες

Στo ταξίδι για ένα retail χωρίς ταμίες

Η Walmart δοκιμάζει νέες πτυχές της αυτοματοποίησης των ταμείων, αφήνοντας αρχικά τους πελάτες να σαρώσουν και να πληρώσουν για αντικείμενα μέσα σε μια εφαρμογή και ύστερα, δίνοντας στους πωλητές στο κατάστημα τη δυνατότητα να βοηθήσουν τους πελάτες να πληρώνουν σε κινητές συσκευές.

Το πείραμα της Walmart που συνδυάζει τη φυσική και ψηφιακή εμπειρία στο retail είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ένας μεγάλος retailer συνδυάζει τη δύναμη μιας μακρόχρονης φυσικής παρουσίας με καινοτομίες τεχνολογίας – ένα υβριδικό μοντέλο που μπορεί να ταιριάζει στις ανάγκες μιας ευρείας γκάμας πελατών με ποικίλα επίπεδα άνεσης με την τεχνολογία.

Οι δοκιμές της για τη μείωση της εξάρτησης από τους παραδοσιακούς ταμίες ολοκληρώνονται γύρω από δύο μοντέλα: τη σάρωση και τη μετάβαση, η οποία απαιτεί από τον πελάτη να κατεβάσει μια εφαρμογή ή να χρησιμοποιήσει μια κινητή συσκευή που παρέχεται από το κατάστημα για αυτόματη σάρωση αντικειμένων και ένα μοντέλο τύπου Apple Store που δίνει δυνατότητα στα χέρια των εργαζομένων  με κινητές συσκευές στο χέρι να ολοκληρώνουν τα checkouts για τους πελάτες.

Οι retailers επιθυμούν να βρουν τρόπους που δεν περιλαμβάνουν τους παραδοσιακούς ταμίες. Ο πρωταγωνιστής φυσικά είναι η Amazon, η οποία σχεδιάζει την έναρξη ενός δεύτερου καταστήματος Amazon Go στο Σιάτλ το φθινόπωρο και να ανοίξει παρόμοια καταστήματα στο Σικάγο και στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Walmart βρίσκεται στο ταξίδι αυτοματοποίησης πληρωμών από το 2013, όταν ξεκίνησε την πρώτη επανάληψη των δυνατοτήτων αυτόματης σάρωσης με βάση την εφαρμογή. Η εταιρεία δήλωσε ότι το όραμά της είναι ένα φυσικό περιβάλλον retail που εξυπηρετεί διάφορους τύπους πελατών – από εκείνους που θέλουν μια αυτοματοποιημένη εμπειρία μέχρι εκείνους που αισθάνονται ότι πρέπει να μιλήσουν με ένα μέλος του προσωπικού.

Μετά από δύο προσπάθειες scan and go, η Walmart εψαξε εκ βάθους την ιδέα συνολικά, αναφέροντας χαμηλό adoption και έλλειψη άνεσης των πελατών με τη διαδικασία. Η πρώτη δοκιμή της Walmart, που έγινε το 2013 αρχικά με 70 καταστήματα, αφορούσε τη χρήση μιας εφαρμογής για τη σάρωση αντικειμένων. Ένας κωδικός QR που δημιουργείται κατά την ολοκλήρωση των αγορών θα σαρωθεί σε ένα αυτοματοποιημένο μετρητή πριν από την πληρωμή του πελάτη. Πραγματοποίησε ένα δεύτερο δοκιμαστικό έλεγχο σε 120 καταστήματα τον Αύγουστο του 2017, ο οποίος επεκτάθηκε σε άλλα 120 καταστήματα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Αυτή τη φορά άφηνε τον πελάτη να πραγματοποιεί πληρωμές εντός εφαρμογής, εξαλείφοντας συνολικά την ανάγκη για τον ταμία. Ως επιπρόσθετος έλεγχος, οι πελάτες έπρεπε να δείξουν την απόδειξη στον πωλητή πριν εγκαταλείψουν το κατάστημα – πράγμα που πολλοί δεν ήταν άνετοι να κάνουν, δήλωσε η εταιρεία. Ο retailer ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάση του πιλoτικού προγράμματος τον Απρίλιο.

Για να καταστεί η τεχνολογία κλιμακωτή, η τιμή θα πρέπει να μειωθεί περίπου 100.000 δολάρια ανά κατάστημα και οι προκλήσεις όπως η ανάγκη για μια εφαρμογή και η εξασφάλιση ισχυρών μέτρων πρόληψης μιας πιθανής κλοπής θα πρέπει να επεξεργαστούν ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στο μέλλον. Η τεχνολογία είναι ενδιαφέρουσα, αλλά  πολύ δαπανηρή και δυσκίνητη και δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι λειτουργεί σε πάνω από 800 τ.μ. ενός καταστήματος της Amazon.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.