30 Απρ 2024
READING

Euromonitor | Άνοδος της αγοράς των εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων  

2 MIN READ

Euromonitor | Άνοδος της αγοράς των εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων  

Euromonitor | Άνοδος της αγοράς των εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων  

Η αγορά εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία παράγονται από διαφορετικά συστατικά όπως είναι η σόγια, συνεχίζει να αυξάνεται και να αναπτύσσεται ραγδαία. Η αξία της αγοράς αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, μετά από άνοδο (16%) σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με ευρήματα έρευνας της Euromonitor International, τα ροφήματα με σόγια έχουν αρχίσει να χάνουν τη δημοτικότητά τους σε σχέση με άλλα εναλλακτικά γαλακτοκομικά ροφήματα, εξαιτίας άσχημων αντιλήψεων και πεποιθήσεων για κάποιο προϊόν.

Ωστόσο διάφορα υποκατάστατα γάλακτος όπως είναι τα αμύγδαλα, η βρώμη, η καρύδα και ο αρακάς έχουν αυξηθεί σημαντικά με το ποσοστό να ανέρχεται στο (130%) κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων.Η αγορά των plant-based ροφημάτων και των ροφημάτων που παράγονται σε εργαστήρια χρησιμοποιώντας ορό γάλακτος έχουν αναπτυχθεί αδιαμφισβήτητα αρκετά τον τελευταίο χρόνο. Αυτό συνέβη χάρη στον μεγάλο αριθμό επενδύσεων συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών που επιλέγουν να διαθέσουν χρηματικά ποσά στην βιομηχανία των συγκεκριμένων προϊόντων. Η άνοδος της βιομηχανίας πιθανότατα να αναπτυχθεί ακόμη πιο έντονα, καθώς πρόκειται να εισέλθουν στην αγορά μεγάλες εταιρείες, όπως είναι η Nestlé και η Danone, οι οποίες επενδύουν σε νέες δραστηριότητες. 

Το καταναλωτικό κοινό απαιτούσε από τις γαλακτοβιομηχανίες να παράγουν προϊόντα, τα οποία να εστιάζουν τόσο στην υγεία όσο και στην ευεξία. Η κατάσταση της πανδημίας ενέτεινε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι διάφοροι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διαφύλαξη της υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία, έχουν κάνει τη διατροφή σημαντικό ζήτημα για πολλούς καταναλωτές. Τα επόμενα δύο χρόνια οι γαλακτοβιομηχανίες θα συνεχίσουν να αναζητούν εναλλακτικά plant-based προϊόντα, διερευνώντας την προσθήκη περαιτέρω συστατικών όπως είναι τα μπιζέλια, τα ρεβίθια και η φάβα λόγω του υψηλού επιπέδου πρωτεΐνης. Έτσι αυτό που κάνουν οι εταιρείες είναι να αναζητούν ολοένα και περισσότερο μοναδικούς συνδυασμούς με στόχο να γίνουν πιο νόστιμα, όπως για παράδειγμα συνδυάζοντας μπιζέλια με βρώμη ή καρύδα. Επιπλέον νέα συστατικά πρόκειται να ενταχθούν στα προϊόντα της συγκεκριμένης αγοράς όπως είναι η φακή και τα φύκια. 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία καλλιεργούνται σε εργαστήριο είναι πιθανό να γίνουν πιο προσιτά, αποτελώντας ένα από τα βασικά προϊόντα της καθημερινότητας των καταναλωτών μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Παρόλα αυτά οι παραγωγοί των plant-based γαλακτοκομικών προϊόντων αντιμετώπισαν προκλήσεις νομοθετικού χαρακτήρα τους τελευταίους μήνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά τον τρόπο παρουσίασης των προϊόντων τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.