30 Απρ 2024
READING

Η κόρη του Πικάσο δίνει έργα του ως διακανονισμό με την εφορία

2 MIN READ

Η κόρη του Πικάσο δίνει έργα του ως διακανονισμό με την εφορία

Η κόρη του Πικάσο δίνει έργα του ως διακανονισμό με την εφορία

H γαλλική κυβέρνηση προχώρησε σε διακανονισμό με την κόρη του Pablo Picasso, Maya Ruiz-Picasso, για τη ρύθμιση των οφειλών της σε φόρους κληρονομιάς με την αποδοχή δωρεάς εννέα έργων τέχνης του πατέρα της.

Τα έργα της δωρεάς περιλαμβάνουν έξι πίνακες, δύο γλυπτά και ένα τετράδιο με σκίτσα, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Μουσείο Picasso στο Παρίσι, όπου και παρουσίασε στο κοινό ένα από τα έργα, τον πίνακα του 1938 με τίτλο «Παιδί με γλειφιτζούρι που κάθεται κάτω από καρέκλα». Σύμφωνα με τον Olivier Widmaier-Picasso, εγγονό του καλλιτέχνη, το συγκεκριμένο έργο απεικονίζει τη μητέρα του, Maya, η οποία ήταν παρούσα μαζί του και με την αδερφή του, Diana, στην τελετή. To παλαιότερο έργο της μικρής αυτής συλλογής είναι ένα πορτρέτο του Don Jose Ruiz, πατέρα του Picasso, από το 1895.

«Είναι τιμή για τη χώρα μας που καλωσορίζουμε αυτά τα νέα έργα του Picasso. Θα εμπλουτίσουν και θα βαθύνουν την πολιτιστική μας κληρονομιά», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Ο πρωτότυπος αυτός διακανονισμός δεν είναι πρωτοφανής για τα γαλλικά δεδομένα, καθώς οι πολίτες της Γαλλίας έχουν ήδη από το 1968 τη δυνατότητα να ρυθμίζουν οφειλές παρόμοιες με αυτές της Ruiz-Picasso πληρώνοντας σε τέχνη, βιβλία και συλλεκτικά αντικείμενα. Ωστόσο, τέτοιου είδους δωρεές τόσο υψηλής αξίας και κύρους είναι πραγματικά σπάνιες. Η συνολική αξία των έργων που δωρήθηκαν, βέβαια, δεν έχει αποκαλυφθεί.

Τα έργα θα εμπλουτίσουν τη συλλογή του παρισινού Μουσείου Picasso από το 2022 και θα εκτεθούν όλα στο κοινό από την ερχόμενη άνοιξη, όπως ενημέρωσε στη συνέντευξη τύπου η υπουργός Πολιτισμού, Roselyne Bachelot, η οποία χαρακτήρισε τη δωρεά ένα «εξαιρετικό γεγονός». «Με βαθύ συναίσθημα τιμώ την είσοδο των έργων στις εθνικές μας συλλογές», δήλωσε.

Η τέχνη σώζει λοιπόν και από τους φόρους…

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.