30 Απρ 2024
READING

Tι έφερε το ποντάρισμα του Μπάρμπα Στάθη στην ελληνική παραγωγή 

5 MIN READ

Tι έφερε το ποντάρισμα του Μπάρμπα Στάθη στην ελληνική παραγωγή 

Tι έφερε το ποντάρισμα του Μπάρμπα Στάθη στην ελληνική παραγωγή 

H προσέγγιση της Μπάρμπα Στάθης σε μία αγορά όπως αυτή των κατεψυγμένων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από όσους γνωρίζουν λίγο καλύτερα την αγορά αυτή, ως αποφασιστική και ξεκάθαρη. Τι εννοούμε με αυτό; Ότι η εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια και χρόνο για να συνάψει συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς σε όλη τη χώρα, κάνοντας ταυτόχρονα αρκετά βήματα που απαιτούνταν για την σωστή εκπαίδευσή τους ως προς τη χρήση ορθών γεωργικών πρακτικών σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας από την επιλογή των σπόρων έως τη συγκομιδή και τη μεταφορά των αγαθών προς επεξεργασία στο εργοστάσιο. 

Ταυτόχρονα μία από τις κινήσεις της το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετίζεται με την προσπάθειά της εταιρείας να εντείνει την παραγωγική της δυναμική στις φρέσκιες συσκευασμένες και πλυμένες σαλάτες, όπου αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στο συγκεκριμένο πεδίο η εταιρεία Eurocatering, γνωστή από το εμπορικό σήμα «Φρεσκούλης». 

Αύξηση των εκτάσεων γης κατά 53%

Χαρακτηριστικό του βαθμού στον οποίο επενδύει η εταιρεία στην ελληνική παραγωγή, είναι το γεγονός ότι από έτος σε έτος αυξάνει τις εκτάσεις γης, από τις οποίες συλλέγει τα προϊόντα που οδηγούνται στη συνέργεια στο εργοστάσιό της. Για το 2020 το ποσοστό αύξησης των εκτάσεων αυτών ανήλθε στο 53%, κάτι που αντιστοιχεί σε συνολικά 32.000 στρέμματα γης, τα οποία διατηρεί στο δυναμικό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που εκμεταλλεύεται. 

Από την διαδρομή των κατεψυγμένων λαχανικών δεν έλειψαν και συνεργασίες που ήρθαν στην πορεία αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στις συσκευασίες των κατεψυγμένων αγαθών της Μπάρμπα Στάθης. Ενδεικτικότερη όλων αυτών είναι η συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Νάξου, μία συνεργασία από την οποία οι ποσότητες πατάτας που παραλαμβάνει η εταιρεία αυξάνεται από έτος σε έτος. Μέσω αυτής η εταιρεία παράγει κατεψυγμένες, κομμένες και έτοιμες για μαγείρεμα πατάτες του Συνεταιρισμού.

Αυτό που κατάφερε να κερδίσει η Μπάρμπα Στάθης, εκτός από το γεγονός ότι έβαλε στην κατάψυξη προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται, ήταν και το γεγονός ότι δημιούργησε προϊόντα που βασίζονται στην ελληνική διατροφική παράδοση. Και η συνέπεια σε αυτή την απόφαση όσο κόστος και εάν είχε ή συνεχίζει να έχει σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε χρόνο, διότι η εταιρεία έχει αναλάβει να κάνει κατά καιρούς συνεργασίες με φορείς όπως η Αμερικανική Γεωργική Σχολή για την εκπαίδευση των αγροτών καθώς και άλλες ενέργειες σε αυτό το επίπεδο, την οδήγησαν αυτή τη στιγμή στο να είναι η εταιρεία που με διαφορά από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου της, ηγείται της κατηγορίας των κατεψυγμένων τροφίμων. 

Παραγωγικά, διαθέτει πέντε ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής λαχανικών και ζυμών, με 11.000 σημεία πώλησης, ενώ ταυτόχρονα εξάγει τα προϊόντα της σε 5 ηπείρους και 27 χώρες. 

Η ζύμη που συνδέεται άρρηκτα με τις δραστηριότητες της Μπάρμπα Στάθης

Μία ακόμα δραστηριότητα που εντάσσεται στην ευρύτερη επιχειρηματική πορεία του ομίλου Μπάρμπα Στάθης, είναι αυτή που σχετίζεται με τα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης, όπου η εταιρεία έγινε γνωστή στην αγορά, διατηρώντας επίσης την πρώτη θέση μεριδιακά με βάση τις πωλήσεις της, με τη μάρκα Χρυσή Ζύμη. Στον τομέα της ζύμης όμως η επενδυτική διάθεση του ομίλου Μπάρμπα Στάθης και των μετόχων της, ήτοι του επενδυτικού fund CVC Capital Partners, οδήγησε επίσης μέσα στο 2021 στην επέκταση των δραστηριοτήτων στον τομέα αυτόν.

Το περασμένο φθινόπωρο έγινε γνωστή η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στον όμιλο Vivartia Συμμετοχών, στο οποίο υπάγεται ο Μπάρμπα Στάθης, για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του δεύτερου στις εταιρείες κατεψυγμένης ζύμης, Ελληνική Ζύμη, που ίδρυσε το 1978 ο επιχειρηματίας, Μιχάλης Αραμπατζής στη Θεσσαλονίκη καθώς και της εταιρείας Άλεσις (Χρυσή Ζύμη), όπου και στις δύο περιπτώσεις απέκτησε το 75% των μετοχών. Να σημειωθεί ότι πριν γίνει η εξαγορά του επιπλέον ποσοστού από τη Vivartia και τον Μπάρμπα Στάθη στις δύο εταιρείες, η συμμετοχή του Μπάρμπα Στάθη ήταν 49% στην Ελληνική Ζύμη με πλειοψηφία 51% του Μιχάλη Αραμπατζή και 51% στην Άλεσις (Χρυσή Ζύμη), με μειοψηφία 49% του Μιχάλη Αραμπατζή. 

Επενδύσεις 16 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό

Οι επενδύσεις της Μπάρμπα Στάθης δεν περιορίζονται όμως μόνο στην προσεκτική επιλογή των παραγωγών με τους οποίους συνεργάζεται καθώς και στην εκπαίδευσή τους. Εκτείνεται και στην διαρκή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της. Σε αυτό το πλαίσιο τρέχει τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους 16 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 8,5 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε επιδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα του Δημοσίου, είτε με την μορφή αφορολογήτων αποθεματικών, είτε με μετρητά. Οι συγκεκριμένες επενδυτικές κινήσεις έχουν θέσει στο πρόγραμμα να προστεθούν νέες γραμμές παραγωγής κατεψυγμένων λαχανικών, συσκευαστικές μηχανές, πλήρως αυτοματοποιημένοι ψυκτικοί θάλαμοι καθώς και μηχανές συλλογής λαχανικών.

Η ισχυρή προοπτική των κατεψυγμένων λαχανικών 

Η προοπτική της αγοράς κατεψυγμένων λαχανικών αντικατοπτρίζεται και στις αυξημένες πωλήσεις της αγοράς, αλλά και στην αλλαγή διατροφικών συνηθειών από τους καταναλωτές, οι οποίοι λόγω της πανδημίας αναζητούν ένα προϊόν που θεωρείται ασφαλές και είναι συσκευασμένο, ενώ τους προσφέρει την δυνατότητα να καταναλώσουν ταυτόχρονα ένα υγιεινό γεύμα. Σημειώνεται ότι η αγορά των κατεψυγμένων λαχανικών το 2020 στην Ελλάδα παρουσίασε σημαντική άνοδο πωλήσεων κατά 12,2% σε σύγκριση με το 2019, γεγονός που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην επίδραση της πανδημίας στις καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες, καθώς ο κόσμος αναζητούσε συσκευασμένα προϊόντα με μακρά ημερομηνία λήξης.

Επιπλέον στον τομέα των έτοιμων πλυμένων και κομμένων σαλατών, τις οποίες η Μπάρμπα Στάθης διαθέτει στα ελληνικά ψυγεία και πρόκειται να επενδύσει αρκετά σε αυτόν τον κλάδο για τα επόμενα χρόνια, η αγορά στην Ελλάδα εντός του 2020, παρουσίασε σημαντική άνοδο της τάξης του 9,2% σε αξία. Μάλιστα, αναμένεται ότι και η Μπάρμπα Στάθης να κυκλοφορήσει προσεχώς έτοιμες σαλάτες με όλα τα συστατικά σε περιέκτες, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη λύση προς τον σύγχρονο καταναλωτή με κομμένη και πλυμένη σαλάτα, ελαιόλαδο και όλα τα απαραίτητα συστατικά που μπορούν να προσφέρουν ένα γρήγορο, χορταστικό και υγιεινό γεύμα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.