30 Απρ 2024
READING

118% αύξηση στη ζήτηση για ιαπωνικό content anime στη βιομηχανία διασκέδασης

4 MIN READ

118% αύξηση στη ζήτηση για ιαπωνικό content anime στη βιομηχανία διασκέδασης

118% αύξηση στη ζήτηση για ιαπωνικό content anime στη βιομηχανία διασκέδασης

Με δυναμικά γραφικά, συναρπαστική αφήγηση και ζωντανούς χαρακτήρες, τα anime έχουν γίνει παγκόσμια επιτυχία με τεράστιο αριθμό θαυμαστών σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια ζήτηση για περιεχόμενο anime αυξήθηκε κατά 118% τα τελευταία δύο χρόνια, καθιστώντας το ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα είδη περιεχομένου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με έσοδα που ξεπερνούν τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ιαπωνία, τα anime γνωρίζουν μια άνευ προηγουμένου άνοδο της δημοτικότητάς τους στο εξωτερικό, συμβάλλοντας έτσι στο ρεκόρ των πωλήσεών τους.

Παλαιότερα αποτελούσε μια εξειδικευμένη κατηγορία που παρακολουθούσαν ορισμένοι, ενώ τώρα έχει πλέον γίνει μια πιο mainstream κατηγορία με όλο και περισσότερους fans. Συνολικά, το μερίδιο της παγκόσμιας ζήτησης που κατέλαβαν τα anime σε όλα τα είδη περιεχομένου ήταν 7,1% τον Δεκέμβριο, από 4,2% τον Ιανουάριο του 2020, ενώ, το περιεχόμενο σε ιαπωνική γλώσσα ήταν το πιο περιζήτητο μη αγγλόφωνο περιεχόμενο στο αμερικανικό κοινό πέρυσι.

Τι είναι το Anime

Τα Anime είναι ένα είδος κινούμενου σχεδίου της Ιαπωνίας, με την λέξη “anime” να σημαίνει κινούμενα σχέδια στα ιαπωνικά, ωστόσο είναι πολύ διαφορετικό από τα κινούμενα σχέδια. Το Anime έχει χαρακτήρες με μοναδικές προσωπικότητες και ιστορίες και η πλειονότητα των ταινιών anime βασίζεται σε manga ή light novels. Αυτά τα κινούμενα σχέδια έχουν συχνά έντονα θέματα, όπως το αίμα, ο θάνατος και η σεξουαλικότητα. Παρά την ώριμη θεματολογία που αναφέρθηκε παραπάνω, αυτό το είδος των anime είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

Γιατί το anime γίνεται όλο και πιο δημοφιλές

Η μεγάλη ποικιλία ειδών στα anime είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι τόσο δημοφιλή. Το ρομάντζο, η κωμωδία, η δράση/περιπέτεια, το μυστήριο/αγωνία και ο τρόμος είναι μερικά μόνο από τα πολλά είδη που εξερευνούν οι πλοκές των anime. Έτσι, περιλαμβάνουν πολλές επιλογές που μπορούν να καλύψουν τα ενδιαφέροντα των περισσότερων.

Ακόμα, το γεγονός ότι μεγάλες πλατφόρμες streaming, όπως Netflix, που έχουν ένα τεράστιο κοινό, προσθέτουν σειρές και ταινίες anime στην υπηρεσία τους δελεάζει το κοινό να πειραματιστεί με τέτοιου είδους επιλογές. Για παράδειγμα, το Netflix διαθέτει πλέον μέχρι και μια κατηγορία για όλα τα anime που προσφέρει.

Άλλος ένας λόγος που το anime εισάγεται στις βασικές επιλογές όλο και περισσότερων θεατών είναι το γεγονός ότι οι εξειδικευμένοι καλλιτέχνες που αφιερώνουν πολύ χρόνο στην τέχνη δημιουργούν anime με πολλή δεξιοτεχνία, λεπτομέρεια και καλά γραφικά. Επιπλέον, αν και τα anime είναι μια σειρά κινουμένων σχεδίων, μπορεί επίσης να αφορούν πράγματα που συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο και δεν μιλούν μόνο για καλά πράγματα όπως η ευτυχία και το γέλιο. Το anime μπορεί επίσης να δείξει θέματα όπως η θλίψη και η κατάθλιψη, τα οποία είναι ζητήματα στα οποία οι άνθρωποι είναι πλέον πιο ευαισθητοποιημένοι.

Αύξηση anime στις πλατφόρμες streaming  

Στο μεταξύ, η αύξηση της απήχησης οδήγησε σε περισσότερες συμφωνίες στο Χόλιγουντ γύρω από το είδος αυτό. Τα στούντιο αρχίζουν να διοχετεύουν περισσότερους πόρους σε περιεχόμενο anime εν μέσω αυξημένου παγκόσμιου ανταγωνισμού στο streaming.

Η Sony Pictures Entertainment εξαγόρασε την Crunchyroll, μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες streaming anime με έδρα τις ΗΠΑ, έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Σχεδιάζει να συγχωνεύσει το Crunchyroll με το Funimation, μια άλλη υπηρεσία streaming anime που της ανήκει ήδη, για να δημιουργήσει μια τεράστια πλατφόρμα. Παράλληλα, το Netflix αναπτύσσει μια νέα σειρά anime βασισμένη σε μια επιτυχημένη σειρά γραφικών μυθιστορημάτων. Προηγουμένως είχε διαφημίσει τις επενδύσεις του στα anime, αναφέροντας ότι περισσότερα από 100 εκατομμύρια νοικοκυριά παγκοσμίως παρακολούθησαν τουλάχιστον έναν τίτλο anime στην πλατφόρμα της μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Σεπτεμβρίου 2020, μια αύξηση 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, η Disney+ κυκλοφόρησε τη δική της σειρά anime, “Star Wars: Visions”, το περασμένο φθινόπωρο και έχει ανακοινώσει σχέδια για περισσότερους τίτλους στο μέλλον.

Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για anime συνεχίζει να αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την ανάγκη για καλύτερη προσβασιμότητα, επιμέλεια και επιλογή. Οι πλατφόρμες streaming αναλαμβάνουν το ρόλο να λειτουργούν ως εργαλείο ανακάλυψης για τους συνδρομητές και η διασφάλιση ότι η προσφορά τους συμβαδίζει με την αυξανόμενη ζήτηση των πελατών είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή επιτυχία. Για τις εταιρείες streaming που αντιμετωπίζουν αυξημένο ανταγωνισμό και κορεσμό στις ΗΠΑ, τα anime προσφέρουν έναν νέο τρόπο για να προσελκύσουν νέους θεατές και να διατηρήσουν τους υπάρχοντες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.