30 Απρ 2024
READING

102 εκατομμυριούχοι «απαιτούν» πιο δίκαιη φορολόγηση

3 MIN READ

102 εκατομμυριούχοι «απαιτούν» πιο δίκαιη φορολόγηση

102 εκατομμυριούχοι «απαιτούν» πιο δίκαιη φορολόγηση

Παρόλο που η ανθρωπότητα έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, ορισμένες ιδιαίτερα ευκατάστατες κοινωνικές ομάδες έχουν δει τα επίπεδα του πλούτου τους να αυξάνονται σημαντικά. Ωστόσο απειροελάχιστοι είναι εκείνοι, οι οποίοι έχουν πληρώσει το μερίδιο φόρου που τους αναλογεί.

Μια ομάδα εκατομμυριούχων ζητά από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν την υποχρεωτική τους φορολογία, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία μίας ανοιχτής επιστολής που υπογράφουν 102 εκατομμυριούχοι, το τρέχον φορολογικό σύστημα είναι άδικο, κάτι που διαβρώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων.

Μεταξύ των μελών της ομάδας συγκαταλέγεται και η κληρονόμος της Disney Abigail Disney, η οποία μάλιστα είναι υπέρμαχος των υψηλότερων φόρων για τους αρκετά πλούσιους ανθρώπους. Επίσης μέλη της ομάδας είναι ο αδερφός της Tim Disney, και ο πρώτος επενδυτής του Amazon Nick Hanauer. Η επιστολή υπογράφεται από άτομα εννέα διαφορετικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Γερμανίας. Η ομάδα υποστηρίζει ότι το διεθνές φορολογικό σύστημα έχει δημιουργήσει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων, των μέσων ανθρώπων και των ανθρώπων των ελίτ.

Διαβάστε επίσης: Η θέσπιση νέου παγκόσμιου φορολογικού συστήματος για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις από τις G7 και η αποφυγή του από το Amazon

Η χρονική στιγμή που στάλθηκε η επιστολή συνέπεσε με τη διεξαγωγή του virtual World Economic Forum (WEF), στο οποίο παγκόσμιοι ηγέτες και άνθρωποι με εταιρική εξουσία συναντήθηκαν με βασικό σκοπό να θίξουν καίρια παγκόσμια ζητήματα και προκλήσεις, προσπαθώντας να βρουν λύσεις. Μία από τις σημαντικότερες αρχές του φόρουμ είναι η καταβολή δικαιότερου μεριδίου φόρων.

Πράγματι δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκατομμυριούχοι ζητούν δικαιότερη κατανομή των φόρων. Σύμφωνα με μία ανοιχτή επιστολή τον Ιούνιο, μια ομάδα εξαιρετικά ευκατάστατων ανθρώπων του πλανήτη ζήτησαν μόνιμη αύξηση φόρων στους πλουσιότερους. Εκτός από ορισμένες χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν τον λεγόμενο φόρο περιουσίας (wealth tax). Η Αργεντινή και η Κολομβία είναι οι μόνες δύο χώρες που έχουν θεσπίσει νέους νόμους αναφορικά με τη δικαιότερη φορολογία των περιουσιών από την έναρξη της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Oxfam προέτρεψε τις κυβερνήσεις να «ανακαλέσουν» τα κέρδη που αποκτήθηκαν από τους πλούσιους κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω φορολόγησης. Οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους αγγίζοντας τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης σχετικά με τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε επίσης: Οι 25 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο πληρώνουν ελάχιστο φόρο

Είναι γεγονός ότι μια αυξανόμενη μερίδα ανθρώπων και οργανισμών προσπαθούν να επισημάνουν ότι αποτελεί πλέον χρέος των κυβερνήσεων να απαιτούν από τους εξαιρετικά ευκατάστατους ανθρώπους να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Πράγματι μέσα στην επιστολή αναγράφονταν: «Φορολογήστε εμάς τους πλούσιους, και μάλιστα τώρα!».

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.