30 Απρ 2024
READING

O γαλλικός οίκος Chloé αναπτύσσει το πρώτο εργαλείο μέτρησης κοινωνικού αντίκτυπου της βιομηχανίας της μόδας

3 MIN READ

O γαλλικός οίκος Chloé αναπτύσσει το πρώτο εργαλείο μέτρησης κοινωνικού αντίκτυπου της βιομηχανίας της μόδας

O γαλλικός οίκος Chloé αναπτύσσει το πρώτο εργαλείο μέτρησης κοινωνικού αντίκτυπου της βιομηχανίας της μόδας

Ο γαλλικός πολυτελής οίκος μόδας Chloé ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει το πρώτο εργαλείο μέτρησης του κοινωνικού αντίκτυπου της βιομηχανίας, το οποίο ελπίζει ότι μπορεί να υιοθετηθεί από το σύνολο των brands του κλάδου.

Για την δημιουργία του νέου εργαλείου, η Chloé συνεργάζεται με το Institut Français de la Mode και το Conservatoire National des Arts et Métiers. Το εργαλείο σχεδιάζεται για να μπορεί να βοηθήσει μια μάρκα να μετρήσει, να αξιολογήσει και να απεικονίσει τον κοινωνικό της αντίκτυπο. Γενικά, τα εργαλεία εκτίμησης κοινωνικών επιπτώσεων χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία, τη συγκέντρωση, την ανάλυση και την κοινή χρήση αυτών των δεδομένων αντίκτυπου μόλις συλλεχθούν. Σκοπός τους είναι να διευκολύνουν τον τρόπο με τον οποίο ένας οργανισμός αξιοποιεί τα δεδομένα σε εσωτερικό επίπεδο, ώστε να βελτιώσει τις εσωτερικές διαδικασίες αλλά και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων του για τη βιωσιμότητα.

Η αξία του συγκεκριμένου εργαλείου έγκειται στο γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν πολλά ανάλογα για τη μέτρηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της μόδας, δεν υπάρχει αντίστοιχο εργαλείο για τον υπολογισμό του κοινωνικού αντίκτυπου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Η μάρκα δήλωσε πως ελπίζει ότι το εργαλείο θα παρέχει καθοδήγηση για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τη στρατηγική προμηθειών και τον σχεδιασμό προϊόντων. Oι δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση και καταγραφή των πρακτικών είναι βασισμένες σε εκθέσεις δημοσιευμένες από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Διεθνές Συμβούλιο Επιχειρήσεων.

Το έργο, το οποίο ήταν υπό επεξεργασία εδώ και 18 μήνες και τώρα εισέρχεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, αντικατοπτρίζει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της εταιρείας να αναβαθμίσει τον ρόλο των γυναικών, να εξαλείψει τις ανισότητες που βασίζονται στο φύλο και να προωθήσει τη συμμετοχικότητα, ώστε να δημιουργήσει προϊόντα που έχουν θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους.

Ταυτόχρονα, το εργαλείο συνδυάζεται με την Έκθεση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δημοσίευσε η Chloé τον Ιούλιο του 2021 και στοχεύει να κινητοποιήσει τον κοινωνικό έλεγχο, ενσωματώνοντας την ανάλυση κινδύνου και εντοπίζοντας τις πιθανές θετικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Μάλιστα, είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να αξιολογεί τον αντίκτυπο που έχει η δραστηριότητα ενός brand και στους ανθρώπους που η εργασία τους αφορά άμεσα τα προϊόντα του, από τους πωλητές στις μπουτίκ και τους διανομείς, μέχρι τους υπαλλήλους των προμηθευτών πρώτων υλών με τους οποίους συνεργάζεται μια μάρκα. Η Chloé προσθέτει ότι η ολιστική αξιολόγηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της για τη βιωσιμότητα.

Αναλυτικότερα, το εργαλείο σχεδιάζεται για να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες εργασίας διατηρούν θετικές κοινωνικές πρακτικές, με βάση έξι δείκτες: ισότητα των φύλων, μισθός διαβίωσης, ποικιλομορφία και ένταξη, κατάρτιση, ευημερία και ποιότητα εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Οι νέες προτάσεις του ΟΗΕ αναφορικά με τις πρακτικές της βιομηχανίας της μόδας

Η μεθοδολογία αναθεωρείται επί του παρόντος, ενώ έπειτα ακολουθεί μια διαδικασία συζήτησης σε ολόκληρο τον κλάδο, όπου οι συμμετέχουσες μάρκες θα λάβουν μέρος σε πιλοτικά προγράμματα για τη δοκιμή και την πιθανή αναβάθμιση του εργαλείου, το οποίο θα είναι open source για να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όλοι. Εκτιμάται ότι η οριστικοποιημένη μεθοδολογία του εργαλείου θα κοινοποιηθεί το 2023.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.