30 Απρ 2024
READING

H Jane Goodall έγινε Barbie

3 MIN READ

H Jane Goodall έγινε Barbie

H Jane Goodall έγινε Barbie

«Ελπίζω ότι η Barbie, με τα μικρά της κυάλια και τα σημειωματάριά της, θα ενθαρρύνει τα παιδιά να βγουν έξω στο περιβάλλον και να εξερευνήσουν», λέει η 88χρονη σήμερα Jane Goodall, η θρυλική και πρωτοπόρος πρωτευοντολόγος και ανθρωπολόγος, διάσημη για την 60χρονη έρευνά της στους χιμπαντζήδες και την ανθρωπομορφική συμπεριφορά τους στις οικογενειακές και κοινωνικές τους σχέσεις.

Η Mattel δημιούργησε λοιπόν μια νέα Barbie με τη μορφή της Goodall, που συνοδεύεται από κυάλια και μια μινιατούρα του αγαπημένου της χιμπαντζή, από την έρευνά της τη δεκαετία του ’60.

Η Goodall δεν είναι η μόνη εξέχουσα προσωπικότητα που έχει μεταφέρει στον κόσμο των παιχνιδιών μέσω της Barbie η Mattel. Η ερευνήτρια έρχεται έπειτα από την τενίστρια Naomi Osaka και την ποιήτρια Maya Angelou, αλλά και την Sarah Gilbert, που ανέπτυξε το εμβόλιο Oxford–AstraZeneca εναντίον του Covid-19. Όπως εξηγεί η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Mattel, η Barbie, με τέτοιου είδους εκδόσεις, έχει φτάσει να έχει κάνει πάνω από 200 διαφορετικές καριέρες. Η επιλογή των προσωπικοτήτων και των τομέων γίνεται με κριτήριο, μεταξύ άλλων, το να παρουσιαστούν στα κορίτσια και τα παιδιά επαγγέλματα που δεν έχουν μεγάλη προβολή ή που φαντάζουν δυσνόητα. Ακόμα, στόχος είναι να παρουσιαστούν επαγγελματικοί κλάδοι στους οποίους οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται.

Διαβάστε ακόμα: H Mattel λανσάρει την πρώτη τρανς Barbie

Από τη μία λοιπόν το ζητούμενο είναι η ισότητα και η εκπροσώπηση, από την άλλη η επαφή με τις αρχές της βιωσιμότητας. Έτσι η Mattel λανσάρει επιπλέον μια «ομάδα οικο-ηγεσίας» (eco-leadership team), με κούκλες που περιλαμβάνουν μια CSO (chief sustainability officer), μια επιστήμονα διατήρησης της φύσης, όπως η Goodall, μια μηχανικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και μια υπέρμαχο του περιβάλλοντος. Όλες οι κούκλες αυτής της ομάδας είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο πλαστικό και έχουν πιστοποίηση ουδετερότητας άνθρακα, ενώ οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τη διαδικασία κατασκευής τους αντισταθμίζονται με διάφορα projects, όπως είναι η αποκατάσταση των δασών στην Γκάνα.

Ως επιστήμονας διατήρησης της φύσης και μιλώντας για τον κλάδο της, η Goodall, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της Barbie της, απευθύνεται στα παιδιά που έχουν αυτό το ενδιαφέρον, ενθυμούμενη τη συμβουλή της μητέρας της ότι «αν θέλεις στ’ αλήθεια να κάνεις αυτό το πράγμα, πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά. Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία. Και τότε, αν δεν τα παρατήσεις, ίσως βρεις κάποιον τρόπο».

Αλλά η θρυλική ερευνήτρια διευρύνει τη συζήτηση και σημειώνει ότι όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να σκέφτονται τη διατήρηση της φύσης, ανεξάρτητα από την επαγγελματική πορεία που έχουν επιλέξει. Το ενδιαφέρον για το περιβάλλον είναι διαρκές και οι ευκαιρίες να το βοηθήσει κανείς καθημερινές. Αυτό γίνεται αγοράζοντας και απαιτώντας προϊόντα που είναι ηθικά παραγμένα, χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον και τα ζώα.

Διαβάστε ακόμα: Oι νέες συμπεριληπτικές Barbie δείχνουν την τάση στα παιχνίδια

Είναι λοιπόν η Barbie ο νέος τρόπος επαγγελματικού προσανατολισμού και γυναικείας ενδυνάμωσης, μετά από δεκαετίες στις οποίες αποτελούσε την ενσάρκωση των σεξιστικών στερεοτύπων; Ίσως, και, όπως φαίνεται, τώρα φιλοδοξεί να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν και το περιβάλλον. Γιατί εκεί επικεντρώνεται η Goodall, όταν λέει ότι «Άπαξ και τα μικρά παιδιά βγουν έξω στη φύση, γοητεύονται, και έπειτα θέλουν να μάθουν. Και αν το κάνεις αυτό, έπειτα θέλεις και να την προστατεύσεις».

Με τις Barbie στην ύπαιθρο λοιπόν και, τελικά, ίσως πράγματι τα brands να μπορούν να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο στην ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε ζωτικής σημασίας θέματα, κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Κάθε βοήθεια δεκτή.

Mε πληροφορίες από Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.