30 Απρ 2024
READING

Aυξάνονται οι πωλήσεις ειδών γυναικείου ποδοσφαίρου μετά το Euro

3 MIN READ

Aυξάνονται οι πωλήσεις ειδών γυναικείου ποδοσφαίρου μετά το Euro

Aυξάνονται οι πωλήσεις ειδών γυναικείου ποδοσφαίρου μετά το Euro

H ανταπόκριση κοινού και καταναλωτών στο Εuro γυναικών που διεξήχθη τον Ιούλιο στην Αγγλία είναι ενδεικτική της ταχείας ανόδου της κατηγορίας των γυναικείων αθλητικών ειδών, στην οποία εξάλλου δίνουν ήδη ιδιαίτερη έμφαση οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών έδωσε μερικά εντυπωσιακά νούμερα, που αναδεικνύουν τόσο τη δυναμική του αθλήματος, όσο δικαιώνουν την επιλογή των κορυφαίων αθλητικών brands να δραστηριοποιηθούν εντονότερα στα γυναικεία αθλητικά είδη και εξοπλισμό.

Κατ’ αρχάς, κρίνοντας και από τη συμμετοχή του κοινού, είναι χαρακτηριστικός ο καταναλωτικός ενθουσιασμός που επέδειξαν οι φίλαθλοι μετά τη νίκη της Αγγλίας – της οποίας η τελευταία επιτυχία ήταν με την αντρική της ομάδα, που είχε κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1966, όταν ακόμα το γυναικείο ποδόσφαιρο ήταν απαγορευμένο στη χώρα. Οι εβδομαδιαίες πωλήσεις σε εξοπλισμό γυναικείου ποδοσφαίρου τριπλασιάστηκαν από την έναρξη του τουρνουά στις 6 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Fanatics, του μεγαλύτερου λιανεμπόρου επίσημων προϊόντων αθλητικών διοργανώσεων, που διαθέτει και τα αντίστοιχα εμπορεύματα του φετινού Euro.

H Fanatics δήλωσε μάλιστα στο Reuters ότι τις τέσσερις ώρες μετά τη λήξη του αγώνα του τελικού με τη Γερμανία, οι online αγορές σε προϊόντα του γυναικείου ποδοσφαίρου, από φανέλες μέχρι κασκόλ και κούπες, αυξήθηκαν κατά 640%, με την εταιρεία να λέει ότι περισσότερες πωλήσεις έγιναν αυτές τις τέσσερις ώρες, παρά στο σύνολο των επτά ημερών πριν από τον τελικό.

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι επρόκειτο για έναν ιστορικό τελικό, όχι μόνο επειδή η νίκη επί της Γερμανίας έφερε μερά από δεκαετίες ένα σημαντικό τρόπαιο στο αγγλικό ποδόσφαιρο, και μάλιστα χάρη στις γυναίκες, αλλά και επειδή ο αγώνας του Γουέμπλεϊ πραγματοποιήθηκε μπροστά σε ένα κοινό σχεδόν 90.000 φιλάθλων, που αποτελεί ρεκόρ θεατών για οποιαδήποτε διοργάνωση της UEFA, συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων των αντρών.

Διαβάστε ακόμα: Η Adidas επενδύει στα γυναικεία είδη αθλητισμού όσο ποτέ άλλοτε

Αλλά το ενδιαφέρον κοινού και brands για τα είδη γυναικείου ποδοσφαίρου και γυναικείων αθλητικών ειδών γενικότερα πάει πολύ μακρύτερα από το φετινό Euro, το οποίο φαίνεται ότι βοήθησε ακριβώς να αναδειχθεί αυτή η στροφή και να κάνει ακόμα πιο ηχηρή την ανάγκη να ενισχυθεί η κατηγορία των γυναικείων ειδών αθλητισμού. Αυτό δείχνει εξάλλου και η σημαντική δραστηριοποίηση των μεγάλων, της Nike και της Adidas, που λανσάρουν νέες γυναικείες συλλογές, διαφημίζουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αθλητριών και πάνελ με πρωτοπόρες για συμβουλές και mentoring στα κορίτσια του αθλητισμού.

Διαβάστε ακόμα: To πλάνο της Nike για να κερδίσει τις γυναίκες

Η Adidas, για παράδειγμα, έχει στόχο να αυξάνει τις καθαρές πωλήσεις της στα γυναικεία είδη της κάθε χρόνο, μέχρι το 2025, με έναν ρυθμό μεταξύ 13 και 19 τοις εκατό. Αλλά οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τόσο από τη Nike, όσο και από την Adidas, τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, παρατηρείται μια σημαντική επένδυση, ειδικά στο γυναικείο ποδόσφαιρο, που τώρα φαίνεται ότι αποδίδει.

Σύμφωνα με στοιχεία του Euromonitor, που αφορούν το 2018, βέβαια, καθώς δεν έχει δημοσιοποιήσει πιο πρόσφατα, η αγορά γυναικείων αθλητικών ρούχων αποτιμάται στα 26,8 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα σε ένα σύνολο 80,1 δισεκατομμυρίων ολόκληρης της αγοράς αθλητικών ρούχων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πλέον αυτό το νούμερο μπορεί να έχει πενταπλασιαστεί, χωρίς να μπορούν, λένε, να βάλουν κάποιο ανώτατο όριο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αποδεικνύει και η περσινή άνοδος κατά 28% των παγκόσμιων πωλήσεων σε γυναικεία είδη επίσημων αθλητικών διοργανώσεων από τη Fanatics, το γυνακείο ποδόσφαιρο και ο γυναικείος αθλητισμός εν γένει, βρήκαν το momentum τους στην αγορά.

Με πληροφορίες από Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.