30 Απρ 2024
READING

Elon Musk: μετά το Twitter βάζει στο μάτι την Apple

5 MIN READ

Elon Musk: μετά το Twitter βάζει στο μάτι την Apple

Elon Musk: μετά το Twitter βάζει στο μάτι την Apple

Αφού αποδεκάτισε το εργατικό δυναμικό του Twitter, έθεσε σε κίνδυνο τη λειτουργία του και άδειασε τα διαφημιστικά του ταμεία μέσα στον πρώτο μήνα του στην εταιρεία, ο Elon Musk περνάει στο επόμενο του βήμα, εκεί όπου βρίσκεται η Apple. Όχι ο Elon Musk δεν θέλει να αγοράσει την Apple, αλλά να συγκρουστεί μαζί της μέχρι εσχάτων.

Ο δισεκατομμυριούχος απέκτησε έναν νέο εχθρό, την Apple, όπως φάνηκε σε μια σειρά από tweets την περασμένη Δευτέρα, προετοιμασμένος για μια μάχη που θα τοποθετούσε άνετα τον ιδιοκτήτη του Twitter στον ρόλο του Δαβίδ και την Apple στου Γολιάθ. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Musk ισχυρίστηκε ότι η Apple απείλησε να “αποκρύψει” το Twitter από το App Store, υπονοώντας ότι η αμερικάνικη εταιρεία τεχνολογίας ενδέχεται να λάβει μέτρα κατά της εφαρμογής ως απάντηση στις αλλαγές που έκανε ο Musk.

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter ισχυρίζεται επίσης ότι η Apple έχει αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των διαφημίσεών της στην πλατφόρμα, κάτι που φαίνεται πιθανό ή ακόμη και αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψη πόσες πολλά brands και πολλές διαφημιστικές έχουν κάνει το ίδιο από την εξαγορά της πλατφόρμας, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια του Twitter και τις αλλαγές στον έλεγχο περιεχομένου του.

Διαβάστε επίσης: To Twitter “κάνει δώρο” τους υπαλλήλους του σε άλλες εταιρείες

Ωστόσο, τα επιχειρήματα του Musk φαίνονται αλόγιστα. Η Apple δεν επιθυμεί να πετάξει μόνο το Twitter από το App Store, αφού οι κανονισμοί περί εποπτείας περιεχομένου που έχει θέσει, ισχύουν για όλες τις εφαρμογές. Μάλιστα, αν το Twitter επιθυμεί να παραμείνει στο App Store αρκεί να τηρήσει τους κανονισμούς της Apple, κάτι που κατάφεραν να κάνουν οι Truth Social και Parler, εφαρμογές με πολύ λιγότερο εξελιγμένα αλγοριθμικά συστήματα. Ακόμη και με τις επαπειλούμενες αλλαγές πολιτικής του Μusk και τις βαθιές περικοπές του στις ομάδες εποπτείας, το Twitter πιθανότατα μπορεί να “περάσει” τους ελέγχους της Apple, εάν αυτές οι λιγότερη δημοφιλείς εφαρμογές τα κατάφεραν.

Είναι επίσης αλήθεια ότι οι κανόνες της Apple για το τι οδηγεί μια εφαρμογή στο να αποκλείεται από το App Store, είναι ασαφείς και αυθαίρετοι. Ωστόσο, η ίδια η εταιρεία προειδοποιεί τους χρήστες όταν ένα περιεχόμενο είναι “προσβλητικό, ανυπόκριτο, ενοχλητικό, που προορίζεται να αηδιάσει, με εξαιρετικά κακό γούστο ή απλά ανατριχιαστικό”, χαρακτηρισμοί που φαίνονται να αποκλείουν πολλές εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Twitter πριν από τον Musk.

Την ίδια στιγμή που ο Musk παρουσιάζει την Apple ως λογοκριτή, τάσσεται επίσης κατά των τελών που η εταιρεία χρεώνει τις εφαρμογές που λειτουργούν στο οικοσύστημά της. Ο Musk τα αποκαλεί “μυστικό φόρο 30%”, αλλά στην πραγματικότητα ο συγκεκριμένος φόρος της Apple είναι καλά τεκμηριωμένος. Βέβαια, η Apple δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπη με ένα τέτοιο ζήτημα, καθώς η Epic Games και η Apple προσέφυγαν στα δικαστήρια για τις αμοιβές της Apple το 2020, με την Epic να υποστηρίζει ότι ο κατασκευαστής του iPhone κατέχει μονοπωλιακή δύναμη στην αγορά λογισμικού. Μάλιστα, η δικαστική τους διαμάχη δεν έχει λήξει ακόμα, καθώς τώρα βρίσκεται  στο εφετείο και το Κογκρέσο είναι έτοιμο για άλλον έναν γύρο ψήφισης του νόμου για την απελευθέρωση των αγορών, που θα “άνοιγε” το App Store και θα γκρέμιζε τους καταναγκαστικούς αντιανταγωνιστικούς τοίχους των εφαρμογών.

Είναι πιθανό η Apple να προειδοποιεί πράγματι τον Musk ότι η επαναφορά χιλιάδων λογαριασμών που έχουν απαγορευτεί εξαιτίας ανάρμοστων συμπεριφορών, όπως η ρητορική μίσους και η παρενόχληση, θα παραβιάζουν τις  απαιτήσεις ελέγχου περιεχομένου του App Store. Σε αυτή την περίπτωση, ο Musk θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ένας κορυφαίος πρωταγωνιστής των εταιρειών που τάσσονται κατά της Apple, συμμετέχοντας στο όλο θέμα της Epic και συνεννοούμενος με τις ρυθμιστικές αρχές που δικαίως ανησυχούν για τα σχέδια του στο Twitter ή -καλύτερα- για την έλλειψή τους. Εξάλλου η Apple έχει ανοιχτό ακόμη ένα μέτωπο, αφού βρίσκεται “στα μαχαίρια” επίσης με το Spotify και τη Meta.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η αγορά του Twitter από τον Elon Musk μπορεί να σημαίνει περισσότερα έσοδα για Facebook και Google

Αλλά ακόμα και έτσι, το Twitter χρειάζεται την Apple τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την Apple. Η μάχη σε ένα ακόμη μέτωπο θα εφιστούσε ακόμη περισσότερο την προσοχή του Musk όταν θα έπρεπε πιθανώς να επικεντρωθεί στα βασικά, όπως να αντιμετωπίσει τα χιλιάδες προβλήματα που έχει δημιουργήσει. Εξάλλου βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια κατόπιν αγωγής που άσκησαν οι μέτοχοι της εταιρείας Tesla, υποστηρίζοντας ότι υπέστησαν οικονομικές απώλειες από την αύξηση της τιμής της μετοχής, ισχυριζόμενοι ότι ο Musk περίμενε μεγάλο χρονικό διάστημα για να δημοσιοποιήσει την αγορά από τον ίδιο ποσοστού 9,2% των μετοχών της εταιρίας.

Στο τέλος της ημέρας, ο Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και κατασκευαστής πολυτελών αυτοκινήτων και διαστημόπλοιων, φαίνεται να απολαμβάνει να παρουσιάζει τον εαυτό του ως λαϊκό βιοπαλαιστή που μάχεται ενάντια σε μεγάλες δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τους μικρούς και αδύναμους. Εάν ο Musk θέλει να αναδημιουργήσει αυτή τη δυναμική στο Twitter, η Apple είναι αναμφισβήτητα μία από τις μοναδικές οντότητες που μπορεί ακόμα να κάνει την τεράστια εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης να μοιάζει με μία κουκίδα. Ο Musk μπορεί να είναι το αφεντικό του Twitter τώρα, αλλά ξέρει ότι το να στρέψει τους πάντες εναντίον του, είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσει την έγκριση όσων ενστερνίζονται τις πεποιθήσεις του.

Ό,τι κι αν ενέπνευσε τον “αγώνα” του κατά της Apple, το να διεξάγει έναν πόλεμο είναι πιθανώς μια χαμένη μάχη. Κυρίως πρόκειται για μια νέα σύγκρουση που αποσπά την προσοχή από την ντροπιαστική και φαινομενικά ατελείωτη παρέλαση καταστροφών του Musk, καθώς υποσκάπτει την πολιτική, το προσωπικό και το προϊόν του Twitter εξίσου, εκτελώντας πιθανώς ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο.

Με πληροφορίες από TechCrunch | Reuters

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.