30 Απρ 2024
READING

Offline-Online: Πώς η ανθρώπινη επαφή ενδυναμώνει το social community

4 MIN READ

Offline-Online: Πώς η ανθρώπινη επαφή ενδυναμώνει το social community

Offline-Online: Πώς η ανθρώπινη επαφή ενδυναμώνει το social community

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα social media για διάφορους λόγους. Για την αναγνωρισιμότητα ενός brand ή για να δείξει ένα μήνυμα σε πολλά μάτια. Κυρίως, όμως, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα social media για να δημιουργήσουν τις δικές τους, πιστές κοινότητες πελατών. 

Είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε έναν ενιαίο ορισμό της κοινότητας και ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οικοδόμηση κοινοτήτων είναι τόσο συναρπαστική. Μια κοινότητα μπορεί να είναι ένας εικονικός ή φυσικός -ή και τα δύο- χώρος όπου άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα, στόχους και εμπειρίες συναντιούνται για να μοιραστούν, να συνδεθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να εργαστούν για την επίτευξη κοινών στόχων.

Η σχέση μίας εταιρείας με τους πελάτες της, δεν τελειώνει με την πώληση. Από εκεί ξεκινά. Η δημιουργία κοινότητας είναι απαραίτητη για τη διαφοροποίηση μιας ψηφιακής επιχείρησης από τις εταιρείες που βασίζουν τη λειτουργία τους σε μια απλή οικονομική συναλλαγή. Γιατί μέσω των κοινοτήτων, οι πελάτες συνεχίζουν να επιστρέφουν για περισσότερα και γίνονται κάτι περισσότερο από απλοί αγοραστές προϊόντων ή υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμα: Τα social media δείχνουν το μέλλον στο μοντέλο Direct-To-Consumer

Πολλές διαδικτυακές κοινότητες κερδίζουν πάρα πολλά από τους συντονιστές τους, οι οποίοι υποστηρίζουν την ομάδα μέσω πολυκαναλικών σημείων επαφής, όπως διαδικτυακά σεμινάρια, ηλεκτρονικά βιβλία, masterclasses, πληθώρα ενημερωτικών βίντεο σε πλατφόρμες όπως το YouTube, podcasts, διαδικτυακές συναντήσεις, ψηφιακές εκδηλώσεις και απευθείας, φυσικές συναντήσεις – με το καθένα να προσθέτει αξία με τον μοναδικό του τρόπο.

Οι διαδικτυακές κοινότητες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της διαπροσωπικής επικοινωνίας μεταξύ των μελών, για να διευκολύνουν τη δημιουργία ομάδας και τη δέσμευσή της. Παρά τη μεγάλη εστίαση στις στρατηγικές ψηφιακού marketing, όμως, οι ζωντανές εκδηλώσεις εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις πιο αποτελεσματικές δραστηριότητες marketing.

Αν και είναι αλήθεια ότι οι ψηφιακές κοινότητες που έχουν δημιουργηθεί με επιτυχία έχουν βαθιές συνδέσεις χωρίς γεωγραφικά όρια και χωρίς επιπλέον κόστος υποδομής, τα offline συχνά σημεία επαφής για τα μέλη τους μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ποιότητας αυτών των συνδέσεων και στην επίτευξη των στόχων της ομάδας – ενώ παράλληλα παρουσιάζουν την κουλτούρα και τη ζωντάνια τους σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Επιπλέον, μπορούν να ενισχύσουν την αποστολή της ομάδας και να στηρίξουν την αξία που αποκομίζει η κοινότητα στο σύνολό της.

Οι offline εκδηλώσεις έχει αναδειχθεί σε μια εξαιρετική προσέγγιση για την προώθηση ουσιαστικών αλληλεπιδράσεων και την παροχή ευκαιριών στα μέλη της ομάδας να κοινωνικοποιηθούν και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους. Αυτό σημαίνει ότι οι διοργανωτές και οι δημιουργοί κοινοτήτων χρειάζονται δημιουργικούς τρόπους για να ζωντανέψουν τις διαδικτυακές κοινότητες κατά τη διάρκεια ζωντανών εκδηλώσεων, όπως ένα συνέδριο ή μια συναυλία.

Αν και υπάρχουν πολλές διαφορετικές τακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνει αυτό, το κλειδί παραμένει πάντα η σύνδεση – το πώς θα μπορέσουν τα μέλη της διαδικτυακής κοινότητας να αισθανθούν αναγνωρίσιμα και συνδεδεμένα μεταξύ τους. Ενώ τα μέλη μίας online κοινότητας μπορεί να συμμετέχουν ήδη στην ανταλλαγή γνώσεων εικονικά, για τις διαδικτυακές κοινότητες, η αντιστοίχηση ενός προσώπου με ένα όνομα μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση των σχέσεών τους.

Η προσωπική συνάντηση ενισχύει τη σχέση λόγω της κοινής εμπειρίας. Συχνά ξεχνάμε ότι επικοινωνούμε με έναν άνθρωπο που φέρει πολυάριθμα χαρακτηριστικά. Για τους νέους και τους περίεργους ή για όσους θέλουν να εισέλθουν σε έναν χώρο, μια εκδήλωση εκτός σύνδεσης μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό χώρο για να μάθουν από τους πιο έμπειρους – οι άνθρωποι εξάλλου μαθαίνουν ο ένας από τις εμπειρίες του άλλου.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Τα social media γίνονται λιγότερο “social” και περισσότερο “media”

Η δημιουργία ενθουσιασμού είναι επίσης απαραίτητη σε μία offline εκδήλωση μίας online κοινότητας. Οι offline εκδηλώσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα τελετουργικό για το οποίο τα μέλη της κοινότητας ανυπομονούν, ειδικά αν η εκδήλωση πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα – μηνιαία, τριμηνιαία ή ακόμη και ετήσια. Επιτρέπει επίσης τη φιλοξενία εκδηλώσεων που είναι καλύτερο να διεξάγονται αυτοπροσώπως: βραβεία, συνέδρια και συναντήσεις κορυφής.

Οι χρήστες θα γίνουν ακόμη πιο αφοσιωμένοι και πιστοί σε μία εταιρεία, αν συνδεθούν μαζί της εκτός διαδικτυακής σύνδεσης. Τα μέλη θα θέλουν να αλληλεπιδρούν με την εταιρεία και με τα άλλα άτομα που έχουν γνωρίσει περισσότερο αν βιώσουν μια θετική εμπειρία εκτός σύνδεσης. Εξάλλου, η θετική ανθρώπινη αλληλεπίδραση μπορεί να κάνει πάντα τη ζωή καλύτερη.

Με πληροφορίες από Entrepreneur

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.