27 Ιούλ 2024
READING

Ο κινεζικός retailer Suning δείχνει το μέλλον του retail με πέντε αυτοματοποιημένα “smart retail” stores

4 MIN READ

Ο κινεζικός retailer Suning δείχνει το μέλλον του retail με πέντε αυτοματοποιημένα “smart retail” stores

Ο κινεζικός retailer Suning δείχνει το μέλλον του retail με πέντε αυτοματοποιημένα “smart retail” stores

Η κινεζική εταιρεία retail Suning έχει εγκαινιάσει πέντε αυτοματοποιημένα καταστήματα, που ονομάζονται Biu, καθώς το brand ενισχύει την παρουσία του στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά του «έξυπνου retail» της Κίνας.

Τα καταστήματα λειτουργούν με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, αναγνώριση ραδιοσυχνότητας (RFID), ανάλυση big data και αξιοποιούν την εφαρμογή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του brand για να παρέχουν στους καταναλωτές μια εμπειρία αγορών που συνδυάζει την ευκολία των ηλεκτρονικών αγορών μέσα σε ένα φυσικό κατάστημα.

Οι καταναλωτές μπορούν να συνδέσουν την τραπεζική τους κάρτα με την εφαρμογή Suning Finance, η οποία τους επιτρέπει να εισέλθουν στο κατάστημα μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Αφού έρθουν μέσα, οι καταναλωτές μπορούν να περιηγηθούν ανάμεσα σε προϊόντα που κυμαίνονται από ηλεκτρονικά gadgets έως αθλητικά ρούχα και αξεσουάρ, ακόμα και είδη παντοπωλείου.

Τα καταστήματα υψηλής τεχνολογίας παρέχουν στην εταιρεία τη δυνατότητα να συλλέγει δεδομένα σχετικά με την ηλικία, το φύλο και τις συναισθηματικές αντιδράσεις του καταναλωτή σε διάφορα προϊόντα. Ο Zhou Chen, διευθυντής έρευνας της Suning R & D Center στο Suning Technology Group, δήλωσε ότι ο στόχος είναι να προσφέρουν στους καταναλωτές μια εξαιρετικά βελτιστοποιημένη εμπειρία αγορών.

Η Suning είναι ένα από τα πολλά κινεζικά retail brands που αξιοποιούν τις online εμπειρίες retail  για να παρέχουν στους καταναλωτές μια απρόσκοπτη εμπειρία αγορών. Ενώ η Alibaba το αποκαλεί «νέο retail» και η JD το αποκαλεί «οριοθετημένo retail», η Suning αναφέρεται σε αυτό ως «έξυπνo retail» και το brand κινείται γρήγορα για να διασφαλίσει ότι αξιοποιεί την τεχνολογία σε ολόκληρη την επιχείρηση.

Ενώ μιλάμε για την αγορά retail της Κίνας που κυριαρχείται συνήθως από τους κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba και JD, η Suning είναι ένας καθιερωμένος γίγαντας retail με σημαντική επιρροή στην αγορά. Η Suning έχει πάνω από 5.000 φυσικά καταστήματα σε περισσότερες από 600 πόλεις σε ολόκληρη την Κίνα και στο εξωτερικό και σχεδιάζει να προσθέσει άλλα 5.000 φυσικά καταστήματα στην ταχέως αναπτυσσόμενη “αυτοκρατορία” της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα καταστήματα της είναι ήδη βασισμένα στην τεχνολογία και βασίζονται στο Διαδίκτυο και μέχρι τα τέλη του 2018, όλα θα συνδεθούν με την online παρουσία του brand. H Suning διαθέτει επίσης 600 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες στο οικοσύστημα της.

Καθώς οι αντιπάλοι του ηλεκτρονικού εμπορίου αγωνίζονται για να ξεκινήσουν την παρουσία τους “εκτός σύνδεσης”, η Suning έρχεται απ’την άλλη και ενσωματώνει την τεχνολογία στα φυσικά της καταστήματα. Είναι μια στρατηγική που ήδη έχει κέρδη. Το περασμένο έτος, οι συνολικές πωλήσεις της Suning αυξήθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 243 δισ. RMB (38,4 δισ. Δολ.), ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 500% στα 4,21 δισ. RMB και οι συνολικοί όγκοι συναλλαγών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 57%.

Το κατάστημα Biu της Suning παρουσιάζει ένα μέλλον όπου τα big data, τα ρομπότ και η εφοδιαστική αλυσίδα θα διαχειρίζονται την αγορά πώλησης retail, ωστόσο, ο Chen επισημαίνει γρήγορα ότι η εταιρεία δεν προσπαθεί να απαλλαχθεί από το φυσικό προσωπικό.

“Ο στόχος των δύο smart shopping και των καταστημάτων Biu της Suning είναι να μην χρησιμοποιούνται μηχανές για να αντικαταστήσουν το χειρωνακτικό έργο, αλλά για να βελτιώνουν συνεχώς την εμπειρία των καταναλωτών. Στα καταστήματά μας Biu, διαθέτουμε ένα έως δύο μέλη του προσωπικού, για να απαντούν σε κάποιες τεχνικές ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν από τους αγοραστές. Ωστόσο, με τις τεχνολογικές εξελίξεις, θα δούμε τα πιο βασικά ερωτήματα να απαντώνται μέσω της AI στο εγγύς μέλλον ».

Ο ρόλος της τεχνολογίας είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για το μέλλον του brand και η Suning έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε έξι κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην Κίνα και τη Silicon Valley. Η εταιρεία δημιούργησε προϊόντα όπως το Magic Mirror της Suning, το οποίο παρέχει στους αγοραστές προσαρμοσμένες αντανακλάσεις Avatar με εικονικά ρούχα ή αξεσουάρ και ένα έξυπνο χώρο τοποθέτησης, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τα ρούχα τους σε παραδειγματικά σενάρια και τοποθεσίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.