13 Μάι 2024
READING

Diners & Τρένα-αλλαγές στον τρόπο ζωής

4 MIN READ

Diners & Τρένα-αλλαγές στον τρόπο ζωής

Diners & Τρένα-αλλαγές στον τρόπο ζωής
  • Oι Millennials έχουν κατηγορηθεί για την καταστροφή δεκάδων βιομηχανιών, όπως αυτή των fast-casual restaurants, του golf και της μπύρας.
  • Οι Baby Boomers — το όνομα δόθηκε στη γενιά που γεννήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο-  είναι υπεύθυνοι για πολλές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές.
  • Και με αυτές τις αλλαγές, κάποιες βιομηχανίες άλλαξαν και στο τέλος εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο.

Ακολουθεί η λίστα με κάποιες από τις βιομηχανίες που έγιναν λιγότερο δημοφιλείς όταν οι baby boomers ήταν στην ηλικία που είναι οι millenials σήμερα.

Automats / Αυτόματα Μηχανήματα

Τα Automats έφεραν την επανάσταση στο γεύμα εργασίας στην Αμερική.

Αυτά τα μηχανήματα που λειτουργούσαν με κέρματα, δούλευαν σαν μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Οι πελάτες μπορούσαν να ρίξουν ένα κέρμα στην υποδοχή και να αγοράσουν κάποιο προιόν από ένα ευρύ φάσμα ειδών διατροφής, όπως σάντουιτς, ζεστά πιάτα, επιδόρπια και καφέ.

Η ιδέα υποστηρίχθηκε αρχικά από την Horn & Hardart, η οποία άνοιξε το πρώτο κεντρικό κατάστημα της στη Νέα Υόρκη το 1912. Οι αυτοματοποιημένες συσκευές κορυφώθηκαν εκείνη την εποχή και παρέμειναν δημοφιλείς μέχρι την άνοδο των εστιατορίων γρήγορου φαγητού τη δεκαετία του 1960.

H Horn & Hardart έκλεισε το τελευταίο της μηχάνημα το 1991.

Diners

Τα diners είναι ένας συμβολισμός του αμερικανικού πολιτισμού. Χρονολογείται από το 1872 στο Providence του Ρόουντ Άιλαντ, όπου ένας επιχειρηματίας που ονομάζεται Walter Scott δημιούργησε το πρώτο “νυχτερινό βαγόνι”, το οποίο σέρβιρε φαγητό από ένα παράθυρο μετά το κλείσιμο των εστιατορίων.

Αυτά τα βαγόνια εξελίχθηκαν σε ” εστιατόρια με ρόδες”, τα οποία είχαν καθίσματα, για να γίνουν τελικά τα diners που γνωρίζουν σήμερα οι Αμερικανοί. Το πρώτο σταθερό lunch car κατασκευάστηκε από τον Jerry O’Mahony το 1913. Η εταιρεία Jerry O’Mahony Diner συνέχισε να κατασκευάζει και να μεταφέρει όλα τα diners στις ΗΠΑ. Στο αποκορύφωμά της στη δεκαετία του 1950, είχε 6.000 υπαλλήλους σε όλη τη χώρα. Mειωνόταν σταθερά και μέχρι το 2010, όπου υπήρχαν περίπου 2.000 – 600 εκ των οποίων ήταν στο Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με τον Smithsonian.

Καθώς ο αριθμός των καταστημάτων γρήγορου φαγητού αυξήθηκε ραγδαία στη δεκαετία του ’70, τα diners άρχισαν να ξεθωριάζουν. Μέχρι το 1973, η McDonald’s απασχολούσε 130.000 άτομα σε εννέα χώρες και εκμεταλλευόταν 2.500 εστιατόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1970, οι Αμερικανοί δαπάνησαν περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια για το γρήγορο φαγητό.

Η Roadside-dining και η ξενοδοχειακή αλυσίδα Howard Johnson υπέστη επίσης πλήγμα. Είχε περισσότερα από 1.000 εστιατόρια τη δεκαετία του ’70 και έμοιαζε με “προσιτή πολυτέλεια” εκείνη την εποχή.

Τελικά, η αλυσίδα εστιατορίων έκλεισε λόγω άλλων μονάδων γρήγορου φαγητού όπως το McDonald’s και το KFC, οι οποίες υποτιμούσαν την τιμή των προιόντων, αλλά μιμούνταν το μοντέλο.

Το μοτέλ και η ξενοδοχειακή επιχείρηση του Howard Johnson εξακολουθούν να υπάρχουν και αποτελούν μέρος του Wyndham Hotel Group.

Μαγειρική στο σπίτι

Η εφεύρεση των μικροκυμάτων και των προμαγειρεμένων τροφίμων άλλαξε το πώς οι καταναλωτές προετοίμαζαν ένα γεύμα και αυτό που τελικά έτρωγαν. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, πάνω από το 20% των αμερικανικών νοικοκυριών είχε ένα, και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, αγοράζονταν περισσότεροι φούρνοι μικροκυμάτων από ψυγεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών, όπως ανέφερε η Quartz.

Σιδηρόδρομοι

Οι σιδηροδρομικές μεταφορές κορυφώθηκαν στις δύο πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα στις ΗΠΑ και μειώθηκαν σταθερά μετά τη Μεγάλη Ύφεση και τη μεταπολεμική περίοδο.Καθώς όλο και περισσότεροι ταξίδευαν με αυτοκίνητο και αεροπλάνο, ο αριθμός των επιβατών που χρησιμοποιούσαν τρένα μειώθηκε.

Η ιδιοκτησία αυτοκινήτων αυξήθηκε και δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν στο δια-πολιτειακό σύστημα αυτοκινητοδρόμων που εισήγαγε ο πρόεδρος Eisenhower το 1956.Καθώς μειώθηκαν τα έσοδα, οι σιδηροδρομικές εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν τις υπηρεσίες και τη συντήρηση, γεγονός που οδήγησε τους πελάτες ακόμη πιο μακριά.

Φυσικά, τα ταξίδια με το σιδηρόδρομο δεν έπεσαν τελείως – περίπου 31,3 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την Amtrak ετησίως, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς της εταιρείας από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.