Ακριβώς πριν από 70 χρόνια, ο Adolf και ο Rudolf Dassler είχαν μια διαμάχη, η οποία οδήγησε τους αδελφούς να χωρίσουν την εταιρεία τους σε Adidas και Puma. Η διαμάχη αητή χωρίζει τους κατοίκους του Herzogenaurach, της πόλης όπου ιδρύθηκαν και οι δύο εταιρείες, και εξακολουθεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην περιοχή σήμερα.
Ακριβώς πριν από 70 χρόνια, ο Adolf Dassler ίδρυσε την αθλητική μάρκα Adidas – ένα μόλις χρόνο μετά από το αδελφό του, Rudolf Dassler, που δημιούργησε την ανταγωνιστική μάρκα Puma.
Τα δύο παγκοσμίως γνωστά εμπορικά σήματα μπορούν να βρεθούν πίσω σε μια θρυλική οικογενειακή διαμάχη, χωρίς την οποία ούτε η Puma ούτε η Adidas θα υπήρχαν σήμερα.
Αρχικά, οι αδελφοί δούλεψαν μαζί σε πάνινα παπούτσια με δύο ρίγες και το 1919 το δίδυμο ίδρυσε την Gebrüder Dassler, την Geda, για συντομία, το εργοστάσιο των παπουτσιών που επέζησε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο, η Geda έκλεισε απότομα το 1948 – μέχρι σήμερα οι ιστορικοί είναι διχασμένοι ως προς το τι οδήγησε τους αδελφούς Dassler να χωρίσουν τους δρόμους τους. Ακόμη και όταν πέθαναν ο Άντολφ και ο Ρούντολφ, θάφτηκαν στα αντίθετα άκρα του νεκροταφείου της πόλης.
Λίγο γνώριζαν οι αδελφοί ότι η αντιπαλότητα τους θα άλλαζε για πάντα τη βιομηχανία των αθλητικών ειδών και ότι θα εξακολουθούσε να διαμορφώνει βαθιά τη μικρή πόλη του Herzogenaurach, όπου βασίζονται και οι δύο εταιρείες μέχρι σήμερα.
Η ιστορία της Puma και της Adidas ξεκίνησε σε αυτό το σπίτι
Η ιστορία της Puma και της Adidas ξεκίνησε σε αυτό το σπίτι,στο πάνω αριστερό μέρος του σπιτιού βρίσκεται το πλυσταριό, όπου ράβονται τα πρώτα παπούτσια Dassler.
Οι αδελφοί Ρούντολφ και Άντολφ Ντάσλερ έραβαν τα πρώτα αθλητικά παπούτσια τους στο πλυσταριό του σπιτιού των γονέων τους στο Χέρσογκεναουάρ. Μέχρι το 1927, η εταιρεία Sportfarbrik Gebrüder Dassler, ή Geda, είχε μεγαλώσει σε 12 υπαλλήλους και οι αδελφοί αναγκάστηκαν να βρουν άλλους χώρους.
Η μεγάλη τους ανακάλυψη ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο: οι αθλητές στους οποίους έδωσαν παπούτσια έλαβαν επτά χρυσά μετάλλια και πέντε ασημένια και χάλκινα μετάλλια.
“Η εταιρεία θα είχε πιθανώς εκτιναχθεί, αλλά στη συνέχεια ήρθε ο πόλεμος”, δήλωσε ο ιστορικός Manfred Welker σε συνέντευξή του.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε η διάσπαση μεταξύ Rudolf και Adolf
Αυτό ήταν το λογότυπο της εταιρείας πριν χωριστεί σε Adidas και Puma.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Geda μετατράπηκε σε εργοστάσιο πυροβόλων όπλων και ο Rudolf σχεδίαζε, ενώ ο Adolf έμεινε στο σπίτι.
Μετά την επιστροφή του Ρούντολφ από τον πόλεμο και μετά από ένα χρόνο φυλάκισης, άρχισε και πάλι η παραγωγή παπουτσιών – αλλά τον Ιανουάριο του 1948, σχηματίστηκε ένα ρήγμα μεταξύ των αδελφών που θα παρέμενε μέχρι το θάνατό τους.
Μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει τι προκάλεσε τη διαμάχη. Δεν γνωρίζουν καν τα εγγόνια τους, αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες.
Μια θεωρία είναι ότι, επειδή ο Ρούντολφ είχε καταφύγει στο μέτωπο το 1945 και συνελήφθη κατά την επιστροφή του, ο Αδόλφος έδωσε στους κατοίκους των ΗΠΑ πληροφορίες για τον αδερφό του για να τον απομακρύνει από το δρόμο.
Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, ο Adolf έτρεφε ζήλια προς τον αδελφό του – κάτι φημολογείται ότι συνέβη μεταξύ του Ρούντολφ και της συζύγου του αδελφού του, ο οποίος ήταν γνωστός ως γυναικάς.
Η διαμάχη μεταξύ των αδελφών Dassler δεν επηρέασε μόνο τους υπαλλήλους τους – επηρέασε ολόκληρη την πόλη
Η πόλη Herzogenaurach ιδρύθηκε το έτος 1002 – το ιστορικό κέντρο της διατηρείται μέχρι σήμερα.
Κανείς στο Herzogenaurach δεν μπορούσε να ξεφύγει από τις επιπτώσεις των διαμαχιών της οικογένειας.
“Εκείνη την εποχή, τουλάχιστον ένα άτομο σε κάθε οικογένεια απασχολούταν σε μία από τις δύο εταιρείες”, δήλωσε ο ιστορικός Welker.
Η διαμάχη των Dasslers έσπασε το Herzogenaurach σε δύο στρατόπεδα
Η μάχη για την κυριαρχία του Herzogenaurach έπεσε ακόμη και στο γήπεδο ποδοσφαίρου
Μέχρι σήμερα υπάρχουν ακόμη οικογένειες Puma και Adidas
Ο Michael Dassler, 53 ετών, είναι ο εγγονός του ιδρυτή της Puma, Ρούντολφ Ντάσλερ.
Λέγεται ότι οι διαμάχες της οικογένειας Dassler ήταν τόσο διχαστικές ώστε οι οικογένειες Puma και Adidas πήγαιναν σε ξεχωριστά αρτοποιεία, είχαν τους δικούς τους ξεχωριστούς κρεοπώλες, καθώς και τις δικές τους ξεχωριστές παμπ.
“Η ιδέα των υπαλλήλων της Adidas να πηγαίνουν σε ένα κατάστημα που οι εργαζόμενοι της Puma συχνάζουν δεν είχε καν ξπεράσει ποτέ από το μυαλό κάποιου”, υπενθύμισε ο Michael Dassler, ο εγγονός του ιδρυτή της Puma. «Πράγματι, ο ποταμός χώριζε την πόλη».
Η παιδική του ηλικία χαρακτηρίστηκε από τη διαμάχη των Dassler – η επαφή μεταξύ του παππού του Rudolf και του αδελφού του ήταν ανύπαρκτη.
«Στο σπίτι μας, το όνομα Adidas δεν αναφέρθηκε ποτέ», είπε.
Εκτός της οικογένειας Dassler, άλλες οικογένειες ταυτίζονται είτε με την Puma είτε με την Adidas – ποτέ και με τις δύο. Τα παντρεμένα ζευγάρια που να εργάζονται ο ένας στη μία εταιρεία και ο άλλος στην άλλη, ήταν σχεδόν ανύπαρκτα.
Τα λογότυπα των εταιρειών μπορούν να βρεθούν παντού στην πόλη
Ο κώδικας ένδυσης χωρίζει την πόλη σε δύο στρατόπεδα ακόμα και σήμερα
Ο δήμαρχος φοράει πάντα και τα δύο εμπορικά σήματα – για διπλωματικούς λόγους
Η αντιπαλότητα τροφοδότησε τον ανταγωνισμό – η Adidas και η Puma ανήλθαν σε παγκόσμιες μάρκες – Τα κεντρρικά της Adidas είναι ακόμη στο Herzogenaurach
Σήμερα, η έδρα της Adidas απασχολεί περίπου 5.700 άτομα από 100 χώρες
Και η έδρα της Puma βρίσκεται ακόμα στο Herzogenaurach, μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια από την Adidas
Η πόλη επωφελείται εξαιρετικά από την αντιπαλότητα των εταιρειών Και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν τη δημόσια συγκοινωνία
Η Puma έχει δημιουργήσει ένα μονοπάτι για τρέξιμο.
Οι κάτοικοι από όλη την πόλη είναι ελεύθεροι να το χρησιμοποιήσουν.
Η Puma είναι επίσης ο κύριος χορηγός του ετήσιου φεστιβάλ πολιτισμού.
Η Adidas και η Puma διαμορφώνουν το αστικό τοπίο
Το 2009, οι δύο εταιρείες έθαψαν τις διαφορές τους με ένα φιλικό παιχνίδι
Μετά από δεκαετίες συγκρούσεων, οι δύο εταιρείες έκαναν μια συμβολική ειρήνη με έναν φιλικό αγώνα το 2009.
Το παιχνίδι, που πραγματοποιήθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, ήταν η πρώτη κοινή πρωτοβουλία των δύο ισχυρών εταιρειών μετά από χρόνια σιωπής.
Οι ομάδες αναμείχθηκαν ως ένδειξη συμφιλίωσης – πήραν μέρος και ο προϊστάμενος της Adidas, Herbert Hainer, και ο CEO της Puma, Jochen Zeitz.
Αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα, τα δύο εμπορικά σήματα δεν άφησαν τίποτα στον ανταγωνισμό: από τα μπλούζες μέχρι την μπάλα, όλα είχαν το λογότυπο και των δύο εταιρειών σε αυτό.
Ενώ μπορεί να είναι φιλικοί στο γήπεδο, παραμένουν μεγάλοι αντίπαλοι – τουλάχιστον στην αγορά.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.