08 Σεπ 2024
READING

Το μεγάλο στρατηγικό λάθος της Apple στην Κίνα

3 MIN READ

Το μεγάλο στρατηγικό λάθος της Apple στην Κίνα

Το μεγάλο στρατηγικό λάθος της Apple στην Κίνα

Η Apple έκανε πρόσφατα ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος στην Κίνα. Υπολόγισε ότι το iPhone της είναι τόσο δημοφιλές μεταξύ των κινέζων καταναλωτών και ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για νεότερες εκδόσεις του προϊόντος – ακόμη και εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Λοιπόν, δεν είναι. Αυτό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της IDC, η οποία δείχνει ότι οι αποστολές iPhone μειώθηκαν κατά 19,9% το τέταρτο τρίμηνο στην Κίνα.

“Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν εδώ και που κάνουν την Κίνα σκληρή αγορά για την Apple”, λέει ο Haris Anwar, αναλυτής στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική πλατφόρμα Investing.com. “Ένα από τα πιο προφανή είναι ότι οι καταναλωτές στην Κίνα δεν βρίσκουν το λόγο για να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για τα νέα προϊόντα της Apple που δεν διαθέτουν κάποιο παράγοντα δέους.

Ένας άλλος παράγοντας, ο οποίος δεν έχει αποδειχθεί ακόμα, είναι ότι οι Κινέζοι καταναλωτές μπορεί να στραφούν σε τοπικά εμπορικά σήματα για να επιδείξουν τον εθνικισμό τους ενόψει της συνεχιζόμενης πολιτικής έντασης μεταξύ της κυβέρνησής τους και των ΗΠΑ, σχετικά με το θέμα της Huawei.

Διαπιστώσαμε σαφώς αυτή την τάση όταν οι Κινέζοι καταναλωτές στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν μποϊκοτάρουν το εμπορικό σήμα μετά τη σύλληψη του CFO της Huawei, Meng Wanzhou στον Καναδά.

Ο Jeffrey Eglow,  επικεφαλής Επενδυτικής Υπηρεσίας για την Guardian Wealth Advisory, συμφωνεί. “Η πτώση κατά 20% του τέταρτου τριμήνου της Apple από την Κίνα είναι σαφώς άμεσο αποτέλεσμα του υπερτιμημένου κόστους τηλεφώνου, δεδομένου του μέσου εισοδήματος στην Κίνα”, λέει ο Eglow. “Η Apple ήταν πραγματικά η χειρότερη στη συνολική αγορά smartphone. Ο διευθύνων σύμβουλος,  Tim Cook, παραδέχθηκε ότι δεν πρόβλεψαν αυτή την απότομη πτώση. Επιπλέον, η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα επιδεινώσει μόνο τα πράγματα. ”

Η λύση; “Πρέπει να μειώσουν τις προσδοκίες για αυτήν την αγορά και να μειώσουν την τιμή των τηλεφώνων για να ξεκινήσουν και πάλι τις πωλήσεις και να αντιμετωπίσουν τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών”, σύμφωνα με τον Eglow.

Το στρατηγικό λάθος της Apple στην Κίνα δεν είναι ούτε νέο ούτε μοναδικό. Πολύ συχνά, οι ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες με δυνατό brand, θεωρούν τους καταναλωτές ως δεδομένους, υποθέτουν ότι θα είναι πάντα εκεί για να αγοράσουν τα προϊόντα τους.

Αντ ‘αυτού, οι καταναλωτές αρχίζουν να ψάχνουν αλλού για περισσότερη αξία.

Αυτό συνέβη με τα McDonalds στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μετά από μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης, η εταιρεία άρχισε να δίνει μεγάλη προσοχή στην κατασκευή νέων εστιατορίων και ελάχιστη προσοχή σε αυτό που ήθελε η νέα γενιά καταναλωτών από το μενού.

Μεγάλο λάθος. Η ανάπτυξη και η κερδοφορία μειώθηκαν, καθώς οι καταναλωτές αναζητούσαν αλλού αξία.

Στη συνέχεια, η Research in Motion (τώρα BlackBerry). Για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2000, η ανάπτυξη έφτασε στο αποκορύφωμά της. Κάθε τρίμηνο η εταιρεία παρείχε καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα κέρδη. Η BlackBerry ανέλαβε τη θέση της αγοράς που καταλαμβάνουν τα συμβατικά τηλέφωνα, ξεπερνώντας ακόμα και την Apple.

Αλλά τότε η εταιρεία απέτυχε να συμβαδίσει με την καινοτομία και να προσφέρει αξία στους πελάτες με τη νεότερη γενιά των τηλεφώνων της. Οι πελάτες κοίταξαν αλλού για αξία και αντικατέστησαν τα BlackBerry με τα iPhone.

Ενώ δεν είναι σαφές εάν το στρατηγικό λάθος της Apple στην Κίνα θα επαναληφθεί σε άλλες αγορές, ένα πράγμα είναι σαφές: η Apple δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένους τους πελάτες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.