07 Δεκ 2024
READING

Το μέλλον της Dom Pérignon φαίνεται τόσο φωτεινό και αφρώδες όσο το κρασί της

3 MIN READ

Το μέλλον της Dom Pérignon φαίνεται τόσο φωτεινό και αφρώδες όσο το κρασί της

Το μέλλον της Dom Pérignon φαίνεται τόσο φωτεινό και αφρώδες όσο το κρασί της

Αυτό το έτος σηματοδοτεί μια καμπή για ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στην σαμπάνια.

Το 2018, ο μεγάλος master της κάβας, Richard Geoffroy, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει μετά από 28 χρόνια ως επικεφαλής του ιστορικού οίκου.

Ο Vincent Chaperon ανέλαβε την κάβα της Dom Pérignon στην αρχή του 2019. Εξι μήνες μετά τη νέα θητεία του, ο Chaperon βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής για την Dom Pérignon, κυκλοφορώντας vintage κρασιά που περίμεναν τη σωστή στιγμή για να κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ ταυτόχρονα κοιτάζει μπροστά στο μέλλον.

Ο Chaperon βρισκόταν εδώ και χρόνια στην Dom Pérignon, συνεργαζόμενος στενά με τον Geoffroy, οπότε είναι πολύ καλά στη φιλοσοφία της εταιρείας.

«Είμαι πραγματικά στην πρώτη γραμμή», λέει ο Chaperon, αναφερόμενος στην προσπάθεια να συνηθίσει τον νέο του ρόλο.

“Είναι πραγματικά έντονο. Αυτό το έτος ήταν πραγματικά συναρπαστικό, όμως χρειάζομαι λίγο χρόνο για να βρω το μονοπάτι μου”.

Ένα ζήτημα για τον Chaperon καθώς και για όσους εργάζονται σε γεωργικά προϊόντα, είτε πρόκειται για παραγωγή κρασιού είτε για καφέ: η διακύμανση θερμοκρασιών λόγω κλιματικών αλλαγών.

Όσον αφορά το κρασί, ο χρόνος συγκομιδής ιστορικά, μέχρι στα τέλη Σεπτεμβρίου η μερικές φορές νωρίτερα σημαίνει ότι τα σταφύλια δεν αναπτύσσονται πάντα όπως στο παρελθόν.

Η συγκομιδή ποικίλλει ανά έτος.Το 2019, για παράδειγμα, η συγκομιδή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, με βάση τις πρόσφατες δροσερές θερμοκρασίες.

Οι παγκόσμιες μεταβολές των καιρικών συνθηκών τον επόμενο αιώνα θα καθορίσουν αν η σαμπάνια εν γένει, και ιδιαίτερα η Dom Pérignon, θα πρέπει να αλλάξει ποικιλίες σταφυλιών, για παράδειγμα, σταφύλια που μπορούν να αντέξουν βαρύτερους χειμώνες και πρώιμες συγκομιδές.

Αν και όποτε συμβεί αυτό, δεν θα είναι σίγουρα το ίδιο μετά από αρκετές δεκαετίες στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή, η Dom Pérignon παράγεται μόνο με τα Chardonnay και Pinot Noir και παράγει μόνο vintage κρασί, όπως έκανε πάντα από το 1700.

Ο Chaperon δεν το βλέπει να αλλάζει αυτό ούτε κατά τη διάρκεια της θητείας του. “Μια μέρα, ίσως σε 20, 30 χρόνια, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε τις ποικιλίες μας ποτέ δεν ξέρεις”, λέει ο Chaperon.

“Τα πάντα κινούνται γύρω μας. Αν συμβεί αυτό, πρέπει να είσαι σαφής για το ποιος είσαι και τι κάνεις.”

Εν τω μεταξύ, ο οίκος γιορτάζει την κυκλοφορία ενός ειδικού νέου τρύγου, το Vintage 2002 Plénitude 2, το οποίο κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

Είναι η δευτερεύουσα εκδοχή της προηγούμενης κυκλοφορίας του Vintage του 2002.

Για να δημιουργηθεί το Plénitude 2, ωστόσο, ένα μέρος του ιδίου αποθέματος του 2002 διατηρήθηκε στα κελάρια περισσότερο και κατά συνέπεια σε μεγαλύτερη επαφή με τις οινολάσπες ή τη μαγιά.

“Όλα τα κρασιά μας περνούν ένα διάστημα στη ζωή τους που λέγονται “plénitude”, εξηγεί ο Chaperon.

“Τα κρασιά δεν μετασχηματίζονται με γραμμικό τρόπο, αλλά αναπτύσσουν σταδιακά τα στοιχεία της έκφρασής τους, μια διαδικασία την οποία ονομάζουμε “πληρότητα”. “

Καθώς ο Chaperon κοιτάζει μπροστά σε αυτό που είναι πιθανό να ξεκινήσει σε αρκετές δεκαετίες στην σαμπάνια, ξέρει ότι θα υπάρξουν προκλήσεις, είτε από τις προτιμήσεις των καταναλωτών, είτε από τα οικονομικά, είτε από τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.

“Πρέπει να οδηγήσουμε την σαμπάνια να παραμείνει στην κορυφή της πυραμίδας του αφρώδους οίνου”, λέει.

“Πρέπει να συνεχίσουμε να την βελτιώνουμε. Το Plénitude 2 είναι μια απάντηση σε αυτό”, προσθέτει. “Είμαστε ακόμα η Dom Perignon, αλλά προσφέρουμε κάτι με μεγαλύτερη ένταση, καλύτερη ωρίμανση”.

Τα έργα όπως το Plénitude 2 απαιτούν προγραμματισμό και υπομονή. Τα σχέδια για αυτό το κρασί ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1990, υπό την καθοδήγηση του πρώην master της κάβας,  Richard Geoffroy.

“Είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο”, λέει ο Chaperon. “Ξεκινήσαμε πριν από 30 χρόνια να το σκεφτόμαστε. Μερικές φορές ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά μπορεί αυτό να είναι και πλεονέκτημα”, προσθέτει. “Λίγοι άνθρωποι διαθέτουν σήμερα χρόνο.”

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.