19 Μάι 2024
READING

Giki | η εφαρμογή που σαρώνει τα προϊόντα και σας λέει πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι

3 MIN READ

Giki | η εφαρμογή που σαρώνει τα προϊόντα και σας λέει πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι

Giki | η εφαρμογή που σαρώνει τα προϊόντα και σας λέει πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι

Η προσπάθεια να ψωνίζετε βιώσιμα μπορεί να καταλήξει σωστό ναρκοπέδιο. Το να αποφύγετε το φοινικέλαιο, να αγοράστε βιολογικά, ελεύθερης καλλιέργειας και βιώσιμα αγαθά, δεν είναι εύκολο έργο.

Οι σύζυγοι James και Jo Hand αποφάσισαν να κάνουν κάτι γι ‘αυτό και δημιούργησαν την Giki Enterprise το 2017.

«Θέλαμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων τους, ενώ ταυτόχρονα να είναι εύκολο να βρουν προϊόντα που να είναι υγιεινότερα», εξηγεί η Jo.

“Ξεκινήσαμε την social επιχείρηση μας επειδή πιστεύουμε ότι ο ανθρώπινος αντίκτυπος στον πλανήτη είναι πολύ μεγάλος και πρέπει να τον μειώσουμε.

Γνωρίζουμε ότι πολλά εκατομμύρια ανθρώπων θέλουν να συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν είναι καταστροφικός για το περιβάλλον και θέλουμε να τους βοηθήσουμε να το κάνουν.”

Το Giki, το οποίο σημαίνει “Get Informed, Know your Impact” (“Ενημερωθείτε, γνωρίστε τον αντίκτυπό σας”), είναι μια δωρεάν εφαρμογή για κινητά που συγκεντρώνει περισσότερα από 280.000 προϊόντα σούπερ μάρκετ, με βάση 13 στοιχεία, όπως το αποτύπωμα άνθρακα, το βιώσιμο φοινικέλαιο, την υπεύθυνη προμήθεια, τις πιο υγιεινές επιλογές και την ανακύκλωση.

“Από προσωπική σκοπιά, ο James συναρπάζεται με τα δεδομένα και τις ιστορίες που μπορούν να πουν.

Η απάντηση στις περισσότερες από τις ερωτήσεις βιωσιμότητας που έχουμε μπορεί να βρεθεί κάπου. Είναι σαν ένα παζλ και ο στόχος του είναι να τραβήξει τα κομμάτια από οπουδήποτε μπορεί να τα βρει και να τα τοποθετήσει μαζί για να αποκτήσουν την πλήρη εικόνα. “

Οι καταναλωτές μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή, να σαρώσουν ένα γραμμωτό κώδικα και να δουν ποια “πιστοποιητικά” έχουν απονεμηθεί στο προϊόν – τα πάντα, από προϊόντα καθαρισμού μέχρι τρόφιμα.

Η Jo δηλώνει ότι υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση για την εφαρμογή, με το 84% των 10.000 χρηστών στην πλατφόρμα να αλλάζουν τη συμπεριφορά των αγορών τους ως αποτέλεσμα της χρήσης του Giki.

“Μιλάμε συνεχώς με τους χρήστες μας και το μήνυμα που παίρνουμε είναι κοινό: οι άνθρωποι θέλουν να αγοράζουν πιο υγιεινά, φυσικά, βιώσιμα προϊόντα και ρητά, δεν θέλουν να αγοράσουν από εταιρείες που δεν εμπιστεύονται ή που εμπλέκονται σε αρνητική δημοσιότητα”.

Η Jo προσθέτει ότι αν και η βιομηχανία της βιωσιμότητας είναι ανταγωνιστική, το Giki ξεχωρίζει γιατί παρέχει «σαφή και απτή δράση που αποτελεί μέρος μιας καθημερινής εμπειρίας αγορών».

“Μέχρι στιγμής, δεν βρήκαμε κανέναν που να παρέχει την ίδια λύση οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά αν ποτέ βρούμε, θα θέλαμε να συνεργαστούμε”.

Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από φιλανθρωπικές δωρεές και επενδύσεις κοινωνικού αντίκτυπου, συγκεντρώνοντας $ 190,000 και $380,000 μέσω αυτών αντίστοιχα.

“Μετά από λίγο χρόνο λειτουργίας, έχουμε πλέον δημιουργήσει τα θεμέλια για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μειώσουν τον αντίκτυπό τους με διάφορους τρόπους, οι οποίοι είναι τόσο ενδυναμωτικοί όσο και απελευθερωτικοί”, προσθέτει η Jo.

Αλλά υπήρχαν και οι συνήθεις προκλήσεις της διαφήμισης χωρίς προϋπολογισμό στο marketing και την οικοδόμηση ενός σύνθετου συστήματος δεδομένων.

“Οι χρήστες μας θέλουν να καλύψουμε πολλά θέματα και συχνά σε μεγάλο βάθος”, εξηγεί η Jo.

“Η οικοδόμηση της βιβλιοθήκης δεδομένων για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να παρέχουμε τις ιδέες που θέλουν οι άνθρωποι και να απομακρύνουν αυτές τις πολύπλοκες, συχνά ακατάστατες πληροφορίες, σε εύχρηστες και απλές πληροφορίες για να βοηθήσουν στην υποστήριξη της αλλαγής συμπεριφοράς, είναι μια διαρκής πρόκληση. “Πρέπει να είναι απλή, αλλά ποτέ απλοϊκή”.

Το ζευγάρι απασχολεί τέσσερα άτομα και υποστηρίζεται από μια “αφοσιωμένη ομάδα” 20 συμβούλων και εθελοντών. Το Giki έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά το ζευγάρι έχει φιλόδοξους στόχους.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους χρήστες μας να μειώσουν κατά το ήμισυ τον αντίκτυπο των τροφίμων και ποτών τους μέχρι το 2025 και να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να δουν τα προϊόντα μέσω ενός διαφορετικού πρίσματος και να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που έχουν στους ίδιους και το περιβάλλον».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.