19 Μάι 2024
READING

Springkode | το νέο e-commerce από εργοστάσια

4 MIN READ

Springkode | το νέο e-commerce από εργοστάσια

Springkode |  το νέο e-commerce από εργοστάσια

Πριν από μερικά χρόνια, η πεθερά του Reinaldo Moreira του έκανε δώρο ρούχα κατασκευασμένα από πολυτελή υφάσματα.

Αναζητώντας στο ρούχο ετικέτες, χωρίς όμως να βρει κανένα εμπορικό σήμα, ρώτησε από πού ήταν.

Τα είχε αγοράσει από ένα τοπικό εργοστάσιο στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Αυτό ξύπνησε τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας.

Προκάλεσε επίσης την ιδέα για μια νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράζουν ρούχα απευθείας από εργοστάσια.

Τα τελευταία 20 χρόνια, περίπου 1.000 εργοστάσια στη βόρεια Πορτογαλία έχουν αναπτύξει υψηλής ποιότητας ύφασμα και ενδύματα, με πολύ έμπειρο εργατικό δυναμικό, για παγκόσμια εμπορικά σήματα όπως οι Tommy Hilfiger και Chloe.

Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, οι ιδιοκτήτες εργοστασίων χρειάστηκαν να προσλάβουν κορυφαίους μηχανικούς και σχεδιαστές για να τοποθετήσουν νέα και καινοτόμα υλικά και σχέδια σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση σε αυτές τις παγκόσμιες μάρκες υψηλού επιπέδου.

Αυτό σημαίνει ότι οι εσωτερικές σχεδιαστικές ομάδες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ομάδες σχεδιασμού και έχουν χτίσει 20 χρόνια εμπειρίας, συνεχώς εξελίσσοντας και αναβαθμίζοντας τις δεξιότητές τους και τη γλώσσα σχεδίασης, καθώς και τις εργασίες τους με τις νεώτερες τεχνολογίες.

Ταυτόχρονα, τα εργοστάσια έχουν μεγάλες ποσότητες πλεοναζόντων, ανέγγιχτων, υψηλής ποιότητας υφασμάτων (υπάρχει πάντα 3-5% περίσσεια υλικού στην παραγγελία προϊόντων κάθε μάρκας).

“Αυτοί οι κατασκευαστές έχουν μια ανεξάντλητη αγορά αγορά για να πουλήσουν τα δικά τους προϊόντα” λέει ο Moreira.

Ο Moreira είναι μηχανικός που πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή για τις αλυσίδες εφοδιασμού, μελετώντας τη Zara, μεταξύ άλλων και εργαζόμενος στην Πορτογαλία στη Sonae.

Ένιωθε ότι θα μπορούσε να μιμηθεί μια αγορά όπως η Farfetch επίσης από το Πόρτο, οπότε γιατί να μην αντικαταστήσει τις μπουτίκ με ανεξάρτητα εργοστάσια μέσα σε αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο;

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Springkode επιτρέπει στους κατασκευαστές να πωλούν τα προϊόντα τους και να τα στέλνουν κατευθείαν από το εργοστάσιό τους στον καταναλωτή ενώ ασχολούνται μόνο με το στοιχείο B2B της συναλλαγής.

Το Springkode κάνει όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας των εικόνων και των βίντεο του προϊόντος, τη συγκέντρωση των στοιχείων του προϊόντος και τη διαχείριση της τιμολόγησης πωλήσεων και της αποστολής αποδείξεων στους καταναλωτές.

Παρέχουν επίσης δεδομένα και ανάλυση σε κάθε εργοστάσιο σχετικά με τις πωλήσεις, την απόδοση του προϊόντος, τη συνιστώμενη τιμολόγηση αν και αυτό συμβαίνει εξ ολοκλήρου στο εργοστάσιο και τυχόν τάσεις που προκύπτουν από τις πωλήσεις σε ολόκληρη την πλατφόρμα.

Η Springkode συνεργάζεται με την DHL International, έτσι οι επιστροφές ειδών είναι πολύ απλές. Η παράδοση είναι συνήθως 24-48 ώρες για τις αγορές στην Ευρώπη.

Βασικός στόχος της πλατφόρμας είναι η διαφάνεια, λέει ο Moreira. Οι αγοραστές στο Springkode μπορούν να δουν από πού προέρχεται το προϊόν τους και το εργοστάσιο αποκαλύπτει ποια είναι η συνιστώμενη λιανική τιμή του προϊόντος, αν αγοράσει κανείς από ένα από τα εμπορικά σήματα με τα οποία συνεργάζονται.

Δεδομένου ότι τα εργοστάσια στην περιοχή συνεργάζονται με τους Sandro, Karl Lagerfeld και παρόμοια εμπορικά σήματα, η ποιότητα των προϊόντων υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που θα βρείτε στα Zara ή τα Cos για παρόμοια τιμή.

Το πραγματικό όφελος αυτού του επιχειρηματικού μοντέλου είναι ότι κεφαλαιοποιείται σε πολλές δαπανηρές ανεπάρκειες στο σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο της μόδας, δηλαδή σε πλεονάζοντα υλικά, χρόνο λειτουργίας του εργοστασίου, σύνθετες αλυσίδες εφοδιασμού, υπερπροσφορά αποθεμάτων, αποθήκευση και διάθεση αποβλήτων.

Αυτό καθιστά το νέο επιχειρηματικό μοντέλο νικητή σε όρους βιωσιμότητας, καθώς χρησιμοποιεί χρόνο διακοπής για να χρησιμοποιήσει τα πλεονάζοντα υλικά και προσφέρει αποκλειστικότητα απευθείας στους τελικούς καταναλωτές, με μέγιστο αριθμό 50 τεμαχίων ανά στυλ.

Ο Moreira συνέχισε να εξηγεί ότι το πιο σημαντικό σημείο τους είναι η κατανόηση του καταναλωτή.

Εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν το πρόσωπο του πελάτη και πώς «θα πρέπει να απευθυνθούμε σε εκείνον και να τα βρούμε μαζί του», είπε.

Παραδέχεται ότι η επωνυμία και η αφήγηση είναι μια μεγάλη πρόκληση καθώς θέλει το Springkode να είναι μια ομπρέλα, “ένας προορισμός”.

Σύντομα στα σχέδια του Moreira είναι μια διεθνής εταιρική συνεργασία, η οποία θα ενεργοποιήσει την επόμενη φάση της βελτιστοποίησης της πλατφόρμας και της συνεχιζόμενης βελτίωσης αυτής της νέας αγοράς “B2B2C”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.