19 Μάι 2024
READING

Η τέχνη της πώλησης αρωμάτων στην εποχή του διαδικτύου

4 MIN READ

Η τέχνη της πώλησης αρωμάτων στην εποχή του διαδικτύου

Η τέχνη της πώλησης αρωμάτων στην εποχή του διαδικτύου

Μία από τις πιο πολυπόθητες μάρκες αρωμάτων στην αγορά αυτή τη στιγμή προέρχεται από ένα εμπορικό σήμα του οποίου η ιστορία ξεκινά πριν 300 χρόνια.

Ο γάλλος αρωματοποιός House of Creed θεωρείται ότι ιδρύθηκε από το βρετανο-ιταλό κατασκευαστή, James Henry Creed το 1760.

Ως δημιουργός, ο Creed λέγεται ότι έχει δημιουργήσει ρούχα για τη Βασίλισσα Βικτώρια και την Κόμη Alfred d’Orsay.

Η αυτοκράτειρα Eugenie έδωσε ακόμη στην εταιρεία to Royal Warrant (σφραγίδα που αποδιδόταν σε εμπόρους που προσφέρουν επίσημα αγαθά ή υπηρεσίες στη βασιλική αυλή).

Αλλά στην πιο πρόσφατη ιστορία, η μάρκα άρχισε να αναπτύσσει εμπορικά αρώματα στη δεκαετία του ’70, η οποία τελικά έγινε το mainstream στη δεκαετία του ’80.

Το 2010, η έκτη γενιά της οικογένειας Creed, ο Olivier Creed, μαζί με τον γιο του, Erwin Creed, ανέπτυξαν την Aventus, μια ανδρική κολώνια $ 435 με νότες από περγαμόντο, φύλλα φραγκοστάφυλου, μήλο και ανανά.

Την τελευταία δεκαετία, η μυρωδιά έχει αναπτύξει μια λατρεία, με φανατικούς να συλλέγουν δεκάδες μπουκάλια.

Σπάνια μπουκάλια μπορεί να φτάσει πάνω από 1.000 δολάρια στο eBay. Στις 2 Ιουνίου, το House of Creed κυκλοφόρησε μια ελαφρύτερη, “χωρίς φύλο” έκδοση της Aventus, επίσης στα $ 435, που απευθύνεται σε νεότερους καταναλωτές.

Το House of Creed πωλείται σε πολυκαταστήματα όπως το Neiman Marcus, το Holt Renfrew και το Harrods, αλλά ο διανομέας εμπορικών σημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, Emmanuel Saujet, Διευθύνων Σύμβουλος της International Cosmetics and Perfume, αναφέρει ότι τα κοινωνικά μέσα είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην επιτυχία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλοί από τους νέους πελάτες της μάρκας συναντούν για πρώτη φορά το μπουκάλι στα κοινωνικά μέσα.

Η μάρκα επίσης πωλεί τα προϊόντα της μέσω της ιστοσελίδας της και ο Saujet αναφέρει ότι πολλοί αγοραστές που παραγγέλνουν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αγοράζουν ηλεκτρονικά.

Μεταξύ Μαρτίου 2018 και Μαρτίου 2019, για παράδειγμα, η κοινότητα του House of Creed Instagram αυξήθηκε κατά 63% πετυχαίνοντας τους 159.000 ακόλουθους, παρόλο που ο Saujet λέει ότι η μάρκα δεν πληρώνει influencers για τη διαφήμιση των προϊόντων της.

“Η κοινότητά μας στο διαδίκτυο είναι ο λόγος που η μάρκα εξακολουθεί να είναι προϊόν λατρείας”, λέει.

Τα μπουκάλια της House of Creed είναι εύκολα εντοπίσιμα. Όταν ο Olivier Creed ανέλαβε την επιχείρηση στη δεκαετία του ’70, ζήτησε από την Pochet de Courval, γαλλική υαλοποιία, να σχεδιάσει τα διάφορα μπουκάλια με βάση τη λεπτομερή περιγραφή των μυρωδιών που θα περιείχαν.

Το Pochet de Courval κατασεκυάζει ακόμα και σήμερα τα μπουκάλια και μοιάζουν να είναι από μια διαφορετική εποχή.

Φαίνονται λίγο σαν ένα φλασκί ουίσκι, με τα τολμηρά γράμματα του λογοτύπου της Creed στο μπροστινό μέρος και στην κορυφή της μάρκας το έμβλημα με τον ιππότη στο άλογο.

Αυτό δεν είναι παιχνίδι μινιμαλισμού ή μοντέρνου σχεδιασμού: Το μπουκάλι έχει σκοπό να φαίνεται ιστορικό, σαν να έχει βγει από την ματαιοδοξία ενός βρετανικού δανδή του 18ου αιώνα.

Μέσα σε αυτή την αισθητική, υπάρχουν μικρές παραλλαγές για να σηματοδοτήσουν τις διαφορές στο άρωμα, λέει ο Saujet.

Τα γυναικεία μπουκάλια έχουν λεπτούς ώμους, που έρχονται σε αντίθεση με το ευρύ στυλ των μπουκαλιών των ανδρών ή των unisex.

Και στη συνέχεια υπάρχουν τα Les Royales Exclusives, μια ειδική συλλογή σχεδιασμένη για σημαντικές επετείους, όπως γεννήσεις, προσλήψεις και αποφοιτήσεις.

Αυτά τα αρώματα μπορεί να κοστίζουν σχεδόν χίλια δολάρια για ένα μεγάλο μπουκάλι, τα οποία εμπλουτίζονται με πινελιές χρυσού 10 καρατίων.

Μια άλλη συλλογή είναι το Acqua Originale, το οποίο προορίζεται να είναι ένα είδος ημερολογίου που αντικατοπτρίζει τα ταξίδια του Olivier Creed σε όλο τον κόσμο.

“Το μπουκάλι είναι διαμορφωμένο σαν τα φτερά ενός αποδημητικού πουλιού” εξηγεί ο Saujet.

Για ένα εμπορικό σήμα που ασχολείται με την κληρονομιά και την πολυτέλεια, το ίδιο το μπουκάλι έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα σύμβολο κύρους ή “ένα κομμάτι δήλωσης για οποιαδήποτε ματαιοδοξία”, όπως τα περιγράφει ο Saujet.

Ενώ η μυρωδιά μέσα στο μπουκάλι είναι που έχει σημασία, ιδιαίτερα στους οπαδούς που μπορούν να διακρίνουν τις λεπτές αποχρώσεις μεταξύ των διαφορετικών παρτίδων, τα μπουκάλια είναι πολύτιμα αντικείμενα που έχουν το δικό τους ρόλο και έχουν σκοπό να δημιουργούν το είδος της απαγορευμένης πολυτέλειας μιας άλλης εποχής.

Σχεδιάζοντας ένα μπουκάλι αρώματος έχει πάντα να κάνει με την ανθρώπινη ψυχολογία.

Ένα σχολαστικά κατασκευασμένο σκεύος λέει μια ιστορία και ένας καταναλωτής που προσελκύεται από το σχήμα του είναι περισσότερο διατεθειμένος να εκτιμήσει τη μυρωδιά του υγρού μέσα σε αυτό όταν τελικά κερδίσει τον θαυμασμό του.

Με αυτό τον τρόπο, είναι μια τέχνη που ταιριάζει απόλυτα στην εποχή του Διαδικτύου, όπου ορισμένοι καταναλωτές θα αποφασίσουν να αγοράσουν ένα άρωμα που βασίζεται αποκλειστικά στη συσκευασία του.

Και είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το ταίριασμα, συχνά λειτουργεί. Όταν πρωτοεμφανίστηκε για πρώτη φορά το καινούργιο μπουκάλι Aventus με ουδέτερο φύλο, αγκαλιάστηκε αμέσως από το κοινό.

Έχει το εμβληματικό σχήμα του House of Creed και το πώμα στην κορυφή, αλλά αντί της ασημί-μαύρης ετικέτας στην ανδρική κολώνια, αυτή έχει μια γκρι ετικέτα που το κάνει να φαίνεται ελαφρύτερο και πιο λεπτό, όπως ο συνδυασμός musk και λουλουδιών του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.