15 Μάι 2024
READING

3 κυρίαρχες τάσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου για το 2019

6 MIN READ

3 κυρίαρχες τάσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου για το 2019

3 κυρίαρχες τάσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου για το 2019

Οι 18 μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου αντιπροσωπεύουν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε παγκόσμιες πωλήσεις ετησίως.

Με την εμφάνιση μπουτίκ e-tailers που ανταγωνίζονται καθιερωμένους γίγαντες όπως το Amazon και την αναπόφευκτη άνοδο των social media η ανοδική τροχιά του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι έτοιμη να επιταχυνθεί.

Ωστόσο, η επόμενη φάση της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου θα είναι πολύ διαφορετική από ό, τι επικρατούσε από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 μέχρι σήμερα.

Οι πωλήσεις εμπορίου μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) αναμένεται να φτάσουν τα 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020, μια απόκλιση από το μοντέλο των επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές.

Οι καταναλωτές είναι πιο απαιτητικοί από ποτέ και παρόλο που τα κυρίαρχα εμπορικά σήματα εξακολουθούν να επικρατούν στον αυξανόμενο ανταγωνισμό, τα ρεύματα αποκλειστικότητας και οι κοινωνικές προτιμήσεις μπορούν να μειώσουν τα μεγάλα μερίδια αγοράς τους.

B2B Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Συχνά παραβλέπεται όταν αξιολογείται το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου B2B είναι τεράστια.

Σε υψηλό επίπεδο, συνίσταται κυρίως σε ψηφιακές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών, οι οποίες κυμαίνονται από σύνθετες σχέσεις στη γεωργία έως τη μηχανική παραγωγή και διανομή.

Οι μέθοδοι πληρωμής ποικίλλουν σημαντικά και οι σχέσεις π.χ. τιμολόγηση μεταξύ επιχειρήσεων συχνά προσαρμόζονται ειδικά για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς.

Με τα χρόνια, τόσο οι κατακερματισμένες μέθοδοι πληρωμής όσο και το υψηλό κόστος συναλλαγών εμπόδισαν ένα μεγάλο μέρος του χώρου εμπορίου B2B να λειτουργήσει εντός τυποποιημένων “σιδηροτροχιών” πληρωμής – σε αντίθεση με τα απλά checkouts στην αγορά B2C.

Αυτό όμως αλλάζει ταχύτατα.

Σύμφωνα με την εταιρεία BigCommerce, η διαπίστωση από πολλούς πωλητές ότι ουσιαστικά εκτελούν ήδη κάποια μορφή εμπορίου B2B ξεφεύγει από αυτές.

Οι πωλητές δεν χρειάζεται να είναι προμηθευτές για να πουλήσουν B2B.

Πολλές εταιρείες στο διαδίκτυο εμπίπτουν στις δύο κατηγορίες B2B και B2C και δεν χρειάζεται να έχουν ξεχωριστούς ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου για να τρέξουν και τις δύο πτυχές της επιχείρησης.

Ειδικότερα, οι νεότερες γενιές, όπως και οι millenials, γίνονται “ειδικοί” αναζήτησης για το B2B εμπόριο και τα εμπορικά σήματα – οδηγώντας μια επιχειρησιακή προσέγγιση περισσότερο προσανατολισμένη στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, η έκθεση BigCommerce συνεχίζει να αναφέρει πόσο απλές αλλαγές, όπως η διαφάνεια των τιμών και οι εμπειρίες των πελατών, εξελίσσονται.

Οι επιχειρήσεις παραδοσιακά δίσταζαν να καταγράψουν τις ακριβείς διακυμάνσεις των τιμών online για διάφορους λόγους, κυρίως λόγω του ανταγωνισμού που ήταν χαμηλότερος από τις τιμές τους και της πληθώρας των εξατομικευμένων τιμών μεταξύ των επιχειρήσεων

Ωστόσο, με την πρόοδο στις ηλεκτρονικές πύλες και την παραγγελία, η τιμολόγηση μπορεί να προσαρμοστεί ανά πελάτη μετά την είσοδό τους στο κατάστημα – ακόμη και συμπληρωμένη με πιο εμπεριστατωμένες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σε συγκεκριμένους πελάτες για να ταιριάζουν στις απαιτήσεις τους.

Επιπλέον, τα μέσα επικοινωνίας των μικρών καταστημάτων έχουν περιοριστεί σε επικοινωνία με τηλέφωνο, ακόμη και εξ ολοκλήρου ξεπερασμένες μεθόδους όπως η αποστολή φαξ.

Ωστόσο, η εξέλιξη των διαδικτυακών chatbots και η δρομολόγηση της πελατειακής προσέγγισης που βασίζεται σε AI αλλάζει αυτήν την αφήγηση.

Οι αργοί χρόνοι απόκρισης αναφέρονται ως ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα πελατών τόσο στο B2B όσο και στο B2C, αλλά οι πρόοδοι στα συστήματα CRM μετριάζουν γρήγορα αυτά τα θέματα.

Εξειδικευμένες εμπειρίες πελατών

Οι εξειδικευμένες εμπειρίες του πελάτη είναι κορυφαίες στον σημερινό κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Οι καταναλωτές είναι πιο ενημερωμένοι από ποτέ, απαιτώντας την κατάλληλη προμήθεια συγκεκριμένων προϊόντων, όπως οργανικά ή ανακυκλώσιμα, και θέλουν να βιώσουν εμπειρίες προϊόντων, όχι μόνο τυποποιημένες παρουσιάσεις.

Για παράδειγμα, η άνοδος των “digital kiosks”, όπου η αλληλεπίδραση με διάφορες πτυχές ενός προϊόντος, για παράδειγμα, τα παπούτσια της Nike, μπορεί να περιλαμβάνει τρισδιάστατη απεικόνιση, όπως η προβολή ενός προϊόντος 360 μοιρών.

“Ένα μέγεθος δεν ταιριάζει σε όλα και τα άτομα αξίζουν να αισθάνονται ότι τα brands αγκαλιάζουν τη μοναδικότητά τους και τις διαφορές τους”, λέει η Andrea Seemayer, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της A.Lynn, μιας βιώσιμης μάρκας μόδας που προσφέρει εξατομικευμένη προσαρμογή για τους καταναλωτές πέρα ​​από την τυπική μικρά, μεσαία και μεγάλα μεγέθη.

Προσφέροντας μια νέα κλίμακα μεγέθους στη βιομηχανία της μόδας, η A.Lynn μείωσε το ποσοστό επιστροφής σε λιγότερο από 1% και αύξησε τη μέση ποσότητα πώλησης σε δύο ή περισσότερα κομμάτια.

Στο λιανικό εμπόριο, ακόμη και μια μικρή αύξηση των προιόντων που πωλούνται ανά συναλλαγή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κερδοφορία.

“Η A.Lynn έχει επίσης το χρόνο να συμπεριλάβει χειρόγραφες κάρτες και ειδικά τυλιγμένα ενδύματα στη διαδικασία συσκευασίας, τα οποία με τη σειρά τους έχουν οδηγήσει σε υψηλό ποσοστό απαντήσεων στα άμεσα ηλεκτρονικά μηνύματά μας και τις θετικές κριτικές μας στο site μας”, προσθέτει η Seemayer .

Το marketing επιρροής έχει επίσης προοδευτικά σημαντικές επιπτώσεις στις εμπειρίες αγορών, ιδίως με τις νεότερες γενιές.

Είναι πλέον απόλυτα απαραίτητο να βρούμε video σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Snapchat και το Instagram από influencers που εξετάζουν ή προωθούν ένα συγκεκριμένο προϊόν, συχνά με εξατομικευμένη σύσταση που αντηχεί με τους οπαδούς τους.

Τα αποτελέσματα του marketing επιρροής αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά για την απόσβεση της επένδυσης και τροφοδοτούν ταυτόχρονα την αφήγηση , η οποία δημιουργεί ένα ακόμα πιο φωτεινό μέλλον για τις εξατομικευμένες εμπειρίες των πελατών.

Δύναμη της Αποκλειστικότητας

Το γεγονός με το όταν ένας καταναλωτής ακούει ότι ένα προϊόν είναι “περιορισμένης έκδοσης” ή μια εκδήλωση στην οποία “προσκαλείται αποκλειστικά μόνο αυτός”, προκαλεί το τεράστιο ενδιαφέρον τους.

Όχι μόνο αυτή η τακτική marketing δημιουργεί μια αίσθηση “επείγουσας ανάγκης” για τους καταναλωτές να ενεργούν, αλλά δίνει επίσης μεγαλύτερη προσοχή στο προϊόν, την υπηρεσία ή το γεγονός.

Το Supreme έχει καταστεί το πρότυπο για την “εξουσία και την επιρροή της αποκλειστικότητας ενός brand”.

Οι “ενοχλημένοι γονείς” προσπαθούν και τρέχουν ατελείωτα σε τοποθεσίες γύρω από τη χώρα για να αγοράσουν περιορισμένης έκδοσης προιόντα-ενδύματα για τα παιδιά τους, συχνά σε υπερβολικά υψηλές τιμές.

Η επιτυχία του Supreme έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο οικοσύστημα περιεχομένου marketing, που επικεντρώνεται ρητά στο brand.

“Η ισχύς του brand έχει ήδη μεγάλη επίδραση στις αποφάσεις αγοράς καταναλωτών”, λέει το στέλεχος της Amazon, Beau Crabill.

«Αλλά το στοιχείο αποκλειστικότητας όχι μόνο διεγείρει αυτή την επιρροή αλλά οδηγεί σε ολόκληρη τη δομή της δευτερογενούς αγοράς για τα προϊόντα αυτά».

Οι αρχικές πωλήσεις περιορισμένης έκδοσης απευθείας από τους διανομείς του Supreme μπορεί να είναι δαπανηρές, αλλά η “παράλογη” τιμολόγηση προέρχεται από τις δευτερογενείς αγορές, όπου οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν χιλιάδες δολάρια για φούτερ.

Η αντίληψη είναι ότι ενώ τα premium brands συνεχίζουν να κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου σήμερα, οι μικρότερες μάρκες που προσπαθούν να δημιουργήσουν αποκλειστικότητα μπορούν να υιοθετήσουν νέες και καινοτόμες στρατηγικές για την ταχεία άνοδο σε δημοτικότητα.

Προσθέστε κάποιες εκστρατείες κοινωνικής ευαισθητοποίησης και marketing επιρροής, και οι μικρότερες μάρκες έχουν μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να ανταγωνιστούν τον παλαιό ανταγωνισμό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.