19 Μάι 2024
READING

Το μέλλον της Starbucks

4 MIN READ

Το μέλλον της Starbucks

Το μέλλον της Starbucks

Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν πολύ καλά για τους μετόχους της Starbucks. Με γνώμονα τα νέα ανοίγματα των καταστημάτων και τις αυξανόμενες πωλήσεις σε υπάρχουσες τοποθεσίες, οι μετοχές έχουν αποδώσει στους επενδυτές συνολική απόδοση άνω του 170% την τελευταία μισή δεκαετία.

Περίπου 50 χρόνια μετά τo πρώτo κατάστημα Starbucks που άνοιξε το 1971, η εταιρεία εξελίχθηκε σε μία από τις πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμες μάρκες τροφίμων και ποτών παγκοσμίως, με πάνω από 22.000 καταστήματα παγκοσμίως.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της τεράστιας ανάπτυξης, η Starbucks έχει ανανεώσει συχνά τα καταστήματα, τις τοποθεσίες και τα χαρακτηριστικά της για να κρατήσει επαφή με την κάθε εποχή.

Αλλά τι θα έρθει για την Starbucks τα επόμενα πέντε χρόνια;

Επέκταση στην Κίνα

Με τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα αγορά της – τις Η.Π.Α. – που επιδεικνύουν χλιαρή αύξηση της επισκεψιμότητας, η Starbucks θα εξετάζει όλο και περισσότερο την Κίνα ως τον κύριο οδηγό ανάπτυξης της.

People having a break outside and inside the Starbucks Coffee located in Shanghai Yuyuan Old Street. Starbucks Corporation is the world’s largest coffee house chain. It is head-quartered in Seattle, Washington, USA, where the first store opened in 1971.

H Κίνα είναι μια τεράστια αγορά και ο πληθυσμός -που εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση τσαγιού- 1,4 δισεκατομμυρίων αντιπροσωπεύει μια αναξιοποίητη ευκαιρία για την Starbucks.

Για να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία, η Starbucks ανοίγει νέα καταστήματα στην Κίνα με επιθετικό ρυθμό.

Ανοίγει περίπου 600 καταστήματα ετησίως στη χώρα ή περίπου ένα κατάστημα κάθε 15 ώρες.

Η Starbucks επεκτείνει τις δραστηριότητές της παρά την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού από αντιπάλους όπως η κινεζική αλυσίδα καφέ Luckin Coffee.

Ο συνολικός αριθμός καταστημάτων της Starbucks στην Κίνα αυξήθηκε κατά 16% σε ετήσια βάση σε 3.900 καταστήματα στο τέλος του τρίτου τριμήνου.

Οι πωλήσεις συγκρίσιμων καταστημάτων, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 6%, με το 2% να προέρχεται από την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Αυτό δείχνει ότι η Starbucks επεκτείνει τη βάση της της χωρίς να θυσιάζει την παραγωγή πωλήσεων στα υπάρχοντα καταστηματά της.

Αν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει – και όλα τα σημάδια δείχνουν ότι θα το κάνει – η εταιρεία θα πρέπει να είναι σε θέση να αυξήσει τον αριθμό των καταστημάτων της στην Κίνα κατά 3.000 περίπου κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτό θα το τοποθετούσε σε περίπου 7.000 καταστήματα, ή σχεδόν το ήμισυ του αριθμού των καταστημάτων στις Η.Π.Α. σήμερα.

Μακροπρόθεσμα, η επιχείρηση της Starbucks στην Κίνα είναι πιθανό να γίνει ακόμη μεγαλύτερη από τις τεράστιες δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. “Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι κάποια στιγμή η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο πρώην CEO Howard Schultz το 2016.

Ψηφιακή πρόοδος

Οι ψηφιακές πρωτοβουλίες της Starbucks συμβάλλουν στην τόνωση της επέκτασής της. Το πρόγραμμα ανταμοιβών της εταιρείας είδε τα ενεργά μέλη της στις Η.Π.Α. να φτάνουν 14% ετησίως σε 17,2 εκατομμύρια μέλη το τρίτο τρίμηνο.

Αυτό το ψηφιακό πρόγραμμα πιστότητας πελατών συμβάλλει στην αύξηση των πωλήσεων στα καφέ της Starbucks, με ρυθμό 2 ποσοστιαίων μονάδων ανάπτυξης στις ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο.

Τα ψηφιακά προγράμματα πιστότητας πελατών της Starbucks συμβάλλουν επίσης στην τόνωση της ανάπτυξης στην Κίνα, όπου σήμερα έχουν πάνω από 9 εκατομμύρια ενεργά μέλη ανταμοιβών, τα οποία αντιπροσωπεύουν ετήσια αύξηση κατά 36%.

Το delivery είναι ένα ακόμα βασικό στοιχείο της ψηφιακής στρατηγικής της Starbucks.

Ο γίγαντας του καφέ επέκτεινε πρόσφατα τη συνεργασία του με την Uber Eats στο πλαίσιο του σχεδίου της για την ανάπτυξη της παράδοσης σε όλη την Αμερική.

Η Starbucks έχει επίσης συνεργαστεί με τον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba που έφερε υπηρεσίες παράδοσης σε 2.900 από τα καταστήματα της σε περίπου 80 πόλεις της Κίνας .

Καθώς οι περισσότερες λιανικές πωλήσεις μετατοπίζονται σε διαδικτυακά κανάλια κατά την επόμενη δεκαετία, οι πρωτοβουλίες παράδοσης Starbucks θα πρέπει να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο βοηθώντας την αλυσίδα του καφέ να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση ενισχύοντας την παραγωγικότητα των καταστημάτων της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.