19 Μάι 2024
READING

Η Coca-Cola δείχνει στον κόσμο πώς είναι να καλλιεργείς ένα μεγάλο εμπορικό σήμα

4 MIN READ

Η Coca-Cola δείχνει στον κόσμο πώς είναι να καλλιεργείς ένα μεγάλο εμπορικό σήμα

Η Coca-Cola δείχνει στον κόσμο πώς είναι να καλλιεργείς ένα μεγάλο εμπορικό σήμα

Η Coca Cola είναι μια από τις παλαιότερες μεγάλες μάρκες στην Αμερική με την ίδρυση της να χρονολογείται πίσω στο 1886.

Ως εκ τούτου, ορισμένοι μπορεί να πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα φύγει από την μόδα. Εξάλλου, ο σύγχρονος καταναλωτής έχει στραφεί περισσότερο προς υγιεινότερα ποτά.

Αλλά η στρατηγική της Coca-Cola είναι να γίνει μια “συνολική εταιρεία ποτών”, υποδεικνύοντας ότι θέλει να διαφοροποιηθεί από τα αναψυκτικά.

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει αποκτήσει εμπορικά σήματα με εμφιαλωμένο νερό, ανθρακούχο νερό, ενεργειακά ποτά, αθλητικά ποτά, ακόμη και καφέ, με την τεράστια εξαγορά της Costa Coffee πέρυσι.

Ωστόσο, ενώ πολλές από αυτές τις νέες κατηγορίες έχουν καλές επιδόσεις, για να βρουν το πραγματικό κλειδί πίσω από την πρόσφατη κερδοφορία της εταιρείας και την άνοδο της τιμής των μετοχών, δεν εξετάζετε τίποτα περισσότερο από την ομώνυμη μάρκα Coca-Cola.

Αυτό δεν είναι η Coca-Cola 50 χρόνια πριν , αλλά αρκετές φρέσκες προτάσεις , επεκτείνοντας το εικονικό σήμα σε υγιεινά ποτά, εντελώς νέες κατηγορίες και βρίσκοντας νέα ακροατήρια.

Καλλιεργώντας ένα μεγάλο εμπορικό σήμα

Το τελευταίο τρίμηνο, η εταιρεία αύξησε την αξία του εμπορικού σήματος Coca-Cola, αυξάνοντας τον όγκο των πωλήσεων κατά 4%, και με συνολική αύξηση των εσόδων κατά 6%.

Δεδομένου ότι πολλοί αισθάνονται ότι η αγορά ανθρακούχων αναψυκτικών μειώνεται, αυτοί είναι αρκετά εντυπωσιακοί αριθμοί.

Λοιπόν, πώς το έκανε αυτό η Coca Cola; Εφαρμόζοντας την παλιά, καλή διαχείριση, τόσο από την πλευρά της καινοτομίας όσο και από την πλευρά του marketing.

Εδώ είναι όλοι οι τρόποι με τους οποίους η εταιρεία παίρνει τη δύναμη της επωνυμίας της και την προσαρμόζει στη σύγχρονη εποχή.

Coca-Cola Zero Sugar

Η Coca-Cola Zero Sugar είναι η τελευταία επιλογή χωρίς ζάχαρη από τον γίγαντα των ποτών.

Αν και η Diet Coke, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1982, είναι επίσης απαλλαγμένη από ζάχαρη και χωρίς θερμίδες, η Coke Zero Sugar παρασκευάστηκε για να μοιάζει περισσότερο στη γεύση της κανονικής Coca-Cola.

Η Coke Zero Sugar κυκλοφόρησε μόλις το 2016, αλλά έχει διπλασιαστεί σε καθένα από τα τελευταία επτά τρίμηνα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος James Quincey, δήλωσε: “Οι επιδόσεις μας οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό στη ζήτηση των καταναλωτών για εκδόσεις χωρίς ζάχαρη μερικών από τις πιο γνωστές μάρκες αναψυκτικού μας “.

Στην πραγματικότητα, η Coke Zero Sugar αποτέλεσε χτύπημα όχι μόνο στις Η.Π.Α. αλλά παγκοσμίως, καθώς η διοίκηση αποκάλεσε την Coke Zero Sugar στην Ευρώπη ως τον “δημιουργό μιας βιώσιμης δυναμικής στην πλειοψηφία των αγορών της”.

Δώστε τους λιγότερα

Ποιος είναι άλλος ένας τρόπος μείωσης της περιεκτικότητας σε ζάχαρη της Coca-Cola; Να δώσουμε στους καταναλωτές λιγότερα από αυτήν.

Ναι, πριν από μερικά χρόνια, η Coca-Cola είχε την πολύ καινοτόμο ιδέα να κάνει τα κουτάκια της μικρότερα, ανταποκρινόμενη στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών και να συμβάλλουν στο κίνημα κατά της παχυσαρκίας και των επιπτώσεων της κατανάλωσης λευκής ζάχαρης.

Τελικά, αυτό οδήγησε στην αύξηση την τιμή πώλησης, επιτρέποντας στην εταιρεία να αυξήσει τα έσοδα της Coca-Cola, ακόμη και όταν οι καταναλωτές επέλεγαν τα μικρότερα μεγέθη κουτιών.

Έτσι, ενώ οι όγκοι της Coca-Cola στη Βόρειο Αμερική μειώθηκαν κατά 1% το τελευταίο τρίμηνο, η τιμή της Βόρειας Αμερικής αυξήθηκε κατά 4%.

Επιδόρπιο κανείς;

Οι μικρότερες συσκευασίες καθιστούν έτσι την Coca-Cola περισσότερο σαν μια γλυκιά απόλαυση παρά ένα μεγάλο ποτό για να χορτάσει κανείς.

Συνεχίζοντας την καινοτομία γύρω από την επιθυμία να γίνει η Coca-Cola περισσότερο ένα “κέρασμα”, τον Φεβρουάριο η εταιρεία παρουσίασε την πρώτη της νέα γεύση Coke μέσα σε μια δεκαετία: την Coca-Cola Orange Vanilla.

Η γεύση πέρασε από εκτεταμένες δοκιμές και η καλοκαιρινή εμφάνιση της συσκευασίας της είχε προφανώς το επιθυμητό αποτέλεσμα, με την εταιρεία να αναδεικνύει τέτοιες καινοτομίες ως συμβολή στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη απόδοση της στη Βόρεια Αμερική.

Ενώ αυτή ήταν η πρώτη νέα γεύση για την “κανονική” Coke, η Diet Coke είχε ήδη μπει στην ίδια επεξεργασία το 2018.

Σε μια προσπάθεια να πάρει μια μερίδα πελατών των αρωματισμένων ανθρακούχων νερών, η Coca Cola παρουσίασε μια σειρά νέων γεύσεων Diet Coke: Ginger Lime, Feisty Cherry, Zesty Blood Orange και Twisted Mango.

Η διοίκηση συνέχιση την υποστήριξη της new-age τάσης με μια νέα γεύση, τη Strawberry Guava και Blueberry Acai.

Η δύναμη της μάρκας Coca Cola

Η Coca-Cola κατέλαβε την έκτη θέση στη φετινή λίστα των πιο πολύτιμων εμπορικών σημάτων του Forbes, και οι πέντε παραπάνω από αυτήν ήταν τεχνολογικοί γίγαντες.

Η Coca-Cola είναι επίσης η παλαιότερη εταιρεία στον κατάλογο του Forbes, γεγονός που μαρτυρά της ικανότητας της διοίκησης να διατηρεί κορυφαίο το brand με το πέρασμα των ετών.

Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Με την καινοτομία στις προτιμήσεις των καταναλωτών, την επέκταση του εμπορικού σήματος σε νέες παράλληλες κατηγορίες και διαθέτοντας on-point marketing, η διοίκηση της Coca-Cola έθεσε γερές βάσεις για την καλλιέργεια της μάρκας και με τα οικονομικά αποτελέσματα για να την υποστηρίξει .

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.