19 Μάι 2024
READING

Πώς η Moleskine προετοιμάζεται για την ψηφιακή εποχή

4 MIN READ

Πώς η Moleskine προετοιμάζεται για την ψηφιακή εποχή

Πώς η Moleskine προετοιμάζεται για την ψηφιακή εποχή

H εταιρεία Moleskine, διάσημη για τα εμβληματικά της σημειωματάρια, είναι πλέον έτοιμη για την ψηφιακή εποχή με έναν εντυπωσιακό ψηφιακό μετασχηματισμό βασισμένο στο cloud.

Η Moleskine είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη μάρκα, με αναγνωρίσιμη παρουσία σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους σε όλο τον κόσμο.

Πρέπει να συμβαδίζει με ένα δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα γούστα των πελατών μεταβάλλονται διαρκώς, καθώς η ψηφιακή τεχνολογία διαταράσσει και επαναπροσδιορίζει ολόκληρες αγορές.

Η μάρκα είναι γνωστή πρωτίστως για τα premium notebooks της και τα προϊόντα με βάση το χαρτί, αλλά αυτές οι μεταβαλλόμενες απαιτήσεις έχουν δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές επιταγές.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο πλήθος κινητών συσκευών στην καθημερινή τους επαγγελματική ζωή για να κρατούν σημειώσεις, πληκτρολογώντας σε tablet και smartphones αντί να γράφουν σε σημειωματάρια.

Για να παραμείνει ανταγωνιστική, η Moleskine χρειάστηκε να αντιμετωπίσει αυτή τη ζήτηση των καταναλωτών, δημιουργώντας ψηφιακά προϊόντα και εργαλεία για να συμπληρώσει τα φυσικά αντικείμενα που βρίσκονται στη “ρίζα της αγάπης” για το εμπορικό σήμα.

Η καινοτομία λειτουργεί καλύτερα όταν οι επιχειρήσεις μπορούν να φέρουν μια ποικιλία προοπτικών στη διαδικασία και να αναπτύξουν το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων που θα τους επέτρεπε να εξυπηρετήσουν το ακροατήριό τους.

Η Moleskine χρειάστηκε να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητα, τη διορατικότητα και τις τεχνικές δυνατότητες ολόκληρης της ομάδας καινοτομίας.

Επιπλέον, χρειάστηκε να κινηθεί γρήγορα – όχι μόνο για την αποστολή νέων προϊόντων σε μια εξελισσόμενη αγορά, αλλά και για την ταχεία παραγωγή ιδεών.

Ωστόσο, σε μια παγκόσμια μάρκα με ανθρώπους που έχουν εξαπλωθεί σε άκρως διαφορετικές τοποθεσίες, είναι ευκολότερα τα λόγια παρά οι πράξεις.

Η ομάδα προσπάθησε αρχικά να συνεργαστεί, καθώς διαφορετικές ζώνες ώρας και τοποθεσίες καθιστούσαν δύσκολη την ομάδα καινοτομίας να ευθυγραμμιστεί με τις ιδέες, τις εξελίξεις και τα σχέδια των προϊόντων.

Καθώς η Moleskine αύξησε την ομάδα καινοτομίας ώστε να προσαρμοστεί στην κλίμακα των φιλοδοξιών της, η πρόκληση της συνεργασίας έγινε πιο δύσκολη καθώς τα έργα απαιτούσαν εισροές από ομάδες διασκορπισμένες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.

Η ομάδα βασιζόταν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να τροφοδοτήσει τη διαδικασία σχεδιασμού και με όλους όσους εργάζονταν σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και με διάφορους τύπους εγγράφων που αντάλλασσε.

Έγινε σαφές ότι η ομάδα χρειάστηκε ένα κεντρικό μέρος όπου όλοι στην ομάδα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση και να επεξεργαστούν έγγραφα, να ανεβάσουν πρότυπα σχεδίασης και να συνεργαστούν με άλλους για ιδέες – είτε ήταν σε μορφή βίντεο, κειμένου ή εικόνας.

Αφού αξιολόγησε διάφορες υπηρεσίες από διάφορους παρόχους, η ομάδα εξέτασε την πλατφόρμα συνεργασίας περιεχομένου της Dropbox. Αυτό που ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό για αυτή την επιλογή ήταν το Dropbox Paper, ένας νέος τύπος συνεργατικού χώρου εργασίας.

Η απλότητα του εργαλείου ήταν ελκυστική, προσφέροντας την ευελιξία ενός φυσικού φύλλου χαρτιού στον ψηφιακό κόσμο – ένας τόπος όπου ο καθένας μπορεί να κάνει σημειώσεις, να τραβήξει φωτογραφίες και να βγάλει ιδέες.

Επιπλέον, οι ενσωματώσεις του Dropbox με μια ποικιλία άλλων δημιουργικών εργαλείων, όπως η Adobe, την καθιστούσαν μια ελκυστική επιλογή για μια διηπειρωτική ομάδα που εργάζεται σε μια ποικιλία μέσων.

Ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης του Dropbox, η ομάδα κατάφερε να βελτιώσει την παγκόσμια συνεργασία της.

Οι ομάδες μπορούν γρήγορα να ρίξουν ιδέες μαζί, να τις συζητήσουν, να συγκεντρώσουν feedback, να βρουν λύσεις και να βελτιστοποιήσουν την ιδέα – όλα σε ένα μόνο μέρος.

Αυτό όχι μόνο μειώνει το back-and-forth που σχετίζεται με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά επίσης μειώνει το χρόνο admin, καθώς οι άνθρωποι μπορούν να συμβάλλουν άμεσα σε έργα, ανεξάρτητα από το πού είναι, την ώρα ή τη συσκευή τους.

Μια θετική παρενέργεια από αυτό είναι ότι, διευκολύνοντας τη συμβολή στα έργα, η αλλαγή έχει εκδημοκρατίσει τη διαδικασία καινοτομίας και την ανοίγει σε περισσότερους ανθρώπους.

Σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι της Moleskine έχουν εμπλακεί περισσότερο με αυτά τα έργα, καθώς μπορούν να παρέμβουν σε ένα ζωντανό έγγραφο για να δουν σε πραγματικό χρόνο πώς εξελίσσονται οι ιδέες και πώς η δική τους φωνή συμβάλλει στο τελικό προϊόν.

Αυτή η νέα προσέγγιση στη συνεργασία και την ευέλικτη εργασία έχει μεταμορφώσει την ικανότητα της Moleskine να αναπτύξει νέα εργαλεία που θα της επιτρέψουν να εξυπηρετήσει τον καταναλωτή του 21ου αιώνα.

Με τη συγκέντρωση της παγκόσμιας ανάπτυξης προϊόντων σε πολλά «ζωντανά έγγραφα», η ομάδα κατάφερε να περικόψει ολόκληρες εβδομάδες από το χρόνο ανάπτυξης.

Όταν ήταν απαραίτητο, η ομάδα μπόρεσε να τρέξει τα σχέδια σε έναν σφιχτό κύκλο 24 ωρών, ο οποίος απλά δεν ήταν εφικτός όταν οι περισσότερες εργασίες γίνονταν με το δυσκίνητο τρόπο μέσω email και απομακρυσμένων ζωνών ώρας.

Αυτό επιτρέπει στη Moleskine να δουλεύει γρηγορότερα τα ψηφιακά της προϊόντα, γεγονός που με τη σειρά του την βοηθά να εκτιμήσει γρήγορα πού θα χρειαστούν προσαρμογές για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς.

Αλλά πέρα από την ταχύτητα, αυτή η νέα προσέγγιση στη συνεργασία απελευθέρωσε επίσης την ομάδα καινοτομίας για να προωθήσει τις καλύτερες ιδέες  και ως εκ τούτου αναπτύσσουν ακόμη καλύτερες ιδέες που προωθούν το εμπορικό σήμα Moleskine στο μέλλον που τροφοδοτείται ψηφιακά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.