30 Απρ 2024
READING

Τι μας διδάσκει μια ποδοσφαιρική φανέλα για την παγκοσμιοποίηση

5 MIN READ

Τι μας διδάσκει μια ποδοσφαιρική φανέλα για την παγκοσμιοποίηση

Τι μας διδάσκει μια ποδοσφαιρική φανέλα για την παγκοσμιοποίηση

Ξεκινώντας από την εποχή 2017-2018, ο ιαπωνικός πάροχος υπηρεσιών Internet Rakuten έγινε ο κύριος χορηγός της FC Barcelona, ​​με συνολικό ποσό 55 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Μόνο μία άλλη εταιρεία, η Nike, είχε επίσης το λογότυπό της στις διάσημες φανέλες των “blaugrana”. Έκαναν ένα ισχυρό ζευγάρι παγκόσμιων χορηγών.

Ωστόσο, οι δύο εταιρείες ίσως δεν θα ήταν ποτέ μαζί, εάν η ψηφιακή παγκοσμιοποίηση του Rakuten ξεκινούσε 50 χρόνια νωρίτερα ή ο Phil Knight της Nike άρχισε να εισάγει παπούτσια το 2017 αντί για το 1964.

Για να καταλάβουμε γιατί πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση της παγκοσμιοποίησης όταν ιδρύθηκε η Nike.

Όταν ο Phil Knight ξεκίνησε την Blue Ribbon Sports το 1964 – η εταιρεία που επτά χρόνια αργότερα θα γίνει Nike – δεν ήταν τόσο εύκολο να αγοράσεις ένα προϊόν από το εξωτερικό όπως είναι σήμερα.

Η Κίνα ήταν μια γεωργική οικονομία που δεν είχε σχεδόν καθόλου εξαγωγές. Η άνοδος της ως “εργοστάσιο του κόσμου” – πόσο μάλλον ως το σπίτι των τεχνολογικών πλατφορμών – συνέβη δεκαετίες μετά.

Και δεν ήταν μόνο η Κίνα που δεν ήταν παγκοσμιοποιημένη. Ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ, το εμπόριο έφθανε περίπου στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο αιώνα.

Οι πρώτες ημέρες της παγκοσμιοποίησης εξηγούν το πρώτο επιχειρηματικό μοντέλο της Nike. Αφού εντυπωσιάστηκε από τα παπούτσια της ιαπωνικής αθλητικής εταιρείας Onitsuka Tiger, ο Knight προσφέρθηκε να διανείμει τα ιαπωνικά παπούτσια στις ΗΠΑ.

Η Onitsuka Tiger θα παρήγαγε τα παπούτσια στην Ιαπωνία και ο Knight θα διοργάνωσε την εφοδιαστική αλυσίδα, τη διανομή και το marketing και θα συμμετείχε στα κέρδη.

Ήταν το παγκόσμιο εμπόριο και η συνεργασία στην απλούστερη μορφή του.

Στα 50 χρόνια από τότε, έγιναν πολλές διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και στη Nike. Η εταιρεία σταμάτησε να είναι διανομέας της Onitsuka μόλις λίγα χρόνια μετά και παράγει τη δική της σειρά υποδημάτων.

Η Nike είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία αθλητισμού στον κόσμο και το πρότυπο της εφοδιαστικής αλυσίδας με προμηθευτές και διανομείς σε δεκάδες χώρες είναι ο κανόνας για τις παγκόσμιες εταιρείες.

Αυτή είναι η σύγχρονη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Τα αθλητικά παπούτσια μπορούν να σχεδιαστούν στο Πόρτλαντ του Όρεγκον (στο σπίτι της έδρας της Nike). Οι πρώτες ύλες μπορεί να προέρχονται από δώδεκα χώρες – όπου είναι καλύτερες και φθηνότερες.

Τα παπούτσια μπορούν να παραχθούν στο Βιετνάμ ή την Ινδονησία. Η περιφερειακή τους διανομή μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, στο Βέλγιο. Και η πώληση πραγματοποιείται στο τοπικό κατάστημα στη Γερμανία.

Καθώς το παγκόσμιο εμπόριο απέκτησε μεγάλη σημασία, οι δασμοί μειώθηκαν και αυτές οι παγκοσμιοποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού έγιναν ο κανόνας, όχι μόνο για τη Nike, αλλά και για τις περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες.

Το εμπόριο βρίσκεται σήμερα κοντά στο ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ – το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ – και παρά την πρόσφατη αύξηση των κυβερνήσεων που προστατεύουν, νέες εμπορικές συμφωνίες που διασφαλίζουν τη διασυνοριακή διακίνηση αγαθών υπογράφονται κάθε μήνα.

Ωστόσο, το εμπόριο πρόκειται να μεγαλώσει άλλη είναι πιο πιθανό να λάβει διαφορετική μορφή από την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Θα μπορούσε να προέλθει από το ψηφιακό εμπόριο, που διεξάγεται από εταιρείες όπως η Rakuten.

Η Rakuten ιδρύθηκε το 1997 ως ηλεκτρονικό εμπορικό κέντρο ή “ichiba”. Όπως το Amazon στις ΗΠΑ, το Alibaba ή το JD.com στην Κίνα, το Flipkart στην Ινδία ή το Zalando στη Γερμανία, ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Μπορείτε να παραγγείλετε ένα προϊόν στο διαδίκτυο και να το παραλάβετε στο σπίτι σας. Μόλις δύο χρόνια μετά, έγινε το μεγαλύτερο e-tailer στην Ιαπωνία, με 95 εκατομμύρια πελάτες ενώ ο συνολικός πληθυσμός της Ιαπωνίας είναι 127 εκατομμύρια.

Αλλά το ηλεκτρονικό εμπόριο σταμάτησε να είναι ένα εγχώριο παιχνίδι εδώ και πολύ καιρό, όπως και η Rakuten. Μετά από μια περίοδο κατά την οποία επικεντρώθηκε κυρίως στην ιαπωνική αγορά για τις πωλήσεις της, η Rakuten ξεκίνησε διεθνή επέκταση το 2010.

Αγόρασε παρόμοιες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, τη Μαλαισία και άλλες χώρες. Μέχρι το 2018, είχε 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες σε 28 χώρες.

Ξεκίνησε να διαφοροποιείται σε άλλες κατακόρυφες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών συνομιλίας, των πλατφορμών ηλεκτρονικών βιβλίων και της παραγωγής περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να δούμε συμφωνίες παγκόσμιου χορηγού, όπως η Rakuten με την FC Barcelona. Το ηλεκτρονικό εμπόριο συμβαίνει όλο και περισσότερο διασυνοριακά, ενώ οι καταναλωτές αγοράζουν αγαθά απευθείας από έναν κατασκευαστή σε άλλη χώρα.

Ταυτόχρονα, το ηλεκτρονικό εμπόριο επεκτείνεται και στην εικονική σφαίρα, όπου τα ψηφιακά αγαθά μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν παντού στον κόσμο, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους. Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης.

Όταν η Rakuten υπέγραψε τη συμφωνία του με τη Barcelona το 2016, δήλωσε ότι το έκανε ως “σημαντικό μέρος των σχεδίων του για παγκόσμια επέκταση”.

Σύμφωνα με μια έκθεση McKinsey εκείνο το έτος, “περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών [διεξήχθη μέχρι τότε] μέσω του διεθνούς ηλεκτρονικού εμπορίου”.

Με περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους που εκτιμάται ότι είναι online σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια άνθρωποι να προστίθενται κάθε μήνα, είναι περισσότερο από προφανές το συμπέρασμα ότι το ψηφιακό εμπόριο σε όλες τις μορφές του θα συνεχίσει να αυξάνεται για πολλά ακόμη χρόνια.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο κόσμος άλλαξε ταχέως τα τελευταία 50 χρόνια. Το 1964, ο Phil Knight θα μπορούσε να χτίσει μια επιτυχημένη εταιρεία αγοράζοντας ιαπωνικά παπούτσια για τρέξιμο και να τα πουλήσει στις ΗΠΑ.

Σήμερα, οποιοσδήποτε καταναλωτής μπορεί να πάει στο Rakuten.com στις ΗΠΑ και να αγοράσει τα ιαπωνικά παπούτσια Onitsuka Tiger απευθείας. Το επιχειρηματικό μοντέλο που λειτούργησε στη δεκαετία του 1960 δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σήμερα.

Ίσως δεν είναι καθόλου παράξενο, άλλωστε, ότι και οι δύο εταιρείες σε αρμονία αποφάσισαν να υποστηρίξουν τον δημοφιλέστερο ποδοσφαιρικό σύλλογο στον κόσμο.

Πηγή:Το άρθρο προέρχεται από World Economic Forum από τον Ιανουάριο του 2019 αλλά σήμερα είναι πιο επίκαιρο ποτέ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.