13 Μάι 2024
READING

Το Yubo πλατφόρμα για εφήβους τριπλασιάζει τους καθημερινούς του νέους χρήστες εν μέσω της κρίσης του Coronavirus

4 MIN READ

Το Yubo πλατφόρμα για εφήβους τριπλασιάζει τους καθημερινούς του νέους χρήστες εν μέσω της κρίσης του Coronavirus

Το Yubo πλατφόρμα για εφήβους τριπλασιάζει τους καθημερινούς του νέους χρήστες εν μέσω της κρίσης του Coronavirus

Είναι μια αλήθεια που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ότι τα μέλη της Generation Z (γεννημένα μεταξύ της δεκαετίας του ’90 και του 2010) περνούν πολύ χρόνο στα τηλέφωνά τους, κυρίως στα social media.

Δεδομένου ότι η πανδημία COVID-19 ώθησε τις κυβερνήσεις να κλείσουν σχολεία, να ακυρώσουν συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, εμπορικά κέντρα και εστιατόρια, οι έφηβοι βρέθηκαν με ακόμη περισσότερο χρόνο στα χέρια τους και ακόμη λιγότερες (ή καμία) διαθέσιμες υπαίθριες δραστηριότητες.

Έτσι, για να κοινωνικοποιηθούν, να διασκεδάσουν, ή ακόμα και απλά, να “σκοτώσουν” τον χρόνο τους, πολλοί έχουν στραφεί στον καλό παλιό τους φίλο: το smartphone τους.

Μία εταιρεία που έχει σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση χρήσης λόγω αυτού, είναι η γαλλική πλατφόρμα social media, η Yubo, της οποίας οι συνιδρυτές μπήκαν στην λίστα του Forbes για τους Under 30.

«Πριν από τον COVID-19 είχαμε τη μεγαλύτερη αφοσίωση στην πλατφόρμα μας τα σαββατοκύριακα ή τις διακοπές», λέει ο Sacha Lazimi, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. “Κρίνοντας από τις μετρήσεις χρήσης, τώρα είναι σαν κάθε μέρα να είναι αργία και όλοι να είναι σε διακοπές ταυτόχρονα.”

Στο Yubo, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν χώρους συνομιλίας μέσω βίντεο όπου οι streamers και οι θεατές αλληλεπιδρούν μέσω μιας ζωντανής συνομιλίας.

Μπορούν να ξεκινήσουν ή να συμμετάσχουν σε ένα λεγόμενο room (δωμάτιο) που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 streamers (χρήστες που βρίσκονται σε βίντεο) και απεριόριστο αριθμό viewers (θεατές), οι οποίοι μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους streamers μέσω chat (συνομιλίας).

Οι streamers και οι viewers μπορούν να προσθέσουν ο ένας τον άλλον ως φίλους, κάτι που τους επιτρέπει να ξεκινήσουν μια μεμονωμένη συνομιλία.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Yubo είχε 10 έως 15 χιλιάδες νέες καθημερινές εγγραφές (άτομα που κατεβάζουν την εφαρμογή και δημιουργούν προφίλ) και στα μέσα Απριλίου ο αριθμός είχε υπερδιπλασιαστεί σε 30 χιλιάδες την ημέρα.

Από την ίδια στιγμή τον Φεβρουάριο, η εταιρεία έχει σημειώσει αύξηση κατά 50% των καθημερινών ενεργών χρηστών, πολύ πάνω από ένα εκατομμύριο σήμερα.

Οι περισσότεροι από τους καθημερινούς ενεργούς χρήστες του Yubo είναι αγγλόφωνοι. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς αποτελούν περίπου το 60% της πελατείας της Yubo, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τις σκανδιναβικές χώρες και ένα μικρότερο τμήμα προέρχεται από τη μητρική Γαλλία.

«Καθώς η πλατφόρμα έχει να κάνει με την κοινωνικοποίηση, πρέπει πραγματικά να μπορείς να μιλάς τη γλώσσα», λέει ο Lazimi.

Η λήψη της εφαρμογής είναι δωρεάν, αλλά το Yubo κερδίζει χρήματα προσφέροντας δυνατότητες επί πληρωμή στους χρήστες, όπως η ενίσχυση της ομάδας που υπάρχει, ώστε να μπορούν να τη δουν περισσότερα άτομα όταν ανοίγουν την εφαρμογή.

«Πρόκειται για ορατότητα, σαν να έχετε ένα καλό σημείο σε ένα μπαρ ή ένα coffee store», λέει ο Lazimi.

Μία από τις κριτικές που αντιμετώπισε το Yubo είναι ότι το στοιχείο της κοινωνικοποίησής του, είναι ένα πέπλο για dating (ραντεβού) και η πλατφόρμα είναι, κατά κάποιον τρόπο, ένα Tinder για εφήβους.

Ο Lazimi διαφωνεί με αυτήν τη δήλωση, δηλώνοντας ότι η βασική χρήση του Yubo είναι ομαδικές συζητήσεις και η πρόθεση είναι οι χρήστες να κοινωνικοποιηθούν σε ένα περιβάλλον ομάδας.

Λέει ότι αυτά τα “δωμάτια” προσφέρουν διάφορες δραστηριότητες, όπως μαγείρεμα, ‘μάχες’ τραγουδιού, παίζοντας παιχνίδια – δραστηριότητες που οι έφηβοι θα είχαν κάνει ούτως ή άλλως, εκτός από το ότι η Yubo το προσφέρει online.

Η εταιρεία με έδρα το Παρίσι ξεκίνησε το 2015 από τους Lazimi και τους φίλους του στο κολέγιο Arthur Patora (CTO) και Jérémie Aouate (CPO).

Μετά από μερικές αποτυχημένες επιχειρηματικές ιδέες, συνειδητοποίησαν ότι πολλοί άνθρωποι μοιράζονταν το όνομα Snapchat για να κάνουν φίλους.

Οι τρεις συνιδρυτές διαφήμισαν αρχικά το Yubo στο Snapchat, ξοδεύοντας ώρες του χρόνου τους χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους προφίλ για να το προωθήσουν σε πιθανούς χρήστες.

Σήμερα, η Yubo έχει σχεδόν 30 εκατομμύρια χρήστες, έχει συγκεντρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια και είχε έσοδα περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ το 2019.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.