30 Απρ 2024
READING

Ηλεκτρονικό εμπόριο και τρόφιμα

2 MIN READ

Ηλεκτρονικό εμπόριο και τρόφιμα

Ηλεκτρονικό εμπόριο και τρόφιμα

Η παγκόσμια πανδημία προκάλεσε σημαντική αλλαγή στο τοπίο των λιανικών πωλήσεων.

Ενώ τα super market έχουν παραμείνει ανοιχτά και έχουν καλύτερη πορεία από οποιοδήποτε άλλο τμήμα λιανικής κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι πωλήσεις τροφίμων μεσω ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν επίσης αυξηθεί σε πρωτοφανές επίπεδο που άλλαξε το παιχνίδι, πιθανότατα αμετάκλητα για τους retailers σούπερ μάρκετ.

Για πολλούς πελάτες, είναι πιο εύκολο ή ασφαλέστερο να αγοράσουν on-line για παράδοση ή παραλαβή χωρίς επαφή.

Ενώ υπηρεσίες όπως η Instacart προσλαμβάνουν κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες νέους υπαλλήλους, η αύξηση της ζήτησης αποκάλυψε σημαντικά κενά στο σύστημα μαζί με τη δυσκολία κλιμάκωσης της επιχείρησης.

Οι χρόνοι αναμονής για να παραλάβει ο πελάτης για μια παραγγελία μερικές φορές ξεπέρασαν τις τέσσερις ή πέντε ημέρες η και εβδομάδα και τα ποσοστά εκπλήρωσης παραγγελιών ήταν χαμηλά καθώς τα σούπερ μάρκετ παλεύουν με τα αποθέματα εξ αιτίας της μαζικής αύξησης της ζήτησης.

Έτσι, ενώ περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το βλέπουν επίσης στη χειρότερη εκδοχή του.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η κατηγορία των τροφίμων έχει ιστορικά υποτιμηθεί σε σχέση με άλλες κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Είχαν διατηρήσει τη διείσδυση τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο σε περίπου 3-4%. Ωστόσο, αυτή η διείσδυση πιθανότατα τριπλασιάστηκε τις τελευταίες έξι εβδομάδες και σήμερα πιθανότατα έχουμε περίπου 10% διείσδυση.

Και ενώ μερικά από αυτά τα κέρδη μπορεί να επιστραφούν προκειμένου να μπουν οι επιχειρήσεις σε μια κανονικότητα, είναι επίσης πιθανό ότι το νέο κανονικό θα έχει πολύ υψηλότερο ρυθμό διείσδυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου μαζί με τη συνεχή ανάπτυξη.

Τα προγνωστικά έδιναν την διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου για τα τρόφιμα στην Αμερική στο 15% έως το 2025 και μάλιστα αυτό ήταν ένα  ‘’πολύ αισιόδοξο σενάριο’’. Τώρα αυτό είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί.

Eνώ η παράδοση ήταν ο κυρίαρχος τρόπος για να μεταφερθούν τα τρόφιμα στον τελικό καταναλωτή, το κόστος και η δυσκολίες θα βάζουν περιορισμούς.

Αναμένεται επίσης να αυξάνεται σημαντικά το Buy Online Pick In Store, χωρίς επαφή, καθώς οι πελάτες και οι λιανοπωλητές προσαρμόζονται στις νέες πραγματικότητες.

Οι τρόποι με τους οποίους ο COVID-19 θα επηρεάσει τον κόσμο της λιανικής μόλις αρχίζουν να γίνονται αισθητοί.

Η μακροπρόθεσμη κοινωνική απόσταση, οι περιορισμοί στο πλήθος των πελατών και ένα λιγότερο άνετο περιβάλλον αγορών θα επιταχύνουν ακόμη περισσότερο την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.