13 Μάι 2024
READING

Το Airbnb με μηδενική πληρότητα και απέναντι στους κατοίκους των πόλεων

2 MIN READ

Το Airbnb με μηδενική πληρότητα και απέναντι στους κατοίκους των πόλεων

Το Airbnb με μηδενική πληρότητα και απέναντι στους κατοίκους των πόλεων

Όλα αυτά τα χρόνια που το Airbnb είναι στην ζωή μας έφερε επανάσταση στα ταξίδια και έχει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγουν την πλατφόρμα για να  κερδίσουν χρήματα και τους επισκέπτες να γνωρίσουν τον υπόλοιπο κόσμο.

Μετά την πανδημία όμως πολλοί κάτοικοι πόλεων βλέπουν την κατάρευση της χρήσης της πλατφόρμας ως ευκαρία για χιλιάδες ακίνητα να ενοικιαστούν σε αυτούς.

Σε πολλές πόλεις παραπονιούνται ότι οι άκρως κερδοφόρες διακοπές αύξησαν δραματικά τα ενοίκια και εγκλώβισαν τους κατοίκους και τις τοπικές επιχειρήσεις.

Μια έρευνα από τους αναλυτές διακοπών Transparent δείχνει πτώση περίπου 98% στις κρατήσεις στην Ισπανία από την έναρξη του lockdown στις 14 Μαρτίου.

Κανείς δεν αναμένει γρήγορη ανάκαμψη και στην Ισπανία η τουριστική βιομηχανία έχει ουσιαστικά διαγράψει το 2020 και προσβλέπει στο επόμενο έτος.

Προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους, οι ιδιοκτήτες στρέφονται τώρα στη συμβατική αγορά ενοικίασης, με εκατοντάδες, πιθανώς χιλιάδες, διαμερίσματα να προσφέρονται σε ισπανικές πόλεις για σύντομο χρονικό διάστημα έως και ένα έτος, προφανώς με σκοπό την ανάκαμψη το 2021.

Το Airbnb πριν λίγες ημέρες απέλυσε το 25% των εργαζομένων παγκοσμίως και αυτό ήταν αποτέλεσμα της μηδενικής πληρότητας.

Η Βαρκελώνη έχει μεγάλη διαμάχη με το Airbnb. Περίπου 9.600 διαμερίσματα στην πόλη είναι καταχωρημένα στην πλατφόρμα και τουλάχιστον πολλά από αυτά δεν έχουν άδεια, συμβάλλοντας σε μια έκρηξη τουρισμού στην πόλη από τότε που η πλατφόρμα άρχισε να προσφέρει καταχωρήσεις το 2009.

Η πλατφόρμα κατηγορείται επίσης για την αύξηση των ενοικίων στην πόλη και στο Παρίσι εκτιμάται ότι η πλατφόρμα στερεί από τους κατοίκους της πόλης περίπου 30.000 σπίτια που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για βραχυπρόθεσμη τουριστική μίσθωση.

Σε πάρα πολλές ευρωπαικές πόλεις υπάρχει η αντίστοιχη κατάσταση όπως και στο Δουβλίνο, όπου υπάρχουν περίπου 9.400 διαμερίσματα Airbnb.

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη των περιορισμών λόγω Covid-19 στα μέσα Μαρτίου, 170 ενοικιαζόμενα ακίνητα στο κέντρο του Δουβλίνου προστέθηκαν στον Daft.ie, τον κορυφαίο ιστότοπο ιδιοκτησίας της Ιρλανδίας.

Η άνοδος συνεχίστηκε, εάν και με βραδύτερο ρυθμό.Ωστόσο, οι αριθμοί για ακίνητα που μεταβαίνουν σε μακροπρόθεσμα ενοίκια υποδεικνύουν πως είναι μια τάση προσωρινή και ότι οι περισσότεροι οικοδεσπότες σκοπεύουν να περιμένουν με την ελπίδα ότι οι τουρίστες θα επιστρέψουν αργότερα φέτος.

Οι ακτιβιστές που μάχονται το Airbnb ελπίζουν ότι ο έλεγχος θα ωθήσει τις αρχές να επεκτείνουν και να επιβάλουν κανονισμούς για να υποχρεώσουν τους οικοδεσπότες να περιορίσουν τη διάθεση ακινήτων.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.