16 Μάι 2024
READING

Το WeChat σχεδιάζει την ανάπτυξη περιοχής χωρίς αυτοκίνητα στο Shenzhen

2 MIN READ

Το WeChat σχεδιάζει την ανάπτυξη περιοχής χωρίς αυτοκίνητα στο Shenzhen

Το WeChat σχεδιάζει την ανάπτυξη περιοχής χωρίς αυτοκίνητα στο Shenzhen

Το σχέδιο για να γίνει η περιοχή Net City στην κινεζική επαρχία Shenzhen μια αστική γειτονιά χωρίς αυτοκίνητα παρουσίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο NBBJ, που υλοποιείται για λογαριασμό του κινεζικού ομίλου τεχνολογίας Tencent, στον οποίο ανήκει η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και κοινωνικής δικτύωσης WeChat.

Το συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης αναμένεται να καλύψει μια επιφάνεια 2 εκατ. τ.μ. σε μια χερσόνησο η οποία βρίσκεται δίπλα στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων Dachan Bay.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία γραφείων, κατοικιών, πάρκων και χώρων ψυχαγωγίας.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν θα υπάρχουν δρόμοι για αυτοκίνητα. Αντ’ αυτού η περιοχή θα συνδέεται με το κέντρο της Shenzhen μέσω του μετρό ενώ οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της θα μετακινούνται και θα διασχίζουν τη Net City με τα πόδια ή με ποδήλατα. Επιπλέον, τα ferry boat θα αποτελούν μέρος της

δημόσιας συγκοινωνίας, εξυπηρετώντας τους κατοίκους κατά μήκος των ακτών. Ο σχεδιασμός μιας περιοχής χωρίς αυτοκίνητα αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία «για να ξανασκεφτούμε τις πόλεις που είναι για τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους» αναφέρει χαρακτηριστικά το αρχιτεκτονικό γραφείο NBBJ.

Ο παραδοσιακός σχεδιασμός μιας πόλης είναι αρκετά περιοριστικός καθώς σχεδόν εξ’ ολοκλήρου περιστρέφεται γύρω από ένα οικοσύστημα, το οποίο προορίζεται για τη χρήση αυτοκινήτων.

Αντίθετα, ο σχεδιασμός μιας πόλης με ελάχιστα αυτοκίνητα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία για τη δημιουργία λύσεων που είναι εστιασμένες στον άνθρωπο.

Όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη, η περιοχή θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και 80.000 κατοίκους και εργαζόμενους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.