16 Μάι 2024
READING

Συνεργασία Google και WWF για την βιωσιμότητα στον κλάδο της μόδας

2 MIN READ

Συνεργασία Google και WWF για την βιωσιμότητα στον κλάδο της μόδας

Συνεργασία Google και WWF για την βιωσιμότητα στον κλάδο της μόδας

Έχοντας ως απώτερο σκοπό η προμήθεια πρώτων υλών και η παρακολούθηση της βιωσιμότητάς τους να απλοποιηθεί και να γίνεται με περισσότερη ακρίβεια, οι Google και WWF Σουηδίας προχώρησαν στη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας.

Η εν λόγω συνεργασία θα αναλύσει περισσότερες από 20 πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται συνήθως, συμπεριλαμβανομένων των συνθετικών και των φυσικών προϊόντων, μέσω ενός dashboard που έχει κατασκευαστεί ειδικά για να βοηθήσει τα fashion brands.

Οι δύο οργανισμοί θα βαθμολογήσουν κάθε υλικό και την αντίστοιχη τοποθεσία προμήθειας σε μια σειρά από λεπτομέρειες,  όπως λ.χ. η λειψυδρία και η ατμοσφαιρική ρύπανση και θα εκτιμήσουν τις επιπτώσεις όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με βάση μια προηγούμενη παρακολούθηση έργου βαμβακιού και βισκόζης.

Ο στόχος είναι να συνδυαστεί η ικανότητα μηχανικής εκμάθησης της Google με τη γνώση του WWF αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ζωής ενός προϊόντος, προκειμένου με την σειρά τους τα fashion brands να λάβουν καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τις πρώτες ύλες και τους προμηθευτές τους.

Η Google εικάζεται πως συνεργάστηκε με το brand Stella McCartney στο πιλότο πρόγραμμα, ενώ σε αυτό έχουν επίσης δηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν πολλά brand πολυτελείας, τζιν και αθλητικών ειδών.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της Google, δίνοντας στα brand πρόσβαση σε λεπτομέρειες, όπως l.x. η ποσότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια περιοχή είτε η ποσότητα των αποβλήτων που δημιουργούνται στην παραγωγή, αυτά με την σειρά τους μπορούν τελικά να λάβουν πιο βιώσιμες αποφάσεις προμήθειας.

Η WWF Σουηδίας αναμένεται να παράσχει δεδομένα σχετικά με τον βαθμό κινδύνου, την αξιολόγηση του κύκλου ζωής (μια εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος), καθώς επίσης και την ισχύ των λύσεων αειφορίας για τις πρώτες ύλες.

Θα παρέχει, επίσης, το πλαίσιο για τον υπολογισμό και την επεξεργασία κάθε τύπου δεδομένων. Η Google παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα του Google Earth Engine, όπως λ.χ. δορυφορικές εικόνες και υπολογιστική ισχύ που μπορεί να αντλήσει πληροφορίες από σύνθετα σύνολα δεδομένων.

Η πλατφόρμα θα βοηθήσει επίσης στη μείωση του κινδύνου, καθώς λ.χ. στην περίπτωση κατά την οποία ένα brand έχει συνηθίσει να συνεργάζεται με ορισμένες περιοχές, μπορεί κάλλιστα να αναλάβει συγκεκριμένες ενέργειες με αυτήν την κοινότητα προκειμένου να μετριάσει ορισμένες από τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επιπροσθέτως, τα δεδομένα θα αντικατοπτρίζουν τις περιφερειακές, όσο και εποχιακές διαφορές, αντί για ξεπερασμένους παγκόσμιους μέσους όρους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.