02 Μάι 2024
READING

Εργαλείο ψηφιακής ιχνηλασιμότητας των Starbucks για την παρακολούθηση της προέλευσης των κόκκων καφέ

3 MIN READ

Εργαλείο ψηφιακής ιχνηλασιμότητας των Starbucks για την παρακολούθηση της προέλευσης των κόκκων καφέ

Εργαλείο ψηφιακής ιχνηλασιμότητας των Starbucks για την παρακολούθηση της προέλευσης των κόκκων καφέ

Η αλυσίδα καφέ Starbucks προχώρησε στην επέκταση του ψηφιακού εργαλείου ιχνηλασιμότητας μέσω του οποίο λαμβάνει χώρα η παρακολούθηση της προέλευσης των κόκκων του καφέ, προωθώντας τους ευρύτερους σχεδιασμούς της εταιρείας για την επίτευξη της απόλυτης βιωσιμότητας.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η εταιρεία ξεκίνησε να δοκιμάζει την εν λόγω τεχνολογία προ διετίας -το 2018- με αγρότες στην Κόστα Ρίκα, στην Κολομβία και στη Ρουάντα.

Σήμερα, η εταιρεία προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να εντοπίσουν την προέλευση του καφέ χρησιμοποιώντας τα smartphone τους προκειμένου να πληροφορηθούν περισσότερα για το ταξίδι του από το αγρόκτημα στο φλιτζάνι.

Με τη σάρωση ενός ειδικού κωδικού που υπάρχει στην συσκευασία καφέ ή την εισαγωγή ενός σειριακού αριθμού, μια εφαρμογή για κινητά αυτομάτως αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με το πού καλλιεργείται ο καφές, καθώς επίσης και μιας σειρά από πληροφορίες για τη χώρα και τους πολίτες της.

Το εργαλείο ιχνηλασιμότητας, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την υπηρεσία Azure Blockchain της Microsoft, σκοπεύει να εκπαιδεύσει τους συνεργάτες λιανικής σχετικά με το προϊόν, αναδεικνύοντας όσους είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να το αναπτύσσουν.

Την ίδια στιγμή, παρέχει επίσης γευστικές σημειώσεις, προτάσεις παρασκευής και πληροφορίες από συνεργάτες καταστημάτων.

Διάφανη «ταυτότητα» στο ταξίδι από τον κόκκο καφέ στο φλιτζάνι

Μέσω της συγκεκριμένης κίνησης, τα Starbucks γνωστοποιούν την «ταυτότητα» του καφέ τους, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην διαδικασία της καλλιέργειας και της παραγωγής, μα και μοναδική απόδειξη διαφάνειας συνάμα.

Στοιχεία και πληροφορίες, που δεν διστάζουν στιγμή να μοιραστούν με το καταναλωτικό κοινό. Επιπροσθέτως, ισχυροποιούν και την πτυχή του storytelling, αναδεικνύοντας εμπράκτως την λογική πως κάθε καφές έχει μια ιστορία να πει:

Από τον κόκκο του καφέ στο φλιτζάνι, αλλά και τις ποιοτικές απαιτήσεις και στάνταρντ που πρέπει να πληρούνται, την σκληρή δουλειά, τον χρόνο, καθώς επίσης την έμφαση και την προσοχή στην λεπτομέρεια.

Οι πρακτικές CAFE των Starbucks εγκαινιάστηκαν το 2004 ως ένα σύνολο κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και ποιοτικών οδηγιών για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να καλλιεργείται ο καφές με βάση την ηθική.

Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την μη-κερδοσκοπική εταιρεία Conservation International, η οποία συνέβαλε καταλυτικά στη συλλογή σχολίων από τους παραγωγούς καφέ. Κατ’ αυτό τον τρόπο τα Starbucks μπορούσε να αξιοποιήσει περαιτέρω και με τον πλέον αποδοτικό τρόπο την διαδικασία της ιχνηλασιμότητας.

Όπως αναφέρουν στελέχη των Starbucks, με την συγκεκριμένη πλατφόρμα η εταιρεία μπορεί να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες με τους παραγωγούς καφέ σχετικά με την πορεία που ακολούθησε ο καφές τους.

Πόσο, μάλλον, από την στιγμή κατά την οποία για πολλούς αγρότες η καλλιέργεια καφέ είναι κάτι περισσότερο από μια δουλειά. Πρόκειται για το πάθος και τους κόπους μιας ζωής, η οποία γιορτάζεται και απολαμβάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.