03 Μάι 2024
READING

Η απογείωση των ηλεκτρικών οχημάτων προϋποθέτει κρατική στήριξη

2 MIN READ

Η απογείωση των ηλεκτρικών οχημάτων προϋποθέτει κρατική στήριξη

Η απογείωση των ηλεκτρικών οχημάτων προϋποθέτει κρατική στήριξη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Cars, Håkan Samuelsson, περιέγραψε τα plugin υβριδικά οχήματα ως μια εξαιρετικά δημοφιλή ιδέα, εντούτοις όμως τόνισε την ανάγκη για κυβερνητική υποστήριξη σε ότι αφορά τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών φόρτισης των οχημάτων.

Τα plugin υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα (PHEV) είναι αυτοκίνητα που διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, καθώς επίσης και ηλεκτρικό κινητήρα με μπαταρία.

Ως εταιρεία, η Volvo Cars δήλωσε ότι επιδιώκει περίπου το 50% των αυτοκινήτων που πουλά να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2025, με τα υπόλοιπα που θα πωλούνται να είναι υβριδικά.

Όσον αφορά τα νέα ενεργειακά οχήματα τα οποία και προϋποθέτουν τα ανάλογα κυβερνητικά κίνητρα για την περισσότερο δυναμική προώθηση των πωλήσεών τους, ο κ. Samuelsson τόνισε πως «μακροπρόθεσμα, πρέπει να έχουμε βιώσιμα concept τα οποία θα είναι σε θέση να πωληθούν με δική τους αξία.

Φυσικά, όμως, κατά τα πρώτα μεταβατικά χρόνια η κυβερνητική υποστήριξη για ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα ήταν πολύ χρήσιμη και ακόμη πιο χρήσιμη θα ήταν η υποστήριξη για την ανάπτυξη ενός δικτύου φόρτισης».

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η προσέγγιση πως τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι σε θέση να κάνουν μεγάλες διαδρομές δίχως να υπάρξει σημαντική απώλεια ισχύος θεωρείται ως πιθανό εμπόδιο για την δραστική ενίσχυση της πώλησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ύπαρξη μιας καλύτερης υποδομής φόρτισης να αποτελεί και το «κλειδί» για την καταπολέμηση της προαναφερθείσας αντίληψης.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ενθαρρύνουν την σταδιακή υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων από μέρους του πληθυσμού. Στη Νορβηγία, η οποία αναφέρεται συχνά ως μοντέλο για αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν καταβάλλουν ετήσιο οδικό φόρο, ενώ ταυτόχρονα έχουν πρόσβαση σε λωρίδες λεωφορείων και απαλλάσσονται από το φόρο προστιθέμενης αξίας 25% αγορές, μεταξύ άλλων.

Κίνητρα, τα οποία ισχύουν μέχρι το τέλος του 2021, όταν η κυβέρνηση θα προβεί σε συγκεκριμένες αναθεωρήσεις.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να βελτιωθεί το καθεστώς της υποδομής φόρτισης των οχημάτων.

Για παράδειγμα, τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι θα διπλασιάσει τη χρηματοδότηση για την εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε κατοικημένους δρόμους, ώστε να ανέρχεται στο ποσό των 10 εκατομμυρίων Βρετανικών λιρών.

Εκείνη την εποχή, η ίδια κυβέρνηση ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ποσό -που προορίζονται για εγκαταστάσεις το 2021- θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν έως και 3.600 άλλα σημεία φόρτισης σε ολόκληρη τη χώρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.