02 Μάι 2024
READING

Στόχος τα βιώσιμα υλικά στα είδη ένδυσης

3 MIN READ

Στόχος τα βιώσιμα υλικά στα είδη ένδυσης

Στόχος τα βιώσιμα υλικά στα είδη ένδυσης

Η Lenzing Group (Lenzing), παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες ειδικές ίνες με βάση το ξύλο, ανακοίνωσε ευρήματα από την Παγκόσμια Έρευνα Αντίληψης Καταναλωτών σχετικά με τις Βιώσιμες Πρώτες Ύλες στη Μόδα και τα Κλωστοϋφαντουργικά Είδη.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη στις αρχές του 2020, αξιολόγησε τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές των συνειδητών καταναλωτών για τα  βιώσιμα είδη ένδυσης και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθώς και τις απόψεις τους για βιώσιμες πρώτες ύλες και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων.

Για να κατανοήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών για βιώσιμα υλικά και τις τρέχουσες γνώσεις τους, συνολικά 9.000 ερωτηθέντες σε εννέα χώρες ηλικίας 18 έως 64 ετών ερωτήθηκαν χρησιμοποιώντας διαδικτυακά ερωτηματολόγια.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας παρείχαν μια ματιά στις συνήθειες των καταναλωτών για την επιδίωξη ενός βιώσιμου τρόπου ζωής, τη γνώση τους για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα είδη ένδυσης και υφασμάτων οικιακής χρήσης, την αντίληψή τους για τις μάρκες και τις προτιμώμενες περιγραφές προϊόντων.

Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν επίσης την επικείμενη ανάγκη για στενότερη συνεργασία στον κλάδο της ένδυσης και της οικιακής κλωστοϋφαντουργίας, ώστε να παρέχονται στους καταναλωτές πιο διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουν, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να μεγιστοποιηθεί το επιχειρηματικό δυναμικό.

Οι συνειδητοί καταναλωτές ασχολούνται ενεργά με την επιδίωξη ενός βιώσιμου τρόπου ζωής και συνεχώς εκπαιδεύονται για τις πρώτες ύλες.

Σχεδόν όλοι -86%- οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η αγορά ρούχων από βιώσιμες πρώτες ύλες είναι βασικό συστατικό και συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής.

Ακόμα αγοράζουν συχνά προϊόντα από μάρκες που έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιούν βιώσιμες πρώτες ύλες στα προϊόντα τους.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων μαθαίνει ενεργά για τη βιωσιμότητα μέσω της έρευνας της διαδικασίας παραγωγής προϊόντων πριν από την αγορά (76% σε ρούχα και 74% σε κλινοσκεπάσματα και υφάσματα σπιτιού).

Τείνουν επίσης να διαβάζουν ετικέτες hangtags (88% στα ρούχα και 86% στα κλινοσκεπάσματα και τα υφάσματα στο σπίτι), και οι περισσότεροι ερωτηθέντες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν κατά μέσο όρο 40% περισσότερο για ρούχα ή οικιακά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα με περιγραφές που αντικατοπτρίζουν τη βιωσιμότητα.

Προϊόντα που περιγράφονται ως «Φιλικά προς το περιβάλλον» ή «Φυσικά» ή «Ανακυκλώσιμα» όταν ρωτήθηκαν για τον ορισμό της βιώσιμης ενδυμασίας, οι ερωτηθέντες θεώρησαν ότι τα προϊόντα υποβάλλονται σε επεξεργασία ή κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας ανθρώπινες, οικολογικά υπεύθυνες διαδικασίες παραγωγής και προϊόντα που κατασκευάζονται από φυσικά, οργανικά ή βοτανικά υλικά .

Οι μάρκες με μεγαλύτερη διαφάνεια στις πρώτες ύλες και τα συστατικά μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες θεώρησαν τις μάρκες που είναι διαφανείς με τα συστατικά τους (83%) και την προέλευση των πρώτων υλών τους (82%) ως αξιόπιστες.

Ταυτόχρονα, οι ερωτηθέντες θεωρούν επίσης μάρκες που είναι διαφανείς ως προς τις διαδικασίες παραγωγής τους (82%), βιώσιμες πρακτικές (81%) και από τις οποίες προέρχονται οι πρώτες ύλες τους (82%) ως αξιόπιστες μάρκες. 

Αν και η αειφορία υπήρξε ένα σημαντικό θέμα μεταξύ των εμπορικών σημάτων, για να βελτιωθεί η διαφάνεια, υπάρχει ακόμη περιθώριο για την αλυσίδα εφοδιασμού να εξελίσσει τις επικοινωνίες σχετικά με τις πρώτες ύλες και  τη διαδικασία παραγωγής.

Δεδομένου ότι οι καταναλωτές ήδη αναζητούν ενεργά βιώσιμα προϊόντα, είναι σημαντικό για τη βιομηχανία και τις μάρκες να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι τεχνικές γνώσεις μεταφράζονται στην καταναλωτική γλώσσα σε ιστότοπους, και στις ετικέτες των προϊόντων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.