03 Μάι 2024
READING

Τρεις μεγάλες αλλαγές στο retail

4 MIN READ

Τρεις μεγάλες αλλαγές στο retail

Τρεις μεγάλες αλλαγές στο retail

Οι μακροοικονομικές τάσεις έχουν σημασία, και μετά τις εκλογές των ΗΠΑ το 2020, διότι υπάρχουν μερικές σημαντικές τάσεις που θα επηρεάσουν συγκεκριμένα τους εμπόρους λιανικής και συνολικά την αγορά.

Το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών συνεχίζει να αυξάνεται, η σύνθεση εντός της χώρας συνεχίζει να μετατοπίζεται και η τεχνολογία, είτε αρέσει είτε όχι, άλλαξε αμετάκλητα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι περνούν το χρόνο τους.

Όλα αυτά θα έχουν σημαντικές και διαρκείς συνέπειες, όχι μόνο στην πολιτική, αλλά στον τρόπο με τον οποίο η χώρα συνεχίζει να καταναλώνει και, το πιο σημαντικό, πώς συνεχίζει να επενδύει τα χρήματά της.

Το λιανικό εμπόριο εξελίσσεται με τρεις βασικούς τρόπους.

Οι χαμηλές τιμές και οι προσφορές θα κερδίσουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο

Το χάσμα του πλούτου στην Αμερική έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια. Από το 1989 έως το 2020 «το 10% των νοικοκυριών των ΗΠΑ έχουν δει τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά σχεδόν δέκα μονάδες (λιγότερο από το 61% του συνόλου του πλούτου σε 69%), ενώ το σύνολο του πλούτου που ελέγχεται από το κάτω μέρος του 50% έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό (από 3,6% σε 1,9%). “ 

Αντίστοιχα, δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη ότι τα εκπτωτικά καταστήματα λιανικής έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Το Dollar General για παράδειγμα έχει διπλασιάσει τον αριθμό των καταστημάτων του σε 16.000 καταστήματα την τελευταία δεκαετία και η Costco έχει δει τα έσοδά της να αυξάνονται επί τρία κατά τα τελευταία 15 χρόνια.

Αριθμοί όπως αυτοί δεν συμβαίνουν τυχαία. Συμβαίνουν επειδή υπάρχει κάτι άλλο.Όπως και οι λιανοπωλητές που αναφέρθηκαν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι υποκείμενες μακροοικονομικές συνθήκες έπαιξαν έναν απίστευτο ρόλο στις επιτυχίες τους. 

Το retail θα επηρεαστεί ακόμη περισσότερο από τα τις δημογραφικές αλλαγές 

Όσο η τιμή εξακολουθεί να έχει σημασία, το ίδιο ισχύει και για την αιτία και την ταυτότητα. Οι εκλογές του 2020, από πολλές απόψεις, αφορούσαν τόσο την ταυτότητα όσο και την πολιτική. Ο λόγος για αυτό είναι απλός, τα δημογραφικά στοιχεία της Αμερικής αλλάζουν. 

Ο πληθυσμός των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί σε 350 εκατομμύρια άτομα έως το 2030. Οι ηλικιωμένοι ηλικίας 65 ετών και άνω θα αποτελούν το 21% του πληθυσμού μέχρι τότε έναντι 17% σήμερα και, το πιο εντυπωσιακό, οι λευκοί θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν 4% λιγότερο του συνολικού πληθυσμού 55,8% που αναμένεται έναντι 59,7% σήμερα και θα πέσουν κάτω από το 50% για πρώτη φορά το 1945. 

Η Αμερική δεν πρόκειται να ξανά είναι η ίδια, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κάποιοι θα αγκαλιάσουν την αλλαγή, κάποιοι θα συνεχίσουν να την πολεμούν, ενώ άλλοι, όπως συζητήθηκε παραπάνω, μπορεί να μείνουν πίσω χωρίς άλλη επιλογή επειδή δεν θα έχουν τα οικονομικά μέσα για να κάνουν τις επιλογές που θέλουν, ειδικά όταν πρόκειται να επιλέξουν από το που θα ψωνίσουν.

Στη συνέχεια, οι έμποροι λιανικής θα υποχρεωθούν να κάνουν απολογισμό και να λάβουν κάποιες δύσκολες αποφάσεις.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθορίζουν συμπεριφορές

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έφεραν μαζί τους και μια σειρά από tweets, διαμαρτυρίες, αντιδράσεις – κάποιες πραγματικές, κάποιες υπερβολικές και η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται χωρισμένη στη μέση και κινείται στην αμετάβλητη κατεύθυνση της αδράνειας.

Γιατί;Επειδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι προσαρμοσμένα στην καθημερινότητα του ατόμου. Οι άνθρωποι μιλούν στον εαυτό τους παρά στους άλλους. Ο χειρισμός των κοινωνικών μέσων κάθε ατόμου είναι προσαρμοσμένος στον εαυτό του και σε κανέναν άλλο.

Οι κοινές εμπειρίες που απολάμβαναν οι άνθρωποι – πηγαίνοντας για ψώνια, παρακολουθώντας μια ταινία μαζί κ.λπ. – έχουν αντικατασταθεί από μεμονωμένη κατανάλωση πολυμέσων μέσω των κινητών τηλεφώνων των ατόμων.

Όταν τέθηκε το ερώτημα “Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της λιανικής στον ορίζοντα;” – η απάντηση ήταν απλή. Δεν ήταν το Amazon,δεν ήταν η Walmart.Είναι το Facebook.

Το Facebook γνωρίζει όλα τα άτομα που δραστηριοποιούνται, όλους όσους κάνουν κλικ, κάθε εκδήλωση που παρευρίσκονται και ακόμη και πόσο καιρό χρειάζεται για να περάσουν κάποιες φωτογραφίες στην πλατφόρμα. Το Facebook γνωρίζει περισσότερα για τους ανθρώπους από ό, τι μάλλον γνωρίζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Instagram επανεξέτασε την αρχική του σελίδα για πρώτη φορά μετά από χρόνια – δηλαδή έφερε στο προσκήνιο και στο κέντρο της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου, έτσι ώστε να μπορεί πιο εύκολα το κοινό του να κάνει αγορές με ένα απλό κλικ.

Η νέα δυνατότητα του Instagram είναι τόσο σημαντική, στην πραγματικότητα, που θα καταστήσει όλες τις εφαρμογές στο κινητό ασήμαντες. Θέλετε να αγοράσετε προϊόντα Nike ή Adidas, για παράδειγμα; Τώρα μπορεί κανείς να το κάνει κατευθείαν από το Instagram, απλά και εύκολα.

Φυσικά οι Αμερικανοί θα έχουν το «εμπορικό κέντρο» τους. Θα είναι όμως διαφορετικό. Δεν θα χρειάζεται πλέον να πάνε κάπου ή με κάποιον για να πάρουν τα αντικείμενα που επιθυμούν.Θα μπορούν να το “επισκεφθούν” στην οθόνη τους.Όλα αυτά ωστόσο δεν θα έχουν συνέπειες μόνο στην κοινωνία αλλά και στην πολιτική.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.