03 Μάι 2024
READING

Πως επηρεάζει την αγορά της μόδας η πώληση της Supreme ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων

4 MIN READ

Πως επηρεάζει την αγορά της μόδας η πώληση της Supreme ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Πως επηρεάζει την αγορά της μόδας η πώληση της Supreme ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πτώσης των λιανικών πωλήσεων, οι εταιρείες κάνουν σημαντικές κινήσεις και εξαγορές, για παράδειγμα η LVMH προχωρά με την εξαγορά της Tiffany & Co.

Το Alibaba και η Richemont επένδυσαν πρόσφατα 300 εκατομμύρια δολάρια το καθένα στο Farfetch, συν 250 εκατομμύρια δολάρια για να ιδρύσουν την Farfetch China και να δημιουργήσουν μια παγκόσμια πλατφόρμα πολυτέλειας και μόδας.

Η Supreme, η εταιρεία νεανικής μόδας μεγάλης κλίμακας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, είναι η τελευταία εταιρεία μόδας που αποκτήθηκε σε μια μεγάλη συμφωνία.

Στις 10 Νοεμβρίου, η μάρκα ανακοίνωσε την εξαγορά της σε τίμημα 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την VF Corporation, την εταιρεία που κατέχει τις Vans, The North Face και Timberland – όλους τους συχνούς συνεργάτες του Supreme.

Πριν από αυτή την συμφωνία με την VF Corp η Supreme είχε πουλήσει το 50% της μάρκας στο The Carlyle Group για 500 εκατομμύρια δολάρια το 2017.

Η Supreme αποτελεί εδώ και καιρό ένα απόλυτα επιθυμητό πρότυπο επιτυχίας.Η “ασυμβίβαστη” στάση της απέναντι στην αισθητική, τα προϊόντα και οι πελάτες έδωσαν στο brand μεγάλη αξία.

Παρόλο που ο όρος “streetwear” χρησιμοποιείται υπερβολικά, η προτίμηση για casual, μοντέρνα ρούχα είναι δεδομένη.Η έμφαση της Supreme σε προϊόντα unisex όπως μπλουζάκια, φούτερ, εξωτερικά ενδύματα και αξεσουάρ όπως beanies, κάλτσες, καπέλα και skateboard, σημαίνει ότι έχει ευρεία απήχηση στους καταναλωτές όλων των φύλων και ηλικιακών ομάδων.

Το μοντέλο πώλησης απευθείας προς τους καταναλωτές της Supreme φαίνεται καλύτερο από ποτέ. Το αποτυχημένο μοντέλο χονδρικής αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ήδη πολλές άλλες εταιρείες αλλάζουν το μοντέλο τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα καταστήματα πολλαπλών εμπορικών σημάτων έχουν επίσης δεχθεί μεγάλο πλήγμα αλλά η Supreme έχει αυξήσει την ροή πελατών της.

Το γεγονός ότι μόνο ένα φυσικό κατάστημα Supreme και ο ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου της Supreme είναι τα μόνα μέρη για να αγοράσουν οι πελάτες επίσημα προϊόντα Supreme δείχνει τον έλεγχο που έχει η μάρκα στην σχέση της με τους πελάτες.

Διαθέτοντας το 100% των καναλιών η Supreme έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί τους πελάτες της. Έχει επίσης δημιουργήσει μια ακμάζουσα δευτερεύουσα αγορά για τα αντικείμενά της σε ιστότοπους όπως το Grailed, το StockX και το Goat, όπου οι πωλητές προωθούν την Supreme και τα προϊόντα της χωρίς επιπλέον κόστος για τη μάρκα.

Άλλες εταιρείες μόδας έχουν αρχίσει να συρρικνώνουν τις συνεργασίες χονδρικής τους  λόγω της πανδημίας αλλά και για να έχουν τον έλεγχο της μάρκας τους.

Το 2019, η Prada  ξεκίνησε να «εξορθολογίζει» το δίκτυο χονδρικής χονδρικής και η Hermès πωλεί αποκλειστικά τα προϊόντα της σε καταστήματα που της ανήκουν εξ ολοκλήρου, προσθέτοντας τη μαγεία και τη γοητεία της μάρκας.

Η τεχνητή έλλειψη και το περιορισμένο απόθεμα όπως και οι έξυπνες συνεργασίες κάνουν τη διαφορά για την Supreme. Αντίθετα η βιομηχανία μόδας βρίσκεται στη μέση μιας κρίσης υπερπαραγωγής. Το μοντέλο ανάπτυξης όλων των άλλων εταιρειών ήταν να έχουν την αγορά γεμάτη με τα προϊόντα τους, αλλά όταν αυτό το προϊόν δεν πουλά, οι μάρκες πρόβλημα με τα αποθέματα αλλά και την τιμή.

Ενώ ορισμένες εταιρείες όπως η Gucci, η Stella McCartney και η Burberry έχουν συνεργαστεί με ιστότοπους μεταπώλησης όπως το The RealReal, η συντριπτική πλειοψηφία αγωνίζεται με τα αδιάθετα εμπορεύματα – και συνεχίζει να παράγει περισσότερα προϊόντα για κατανάλωση.

Η προσέγγιση περιορισμένης κυκλοφορίας της Supreme προσθέτουν αξία στα μάτια των αγοραστών.Επιπλέον, τα προϊόντα που κυκλοφορεί η Supreme είναι συνήθως το αποτέλεσμα των offbeat συνεργασιών με εταιρείες τόσο διαφορετικές όσο οι Pat McGrath, Everlast, Louis Vuitton και Fender.

Φαίνεται ότι το να κάνει λιγότερα στην πραγματικότητα είναι απόλυτα οικονομικά βιώσιμο και πολύ κερδοφόρο. Η αυθεντικότητα και η σπανιότητα είναι τα πάντα.

Η Nike πριν λίγο καιρό περιόρισε πολύ τις συνεργασίες χονδρικής και εστίασε στο ηλεκτρονικό εμπόριο.Αλλά αυτό δεν αφορούσε τελικά το κανάλι που θα πουλούσε τα προϊόντα της.

Αφορά τελικά τον έλεγχο της μάρκας.Γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτή την στιγμή, ο έλεγχος της μάρκας.Ο έλεγχος της μάρκας επιτρέπει την υλοποίηση της στρατηγικής που η εταιρεία επιθυμεί.Και κυρίως δίνει την δυνατότητα της απευθείας σχέσης με τον πελάτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.