29 Απρ 2024
READING

Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Μασούτης | Τόσο μεγάλοι οργανισμοί και τόσο επιτυχημένη προσαρμογή σε σύντομο χρονικό διάστημα

3 MIN READ

Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Μασούτης | Τόσο μεγάλοι οργανισμοί και τόσο επιτυχημένη προσαρμογή σε σύντομο χρονικό διάστημα

Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Μασούτης | Τόσο μεγάλοι οργανισμοί και τόσο επιτυχημένη προσαρμογή σε σύντομο χρονικό διάστημα

Το 2020 μετά τον Μάρτιο ίσως είναι η περίοδος με την μεγαλύτερη δοκιμασία για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως τα τελευταία 40-50 χρόνια.

Οι επιχειρήσεις είχαν να αντιμετωπίσουν ένα έντονο γεγονός το οποίο δεν μπορούσαν να ελέγξουν αλλά μόνο να αντιδράσουν σε αυτό και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.Την πανδημία.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που ψωνίζουμε αλλά και το πως οι επιχειρήσεις λειτουργούν κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Οι εταιρείες super market σήκωσαν ένα επιπλέον βάρος αφού τα προιόντα τους, τα βασικά είδη διατροφής, ήταν και είναι απαραίτητα για τους ανθρώπους.

Μάλιστα στο πρώτο lockdown υπήρχε και η μεγάλη αγωνία για το αν τα αποθέματα θα είναι αρκετά και αυτό είχε δημιουργήσει τουλάχιστον στην αρχή ένα μικρό πανικό στους καταναλωτές που έτρεχαν να αγοράσουν μακαρόνια και χαρτί υγείας.

Επίσης οι εταιρείες αυτές είναι από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στην Ελλάδα με πολύ μεγάλο αριθμό εργαζόμενων, οι οποίοι επίσης έπρεπε να “εκτεθούν” σε καθημερινή επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες στα καταστήματα.

Μια ακόμη πρόκληση που αντιμετώπισαν αυτές οι εταιρείες και κυρίως οι τέσσερις μεγαλύτερες -Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Μασούτης- ήταν η ανάγκη να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Και ενώ στην αρχή υπήρξαν αρρυθμίες και προβλήματα, στην συνέχεια οι εταιρείες αντέδρασαν γρήγορα -και ειδικά στο δεύτερο lockdown- ήταν καλά προετοιμασμένες και μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καταναλωτών.

Ο κλάδος των super market είχε μια πολύ επιτυχημένη προσαρμογή στην τεράστια αλλαγή και μάλιστα δείχνοντας ψυχραιμία, καλό σχεδιασμό και κυρίως ευελιξία.

Ειδικά η ευελιξία είναι αξιοσημείωτη, καθώς μιλάμε για έναν “βαρύ” κλάδο με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και πολύ μεγάλα δίκτυα καταστημάτων.

Ένα επιπλέον γεγονός που αποτιμάται πολύ θετικά για τις εταιρείες αυτές, ήταν ότι μίλησαν λιγότερο και έκαναν περισσότερα. Οι διοικήσεις και των τεσσάρων εταιρειών απέδειξαν ότι είναι σοβαρές και μετρημένες χωρίς να κάνουν “θόρυβο”, αλλά εστιάζουν στο αποτέλεσμα.

Ο κλάδος των super market αντέδρασε γρήγορα και με διάφορους τρόπους. Ο Σκλαβενίτης συνεργάστηκε με το efood και στην συνέχεια άνοιξε το δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα.

H ΑΒ Βασιλόπουλος συνεργάζεται με το delivery.gr, επένδυσε στο ΑΒ Home Shop Center 10 εκ. ευρώ, ο Μασούτης συνεργάζεται με το Box αλλά και το You.gr και το My Market απέκτησε 100% τις δραστηριότητες του ηλεκτρονικού του καταστήματος.

Και σε αυτή την περίοδο στάθηκαν δίπλα στους εργαζόμενους με bonus που έδωσαν, προσέλαβαν πολλούς νέους εργαζόμενους, τέθηκαν στην διάθεση της πολιτείας και του κοινού με αλλαγές στα ωράρια και κυρίως εξυπηρέτησαν εκατομμύρια επισκέπτες στα καταστήματα τους χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Μια επιφανειακή ανάγνωση από ορισμένους θα ήταν ότι οι εταιρείες αυτές κέρδισαν από την πανδημία ενώ άλλοι κλάδοι είχαν σοβαρά προβλήματα.

Και αυτό σε ένα βαθμό είναι αλήθεια. Οι εταιρείες αυτές κέρδισαν, περισσότερο τζίρο και λιγότερο κέρδη.

Όμως καλώς κέρδισαν γιατί έμειναν όρθιες και συνέχισαν, αντέδρασαν σωστά και προετοιμάστηκαν για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Και δεν θέλει κανένας να σκεφτεί τι θα συνέβαινε εάν αυτές οι εταιρείες δεν είχαν αντέξει  αυτούς τους εννέα μήνες.

Αυτή την στιγμή μπορεί να φαίνεται αυτονόητο και εύκολο, αλλά εάν σε αυτό τον κλάδο είχαμε μεγάλα προβλήματα, θα δημιουργούνταν πραγματικά πολύ σοβαρές συνέπειες στην διαβίωση και την ψυχολογία των ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα.

Ο κλάδος των super market απέδειξε σε αυτή την κρίση, ότι αποτελείται από σοβαρές εταιρείες, ιδιοκτήτες και στελέχη με γνώση αυτού που κάνουν,  προσαρμοστικότητα, αλλά και εργαζόμενους που πραγματικά τα κατάφεραν.

 

 

 

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.